Το μέλλον της εργασίας: Ο αντίκτυπος των προσλήψεων βάσει δεξιοτήτων

Το μέλλον της εργασίας: Ο αντίκτυπος των προσλήψεων βάσει δεξιοτήτων
Photo: pixabay.com
«Ορισμένες δεξιότητες θα είναι πάντα ζωτικής σημασίας, οπότε είναι σημαντικό να παραμένουμε ευέλικτοι», τονίζει ο Joseph Fuller.

Δεν μπορούμε να παρακάμψουμε το γεγονός ότι οι θέσεις εργασίας σε δέκα χρόνια από τώρα θα απαιτούν ένα εντελώς νέο σύνολο δεξιοτήτων – και ίσως ένα εντελώς νέο σύνολο εργαζομένων. Τουλάχιστον, αυτό απαντά ο καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων του Harvard Business School και ειδικός για το μέλλον της εργασίας, Joseph Fuller, στην ερώτηση κατά πόσο οι αναφορές για τον θάνατο των καλά αμειβόμενων, μακροχρόνιων θέσεων εργασίας είναι στην πραγματικότητα υπερβολικές.

«Το μέλλον της εργασίας λευκού κολάρου θα είναι διαφορετικό, αλλά οι θέσεις εργασίας δεν θα εξαφανιστούν μαζικά», λέει στο Fortune ο Fuller, ο οποίος είναι συν-επικεφαλής της πρωτοβουλίας του Χάρβαρντ “Managing the Future of Work“. «Ορισμένες δεξιότητες θα είναι πάντα ζωτικής σημασίας, οπότε είναι σημαντικό να παραμένουμε ευέλικτοι, να αναζητούμε συνεχώς τρόπους αναβάθμισης των δεξιοτήτων μας και να μη φοβόμαστε το μέλλον».

Όμως, τίποτα δεν προκαλεί τόσο πολύ φόβο στις καρδιές των αποφοίτων των πανεπιστημίων Ivy League όσο η σκέψη ότι οι διασυνδέσεις και τα …αριστοκρατικά διπλώματα θα έχουν σύντομα μικρή βαρύτητα στα μάτια των διευθυντών προσλήψεων. Όλο και περισσότερα στελέχη ανοίγουν την αγκαλιά τους σε εργαζομένους χωρίς πτυχίο με αποδεδειγμένες δεξιότητες – ή με όρεξη να μάθουν αυτές τις δεξιότητες. Αυτή η τάση έχει ονομαστεί «πρόσληψη με βάση τις δεξιότητες» ή απλά “skills-first” αν ρωτήσετε την πρώην διευθύνουσα σύμβουλο της IBM Ginni Rometty, η οποία προάγει τον σκοπό αυτό εδώ και μια δεκαετία.

Το ποσοστό των θέσεων εργασίας της ΙΒΜ που απαιτούν πτυχίο τετραετούς φοίτησης μειώθηκε από 95% το 2011 σε λιγότερο από 50% τον Ιανουάριο του 2021, χωρίς εμφανή επίδραση στην παραγωγικότητα. Η Rometty δήλωσε στον διευθύνοντα σύμβουλο του Fortune, Alan Murray, ότι οι προσληφθέντες χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου είχαν εξίσου καλές επιδόσεις με εκείνους που είχαν διδακτορικό από κορυφαία πανεπιστήμια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυξανόμενη στροφή προς τις προσλήψεις με βάση τις δεξιότητες θα διευρύνει τη δεξαμενή ταλέντων, γεγονός που με τη σειρά του σημαίνει ότι τα αφεντικά θα μπορούν να προσλάβουν κάποιον με μη παραδοσιακό ή λιγότερο πιστοποιημένο υπόβαθρο για να κάνει την ίδια δουλειά με λιγότερα χρήματα. Με απλά λόγια, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αξιόπιστες θέσεις εργασίας εισαγωγικού επιπέδου για αποφοίτους κολεγίων μπορεί να «εξαφανιστούν», τρόπος του λέγειν. Ή ότι η δουλειά σας, ανεξαρτήτως επιπέδου, θα δοθεί σε κάποιον άλλον χωρίς πτυχίο. Αλλά αυτό που πραγματικά σημαίνει είναι ότι οι προσλήψεις θα εκδημοκρατιστούν σε κάποιο βαθμό – ένα ευρύτερα θετικό αποτέλεσμα για το σύνολο του εργατικού δυναμικού. Και ότι ίσως χρειαστεί να …ακονίσετε τις δεξιότητές σας.

Ο Fuller βρίσκει τις προσλήψεις με βάση τις δεξιότητες «εξαιρετικά πολύτιμες». Βασιζόμενος στη δική του έρευνα επί του θέματος, επισημαίνει ότι όταν οι εταιρείες αφαιρούν την απαίτηση για πτυχίο πανεπιστημίου από μια αγγελία για εργασία, συχνά στη συνέχεια περιγράφουν διαφορετικά τις απαιτήσεις της θέσης, ζητώντας μεγαλύτερες κοινωνικές δεξιότητες, ικανότητα διοίκησης, ικανότητα λογικού συλλογισμού και εκτελεστική λειτουργία. (Συνήθως όλα αυτά περιγράφονται ως ήπιες δεξιότητες).

«Νομίζω άραγε ότι η εργασία λευκού κολάρου θα απαιτεί αναπόφευκτα πτυχίο πανεπιστημίου; Απολύτως όχι», καταλήγει. «Θα απαιτεί ορισμένους τύπους τεχνικών δεξιοτήτων που δεν θα πιστοποιούνται απαραίτητα από ένα πτυχίο πανεπιστημίου».

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com