Το metaverse αντικαθιστά το γραφείο. Το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος θα είναι …παιχνιδοποιημένο

Το metaverse αντικαθιστά το γραφείο. Το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος θα είναι …παιχνιδοποιημένο
Photo: pixabay.com

Εδώ και δεκαετίες, τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν σημαντικό μέρος της κουλτούρας, της δημιουργικότητας και της σύνδεσής μας. Μερικοί από τους πιο προνοητικούς ηγέτες του σήμερα μεγάλωσαν σε arcades εμπορικών κέντρων, ονειρεύτηκαν να γίνουν ήρωες σε μια ταινία όπως το Tron, και αναμετρήθηκαν γύρω από τον οικογενειακό υπολογιστή ή την αγαπημένη τους κονσόλα, από το Atari 2600 μέχρι το Xbox και όλα τα ενδιάμεσα.

Σήμερα, το gaming περιλαμβάνει πλέον το online, το mobile, το social, το cloud, την επαυξημένη πραγματικότητα, την εικονική πραγματικότητα και το metaverse – μια αγορά που είναι σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Για πάνω από 20 χρόνια οι άνθρωποι συνεργάζονται σε παιχνίδια όπως το The Sims και το Second Life και πιο πρόσφατα στο Fortnite, το Roblox, το Minecraft, το Pokemon Go και άλλα. Αυτά είναι κάτι περισσότερο από απλά παιχνίδια – είναι κοινόχρηστοι εικονικοί χώροι παιχνιδιού που έχουν σχεδιαστεί ώστε οι χρήστες να συναντιούνται, να χτίζουν κόσμους, να μάχονται, να αγοράζουν εικονικά αγαθά, να χορεύουν και να …τζαμάρουν.

Τι σημαίνει όμως αυτή η τάση για το μέλλον της εργασίας; Παραδόξως, αρκετά.

Το υβριδικό μέλλον της εργασίας

Οι εταιρείες μπορούν πλέον να υιοθετήσουν την «εργασία» με διάφορους τρόπους για να δημιουργήσουν την αίσθηση του ανήκειν και να προωθήσουν μια κουλτούρα σύνδεσης, κοινότητας, δημιουργικότητας και παραγωγικότητας. Στην πραγματικότητα, όσοι θέλουν τα πιο καινοτόμα, ποικιλόμορφα και εξαιρετικά ταλέντα πρέπει να γνωρίζουν πώς να συνεργάζονται και να αξιοποιούν την τεχνολογία για ένα πλήθος διευθετήσεων και πραγματικοτήτων των εργαζομένων ανά πάσα στιγμή.

Η εξισορρόπηση των αναγκών και των συμφερόντων έχει αποκτήσει νέο νόημα σε έναν κόσμο όπου το 73% των ομάδων θα έχει απομακρυσμένους εργαζομένους μέχρι το 2028. Το ζητούμενο είναι η προσβασιμότητα, η ευελιξία και η συνεχής ανατροφοδότηση για τη βελτίωση των εμπειριών και την ενεργοποίηση της παραγωγικότητας, ενώ παράλληλα καταπολεμούνται προκλήσεις όπως αυτές που αναφέρονται στην τελευταία έκθεση State of Remote Work: κακή επικοινωνία/συνεργασία (17%), μοναξιά (19%) και δυσκολία διατήρησης κινήτρων (12%).

Οι εταιρείες θα αρχίσουν να προσφέρουν χώρους για συνεργασία σε πόλεις όπου διαμένουν πολλά μέλη της ομάδας, παρέχοντας μια βάση έξω από το σπίτι για να υποστηρίζουν τα μέλη της ομάδας με τον καλύτερο για αυτούς τρόπο. Θα είναι σημαντικό για τις εταιρείες να φιλοξενούν ένα μικτό και συγχωνευμένο εργατικό δυναμικό, δημιουργώντας ασφαλείς χώρους όπου οι επιχειρήσεις μπορούν τόσο να θέτουν προσδοκίες όσο και να διαχειρίζονται την ευημερία των εργαζομένων.

Ένα παιχνιδοποιημένο (gamified) εργατικό δυναμικό

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Deloitte, η συντριπτική πλειοψηφία της γενιάς Z (87%), των Millennials (83%) και της γενιάς X (79%) παίζουν βιντεοπαιχνίδια εβδομαδιαίως σε προσωπικές και οικιακές συσκευές. Αν και κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι το Fortnite είναι παιδικό παιχνίδι, πάνω από το 60% της κοινότητας του Fortnite είναι ηλικίας 18 έως 24 ετών – η ίδια δημογραφική ομάδα που εισέρχεται στο εργατικό δυναμικό. Σε μια άλλη πρόσφατη έρευνα, πάνω από το 50% των συμμετεχόντων της Gen Z σχεδιάζουν να αποκτήσουν τη δική τους επιχείρηση μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Αυτή η γενιά μεγάλωσε αγοράζοντας εικονικά αγαθά ή power-ups για τα παιχνίδια τους στο κινητό – και είναι native στη διαδικτυακή εμπλοκή και συνεργασία, στη δημιουργία κοινότητας και στην επίλυση προβλημάτων. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παιχνίδια τροφοδοτούν τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα και διαμορφώνουν το μέλλον της εργασίας σε όλα τα πλαίσια. Το μέλλον της υβριδικής εργασίας αλλάζει – και η προσθήκη της εικονικής πραγματικότητας στο μείγμα της συνεργασίας εξ αποστάσεως και εντός του γραφείου μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο, δυναμικό χώρο εργασίας που δίνει στις επιχειρήσεις τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους.

Οι μάρκες διερευνούν τη δημιουργία των εικονικών τους ταυτοτήτων για να βοηθήσουν στην προσωποποίηση των αξιών και των πεποιθήσεών τους σε μια εικονική οντότητα που μπορεί να εμφανίζεται ζωντανά, σε πραγματικό χρόνο, σε οποιοδήποτε κανάλι. Οι συμπεριφορές του αναδυόμενου εργατικού δυναμικού θα συνεχίσουν να οδηγούν αυτές τις καινοτομίες και τις εξελίξεις των εμπορικών σημάτων.

Ήδη βλέπουμε τις εταιρείες να επεκτείνουν τις οργανωτικές τους δομές για να συμπεριλάβουν νέους ρόλους, όπως διευθυντής μηχανικής metaverse, επικεφαλής web3, δημιουργός avatar, εικονικός αρχιτέκτονας, εικονικός οικοδόμος και εικονικός κτηματομεσίτης.

Μικτοί-συγχωνευμένοι κόσμοι

Το metaverse δεν είναι ακόμα εδώ, αλλά είναι κοντά. Το metaverse και η εξέλιξη του web3 θυμίζουν τις πρώτες ημέρες του διαδικτύου: οι δυνατότητες είναι τεράστιες, και δεν υπάρχει κανένα καθορισμένο εγχειρίδιο.

Καθημερινά δημιουργούμε το μέλλον της εργασίας. Μέχρι στιγμής έχει αναπτυχθεί ένα πλήθος από πλατφόρμες συνεργασίας, η καθεμία με τη δική της εμπειρία και τα δικά της χαρακτηριστικά. Ορισμένες είναι μόνο εικονικής πραγματικότητας, άλλες μόνο επαυξημένης πραγματικότητας, κάποιες μόνο για events, άλλες είναι εμπνευσμένες από ρετρό παιχνίδια και άλλες μπορεί να αναπαράγουν ακόμη και μια παραδοσιακή σουίτα γραφείου.

Οι immersive πλατφόρμες ωθούν το παραδοσιακό εργασιακό περιβάλλον σε μικτούς-συγχωνευμένους κόσμους με onboarding ομάδων, εικονικές εκθέσεις, εικονικά εργαστήρια δοκιμών, παιχνιδοποιημένες συγκεντρώσεις, εταιρικές γιορτές και πολλά άλλα – όλα προσβάσιμα από σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή μέσω φορητού υπολογιστή, κινητού ή VR headset.

Με την αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας, οι εταιρείες αναζητούν νέους τρόπους συνεργασίας και δημιουργίας μιας κουλτούρας καλύτερης διασύνδεσης. Η αίσθηση της κοινότητας που φέρνει το metaverse δεν περιορίζεται πλέον μόνο στα παιχνίδια: οι χώροι εργασίας εξελίσσονται και οι εργαζόμενοι θα συνεργάζονται, θα δημιουργούν και θα επικοινωνούν όλο και περισσότερο στο metaverse.

Καθώς οι χώροι εργασίας εκτοξεύονται στο μέλλον, το metaverse θα συμβάλει στη διατήρηση της εγγενώς ανθρώπινης αίσθησης της σύνδεσης και της κοινότητας που τόσο πολλοί από εμάς επιζητούν, ενώ παράλληλα θα επιτρέπει το είδος της ευελιξίας και της ισορροπίας που επίσης γνωρίσαμε.

Πηγή: Fortune.com