Το μήνυμα Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ: Τι θα πει για αποκατάσταση ζημιών, μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά

Το μήνυμα Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ: Τι θα πει για αποκατάσταση ζημιών, μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου», το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» και είδε από κοντά την πλήρως ανακαινισμένη Πνευμονολογική Κλινική του Εθνικού Συστήματος Υγείας που είχε υποστεί ζημιά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε θάλαμο, τον Απρίλιο του 2022. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό της νέας Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου που από την ερχόμενη εβδομάδα θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς και τους ευχαρίστησε για το έργο τους. Η ανακαίνιση της Πνευμονολογικής Κλινικής, στον δεύτερο όροφο του νοσοκομείου, συνολικού εμβαδού 1.000τ.μ. ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες. Η ανακαινισμένη πλέον πτέρυγα διαθέτει 34 κλίνες, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, ενώ η χρηματοδότηση του έργου έγινε αποκλειστικά από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την παρουσίαση έργου πραγματοποίησε ο Εντεταλμέ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας, θα έχει εντελώς διαφορετική εικόνα από τους αρχικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις και μέτρα ανακούφισης σε ομιλία-κλειδί το Σάββατο στη 87η ΔΕΘ, λίγες ημέρες μετά την καταστροφική καταιγίδα που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17 άτομα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε αναβάλει την ετήσια του ομιλία για την οικονομική πολιτική την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο των καταστροφικών επιπτώσεων της κακοκαιρίας Daniel, η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα από το 1930, μετά από ένα καλοκαίρι με καταστροφικές πυρκαγιές.

Στην ομιλία του στις 8 το βράδυ από το Βελλίδειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε πηγή της κυβέρνησης, και θα παρουσιάσει μέτρα στήριξης, με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του κράτους και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τους πληγέντες ανθρώπους και τους κλάδους που πλήττονται από την καταιγίδα Daniel.

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει επίσης μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του συντονισμού των υπουργείων, τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας στον τομέα της υγείας και την αναβάθμιση του τομέα της εκπαίδευσης.

“Ακόμα έχουμε ένα κράτος που, παρά τις μεταρρυθμίσεις, δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες. Έτσι χρειάζεται να γίνουν περισσότερες αλλαγές,” είπε ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters, προσθέτοντας ότι η δημοσιονομική προσοχή ήταν αναγκαία λόγω των μέτρων ανακούφισης για τη Θεσσαλία.

Η κυβερνητική διαχείριση των καταστροφών έχει πλήξει την εικόνα της στο κοινό, σημειώνει το Reuters. Δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη για το Mega έδειξε ότι το 61% των ανταποκρινομένων είχε αρνητική γνώμη για το έργο της κυβέρνησης, έναντι 57% τον Μάιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να αναφερθεί στο γεγονός ότι η χώρα απέκτησε νωρίτερα αυτό τον μήνα επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για περισσότερες επενδύσεις και εισροές κεφαλαίου.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος, με ρυθμό ανάπτυξη στο 2,3% από 5,9% το 2022, παραμένοντας υψηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης περίπου κατά 0,6%. Αναμένεται επίσης να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% φέτος και να εκπληρώσει τον ετήσιο στόχο των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.

Ωστόσο, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες αναμένεται να επιβαρύνουν την οικονομία, η οποία πρόσφατα ανακάμπτει από μια δεκαετία κρίσης του χρέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έκθεση της Eurobank η οικονομική δραστηριότητα στη Θεσσαλία αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 5% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα θα περιλάβει οποιαδήποτε επιπλέον δαπάνη σε πρόσθετο προϋπολογισμό για το 2023, γεγονός που δεν θα επηρεάσει τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος στο Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: