Το μήνυμα της Ουάσινγκτον για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Το μήνυμα της Ουάσινγκτον για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
epaselect epa07250350 The dome of the US Capitol building at dawn in Washington, DC, USA, 27 December 2018. The US government continues into a sixth day of a partial shutdown as Congress and US President Donald J. Trump are at an impasse on the funding of Trump's proposed southern border barrier. EPA/ERIK S. LESSER

Οι ΗΠΑ χαιρέτησαν την απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου στέλνοντας συγχαρητήρια σε Τσίπρα και Ζάεφ.

 

Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας έδειξε «όραμα, θάρρος και επιμονή» στην προσπάθειά της να βρει λύση στη διαμάχη για το όνομα, γεγονός που θα επιτρέψει στη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να πάρει τη σωστή θέση της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αναφέρει η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με την οποία χαιρετίζει την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτηρίζει την επικύρωση της συμφωνίας ως μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, η δήλωση αναφέρει πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την απόφαση του Κοινοβουλίου της Ελλάδας να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι ηγέτες της Ελλάδας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους να βρουν λύση στη διαμάχη για το όνομα, γεγονός που θα επιτρέψει στη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να πάρει τη σωστή θέση της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικροτούν αυτήν την ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή».

Συγχαρητήριο μήνυμα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση Αμερικανού αξιωματούχου στην Ουάσινγκτον μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Συγχαρητήρια στους ηγέτες της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της ‘Μακεδονίας’, Ζόραν Ζάεφ, για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα που θα προάγει τη σταθερότητα και την ευημερία στα Βαλκάνια», έγραψε χαρακτηριστικά.