Το μήνυμα των funds στον Τσίπρα: Κλείστε την αξιολόγηση για να συνεχίσουμε να επενδύουμε

Το μήνυμα των funds στον Τσίπρα: Κλείστε την αξιολόγηση για να συνεχίσουμε να επενδύουμε
ΜΑΞΙΜΟΥ ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΓΟΥΑΤΣΑ Π

Το παρασκήνιο των επαφών με πολιτικούς και επιχειρηματίες – Τι είπαν με Τσίπρα και Μητσοτάκη και γιατί, παρά το καλό κλίμα, η ανησυχία παραμένει.

Το τελευταίο διήμερο το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία μετετράπη σε «στρατηγείο των μεγαλοεπενδυτών». Οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων επενδυτικών fund, που έχουν επενδύσει περίπου 6 δισ. ευρώ σε ελληνικές εταιρείες και στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες δέχονταν κατά σειρά κυβερνητικούς παράγοντες, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, και τραπεζίτες.

Ανάμεσά τους, ο Prem Watsa της καναδικής Fairfax Financial Holdings, ο John Paulson του ομώνυμου fund Paulson & Co, ο Stephen Johnson της Wilbur Ross & Co, ο Jonathan Haick της Brookfield Capital Partners, ο Samir Parekh της Capital Research & Management Company, ο Ben Watsa της Lissom Investments, ο Lawrence Chin της Mackenzie Cundill, ο Jamie Lowry της Schroder’s Investment Management, ο Daniel Pozen της Wellington Management Company.

Οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων εταιρειών διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 1,5 τρισ. ευρώ και ήρθαν στην Αθήνα με σκοπό να ελέγξουν τι γίνεται με τα χρήματα που επένδυσαν στην Ελλάδα. Από τα σαλόνια και τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του πολυτελούς ξενοδοχείου παρήλασε σχεδόν η μισή κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο του τραπεζικού κόσμου.

Στα ραντεβού των μεγαλοεπενδυτών περιλαμβάνονταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, ο Δ/νων Σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτρης Μαντζούνης, ο Πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, με πρωτοβουλία του οποίου διοργανώθηκε και η επίσκεψη, η διοίκηση του ΤΧΣ και, φυσικά, ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας.

Η ομάδα των επενδυτών βρέθηκε και στο Μέγαρο Μαξίμου για τετ-α-τετ με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον Αντιπρόεδρο, Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ωστόσο, το ενδιαφέρον τους ήταν πολύ μεγάλο για τα φορολογικά ζητήματα και ζήτησαν με ιδιαίτερη έμφαση να προστεθεί στην ομάδα ο Τρύφων Αλεξιάδης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο της φορολογίας.

Το μήνυμα που εξέπεμψαν οι επενδυτές ήταν ότι διακρίνουν επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα εφόσον όμως κλείσει άμεσα η αξιολόγηση. Όπως τόνισαν, εάν οι συζητήσεις διαρκέσουν πέρα από το Μάρτιο, οι ανησυχίες θα αρχίσουν να αναζωπυρώνονται και η οικονομία θα βαλτώσει και πάλι. Ζήτησαν ακόμη, να προχωρήσουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά και το σύνολο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση με το Μνημόνιο.

Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ

Το κλίμα, αν και χαρακτηρίζεται καλό, εντούτοις είναι διάχυτη η ανησυχία των εκπροσώπων των funds για τις εξελίξεις των επόμενων δύο μηνών.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσαν οι επενδυτές και στη συνάντησή τους με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα, μάλιστα, με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε δύο φορές την πόρτα της Μ. Βρετανίας, καθώς είχε και μεμονωμένα ραντεβού με κάποιους από τους μεγαλοεπενδυτές. Αυτό που φέρεται να τους είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι η ΝΔ θα στηρίξει οποιοδήποτε αναπτυξιακό μέτρο φέρει η κυβέρνηση, ωστόσο, διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει μία συμφωνία και έχει η ίδια την ευθύνη της τήρησής της, καθώς επίσης και ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα αντιαναπτυξιακά και φορομπηχτικά.

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα των διοικήσεων των τραπεζών, οι κ.κ. Watsa και Paulson συναντήθηκαν και με τα στελέχη των τραπεζών στις οποίες συμμετέχουν μετοχικά (Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank), καθώς στο επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις.

Η επίσκεψη ολοκληρώνεται το βράδυ της Παρασκευής με μεγάλο δείπνο στο GB Corner, όπου θα συμμετέχει το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου.