Το ναυάγιο στο ΔΕΣΦΑ πάει πίσω και την πώληση ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ

Το ναυάγιο στο ΔΕΣΦΑ πάει πίσω και την πώληση ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ

«Ουρά» της αποτυχίας στην αποκρατικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ είναι η αδυναμία προώθησης των αποκρατικοποιήσεων ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ. 

Του Θοδωρή Παναγούλη

Το ναυάγιο στο διαγωνισμό πώλησης του ΔΕΣΦΑ δεν έφερε μόνον «τρύπα» 188 εκατ. ευρώ στο ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ, έφερε και την «γκρίνια» των δανειστών, που βλέπουν να πηγαίνουν προς τα πίσω και άλλα ενεργειακά project, όπως η πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ και στα ΕΛΠΕ.
 
Οι αποκρατικοποιήσεις αυτές είναι συνδεδεμένες με το ΔΕΣΦΑ, χρονικά και οικονομικά, και κινδυνεύουν να καταστούν παράπλευρες απώλειες της ατελέσφορης διαδικασίας με την Αζέρικη Socar που κράτησε πάνω από 3 χρόνια.

Και τούτο διότι ο ΔΕΣΦΑ συνιστά ένα μετοχικό κουβάρι με τη ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ. Οντας 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, το 35% της οποίας κατέχουν τα ΕΛΠΕ, το ξεκαθάρισμα γύρω από το ΔΕΣΦΑ αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να δρομολογηθούν οποιεσδήποτε κινήσεις με τις άλλες δύο εταιρείες.

Εν προκειμένω, πριν ιδιωτικοποιηθεί το 65% της ΔΕΠΑ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, πρέπει να  ολοκληρωθεί η πώληση του ΔΕΣΦΑ, προκειμένου ο τελευταίος να αφαιρεθεί από την αξία της πρώτης. Τότε μόνο θα καταστεί δυνατό να αποτιμηθεί η ΔΕΠΑ. Διαφορετικά ούτε ο πωλητής, δηλαδή το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ούτε ο ενδιαφερόμενος επενδυτής (εφόσον φυσικά υπάρξει αφού οι αλλαγές στην αγορά αερίου είναι καταιγιστικές), θα γνωρίζουν τι ακριβώς πωλείται και σε ποια αξία. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με το 35% των ΕΛΠΕ -που κατέχουν το 35% του ΔΕΣΦΑ- και που λογικά θα έβγαινε προς πώληση αμέσως μόλις τελείωνε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Το «κουβάρι» αυτό είναι σε πλήρη γνώση των δανειστών, οι οποίοι φρόντισαν ήδη να διαμηνύσουν ότι πρέπει να βρεθεί λύση, σχετικά με το ΔΕΣΦΑ, που να είναι ταχείας εξέλιξης, ώστε να μην κολλήσει ολόκληρο το πρόγραμμα ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων.

Οι εταίροι και δανειστές προκρίνουν μια λύση συνέχισης του διαγωνισμού και όχι επαναπροκήρυξης νέου, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Σε αυτό το πλαίσιο διερευνάται εάν θα ήταν νόμιμο να γίνει μια νέα αποτίμηση από τους ιδιοκτήτες (ΕΛΠΕ και ΤΑΙΠΕΔ) για το 66% του ΔΕΣΦΑ, υπό το φως και της τροπολογίας Σκουρλέτη, και στη συνέχεια να κληθούν πιθανοί ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν προσφορές, εντός πάντα του υφιστάμενου και συνεχιζόμενου διαγωνισμού.

Μια τέτοια λύση θεωρείται ότι “ακροβατεί” στο όριο της νομιμότητας και η ελληνική πλευρά θα την επιχειρήσει μόνον εάν εκτιμηθεί ως απολύτως ασφαλής από νομικής πλευράς. Με το ζήτημα ασχολούνται επισταμένως οι νομικοί του Δημοσίου, του ΔΕΣΦΑ, του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ.

Πηγή: News247