Το νέο χαρακτηριστικό των Windows 10 που «ταράζει» τους χρήστες»

Το Wi-Fi Sense έρχεται να φέρει «επανάσταση» στον ίντερνετ αλλά και προβληματισμό για τα θέματα ασφαλείας.

Τα Windows 10 περιλαμβάνουν ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται Wi-Fi Sense, το οποίο κάνει μερικούς να αισθάνονται άβολα.

Το Wi-Fi Sense σάς επιτρέπει να συνδέετε αυτόματα τους φίλους σας στο ασύρματο δίκτυό σας, χωρίς ποτέ να τους δώσετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Είναι μια βολική λύση.

Αντίστοιχα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Wi-Fi Sense για να συνδεθείτε αυτόματα από τα Windows 10 του υπολογιστή σας σε ασύρματα δίκτυα των φίλων σας χωρίς να γνωρίζετε τους κωδικούς τους.

Ακούγεται ασφαλέστερο από το να τους αποκαλύπτετε τον κωδικό πρόσβασής σας, τον οποίο πιθανώς να χρησιμοποιείτε για τραπεζικούς λογαριασμούς και το email σας, έτσι δεν είναι;

Ίσως. Ίσως όχι.

Γιατί το Wi-Fi Sense είναι ασφαλές

Η Microsoft δίνει τη δυνατότητα χρήσης του Wi-Fi Sense ως προεπιλογή στα Windows 10, αλλά δεν μοιράζεται το δίκτυό σας από προεπιλογή. Θα πρέπει ενεργά να επιλέξετε να μοιραστείτε το ασύρματο δίκτυό σας, κάνοντας κλικ σε ένα πλαίσιο που λέει «Μοιραστείτε το δίκτυο με τις επαφές μου» κατά τη σύνδεση.

Όταν μοιράζεστε το δίκτυό σας, όλοι οι φίλοι σας στο Facebook καθώς και οι επαφές σας στο Skype και το Outlook.com θα είναι σε θέση να συνδεθούν αυτόματα στο ασύρματο δίκτυό σας, όταν οι υπολογιστές τους με λειτουργικό Windows 10 βρίσκονται εντός εμβέλειας. Με το Wi-Fi Sense, δεν χρειάζεται να εισάγετε κωδικό πρόσβασης για να συνδεθείτε (αν έχουν Mac, iPhone ή Android συσκευή, θα πρέπει να τους αποκαλύψετε τον κωδικό πρόσβασής σας).

Και όταν οι φίλοι σας συνδέονται μέσω του Wi-Fi Sense, είναι σε θέση να μοιραστούν το δίκτυό σας με τους φίλους τους.

Το Wi-Fi Sense αποθηκεύει τον κωδικό πρόσβασης του ασύρματου δικτύου σας σε ένα διακομιστή της Microsoft. Είναι κρυπτογραφημένος, έτσι ώστε αν κάποιος χάκερ τον παραβιάσει, ο κωδικός σας θα εμφανίζεται ως αλλοιωμένο κείμενο. Και τα Windows 10 δεν σας επιτρέπουν να μοιραστείτε την πρόσβαση σε εταιρικά ασύρματα δίκτυα που χρησιμοποιούν ειδικά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Γιατί το Wi-Fi Sense αποτελεί μια δυνητική απειλή για την ασφάλεια

Αλλά τί γίνεται με εκείνη την επαφή στο Outlook.com που αρχίζει να σας παρενοχλεί; Θέλετε το πρόσωπο αυτό να έχει πρόσβαση στο δίκτυό σας; Το Wi-Fi Sense δεν σας επιτρέπει να μοιραστείτε το δίκτυό σας με ένα μεμονωμένο άτομο – το μοιράζεστε είτε με όλες τις επαφές είτε με καμία.

Όταν οι άνθρωποι αποκτούν πρόσβαση στο δίκτυό σας, όλα τα δεινά μπορούν να συμβούν: Μπορούν δυνητικά να χακάρουν άλλες συσκευές που συνδέονται με το δίκτυο αυτό, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του κινητού σας. Μπορούν δυνητικά να κλέψουν δεδομένα από τις συσκευές σας, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων προσωπικών πληροφοριών.

Η Microsoft υποστηρίζει ότι αν μοιραστείτε το ασύρματο δίκτυο στο σπίτι σας μέσω του Wi-Fi Sense, οι επαφές σας δεν θα έχουν πρόσβαση σε άλλους υπολογιστές, συσκευές ή αρχεία που είναι αποθηκευμένα στο δίκτυό σας. Αυτό επιτυγχάνεται όταν απενεργοποιήσετε ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται «εντοπισμός δικτύου» εμποδίζοντας τους υπολογιστές των φίλων σας να βλέπουν τους άλλους υπολογιστές και συσκευές που συνδέονται στο ασύρματο δίκτυό σας. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο – όχι αδύνατο – για κάποιον φίλο σας χάκερ να υποκλέψει δεδομένα.

Εκπρόσωπος της Microsoft δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.

Θα πρέπει να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε;

Είστε πιθανώς ασφαλής κάνοντας χρήση του Wi-Fi Sense.

Όλα αυτά τα εφιαλτικά σενάρια είναι δυνατά …αλλά απίθανα. Ακόμη και το χειρότερο σενάριο – ένας χάκερ με χρήση του Wi-Fi Sense να υποκλέψει γυμνές φωτογραφίες σας – απαιτεί από το πρόσωπο αυτό να στηθεί έξω από το σπίτι σας με ένα υπολογιστή με Windows 10.

Αλλά αν θέλετε να προστατεύσετε ευαίσθητες φωτογραφίες και μοιράζεστε το δίκτυό σας μέσω του Wi-Fi Sense, μπορείτε να το επιτύχετε. Τα Windows 10 σας επιτρέπουν να το πετύχετε αυτό μέσω διάφορων ρυθμίσεων (απαιτούνται μερικές ημέρες για να εγγραφείτε). Μπορείτε επίσης να εξαιρέσετε εξ ολοκλήρου το δίκτυό σας από το Wi-Fi Sense προσθέτοντας τη φράση «_optout» στο τέλος της ονομασίας του ασύρματου δικτύου σας.