Το νέο υπέροχο και πανάκριβο laptop της Google

Το νέο υπέροχο και πανάκριβο laptop της Google

Αν και δύσκολα θα βρει αγοραστές, το νέο Chromebook είναι ένα ακαταμάχητο στην όψη και τις λειτουργίες laptop.

Τα Chromebooks υπάρχουν εδώ και χρόνια στην αγορά. Πρόκειται για laptop που τρέχουν το λειτουργικό σύστημα της Google (δεν έχουν, δηλαδή, καμία σχέση ούτε με Windows ούτε με Mac) και που όλες τους οι εφαρμογές είναι μέσα στον browser. Για τα κείμενα και τους πίνακες ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τα Google Docs και Google Sheets, για αλληλογραφία το Gmail, για αποθήκευση (εκτός από τον μικρό σκληρό δίσκο) το Google Drive -φυσικά, υπάρχει η πρόσβαση στο Dropbox- και, γενικά, σχεδόν κάθε ανάγκη του χρήστη καλύπτεται από τις χιλιάδες εφαρμογές που βρίσκει στο Chrome Web Store, αλλά και στο Play Store του Android.

To Chromebook Pixel 2 είναι το καλύτερο Chromebook που κατασκευάστηκε ποτέ. Αλουμινένιο, μοιάζει χαρακτηριστικά με το MacBook Pro, ζυγίζει μόλις 1,5 κιλό, κάνει boot σε δευτερόλεπτα από τον SSD δίσκο του, έχει επεξεργαστή Intel 5ης γενιάς, οθόνη αφής με ανάλυση 2560×1700 και 8GB RAM. Το πληκτρολόγιο έχει φωτιζόμενα πλήκτρα με το φως να σβήνει μόλις απομακρύνετε τα δάχτυλά σας και να ανάβει ξανά μόλις τα πλησιάσετε.

Σύμφωνα με τη Google, η αυτονομία του αγγίζει τις 12 ώρες, ενώ η φόρτιση είναι ταχύτατη: με μόλις 15 λεπτά στη πρίζα αποθηκεύει ενέργεια για 2 ώρες.

Το νέο λάπτοπ διαθέτει δύο θύρες USB-C -τις ίδιες που παρουσιάστηκαν στο ολοκαίνουργιο MacBook πριν από λίγες μέρες- και που αναμένεται να γίνουν το νέο industry standard. Από αυτές μπορεί να φορτίσει, να συνδέσει συσκευές USB, να μεταφέρει δεδομένα, να δώσει εικόνα σε εξωτερικό monitor κ.ά. Το Chromebook Pixel 2 φέρει και δύο κλασικές θύρες USB για ομαλότερη μετάβαση στη νέα εποχή.

Γενικά η αγορά των Chromebook δεν έχει απογειωθεί για έναν μόνο, αλλά πολύ σημαντικό, λόγο: μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς σύνδεση στο Internet καθώς όλες τους οι εφαρμογές είναι στο «σύννεφο». Αυτό άλλαξε και η Google έχει κάνει σχεδόν όλες τις εφαρμογές να λειτουργούν και offline.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως κάποιες επαγγελματικές εφαρμογές δεν έχουν αντίστοιχο στο Chrome App Store ή απαιτούν π.χ. Internet Explorer για να λειτουργήσουν. Όμως η μεγάλη πλειοψηφία των εργασιών στη σημερινή εποχή γίνονται, ή μπορούν να γίνουν εξίσου αποτελεσματικά, από εφαρμογές στο cloud.

Τα παραπάνω πλεονεκτήματα έχουν επιτρέψει στους κατασκευαστές να προσφέρουν στην αγορά πολύ οικονομικά Chromebook, ακόμα και στα 200 δολάρια. Ποιος χρειάζεται υπολογιστική ισχύ, τεράστιους δίσκους και RAM όταν όλα βρίσκονται στο «σύννεφο»;

Για όλους αυτούς τους λόγους και παρά τις αρετές του, το Pixel 2 στα 1.000 δολάρια (όπως και η ενισχυμένη έκδοσή του στα 1.300) δεν αναμένεται να γίνει εμπορική επιτυχία. Η Google το έφτιαξε και το παρουσίασε περισσότερο για να δείξει τι είναι ικανή να κάνει η ίδια και το -ικανότατο, ομολογουμένως- λειτουργικό της σύστημα. Πράγμα που ακόμα και αυτό εδώ το κείμενο (γραμμένο μεν σε Mac, αλλά σε Google Docs και σταλμένο με Gmail) δείχνει την πορεία που θα πάρουν τα πράγματα τα επόμενα χρόνια.

Δείτε το βίντεο: