Το νέο νομοσχέδιο για τα λατομεία και η περίπτωση της «Ελληνικός Χρυσός»

Το νέο νομοσχέδιο για τα λατομεία και η περίπτωση της «Ελληνικός Χρυσός»
Πέτρωμα με χρυσό που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την πορεία των επενδυτικών σχεδίων των εταιρειών Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Χαλκιδικής και Χρυσωρυχεία Θράκης στα έργα χρυσού στο Πέραμα της Θράκης, Τρίτη 2 Απριλίου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Πώς κινήθηκαν οι επενδύσεις στον εξορυκτικό κλάδο και τι θα γίνει με το «σήριαλ» της εξόρυξης χρυσού.

 

Σημαντική άνοδο- για όγδοο κατά σειρά μήνα- κατέγραψε τον Ιούνιο σε ετήσια βάση ο κύκλος εργασιών της ελληνικής βιομηχανίας, με σταθερό «αιμοδότη» της την εξωτερική αγορά. Η αύξηση αυτή κατά 8,1% προήλθε από την αύξηση κατά 11,9% του δείκτη «Ορυχείων-Λατομείων» και κατά 8,1% του δείκτη «Μεταποιητικών Βιομηχανιών» με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Αθανάσιο Κεφάλα να υπογραμμίζει πως η ελληνική εξορυκτική βιομηχανία, μπορεί ακόμη και να διπλασιάσει τη συμμετοχή της στο ΑΕΠ, εάν ξεπεραστούν οι υφιστάμενες αγκυλώσεις.

Λαμβάνοντας δε ως δεδομένο ότι το μέλλον της Ελλάδας στηρίζεται στον τουρισμό, ο κ. Κεφάλας τόνισε πως με τη σωστή αξιοποίηση των μεταλλείων, ο συγκεκριμένος κλάδος θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο προσοδοφόρος. «Κι οι δικές μας δραστηριότητες αποτελούν μνημειακό στοιχείο. Μην ξεχνάτε ότι η Ακρόπολη φτιάχτηκε από μάρμαρα Πεντέλης. Δεν είμαστε αντίπαλοι του τουρισμού και δεν πρέπει να βλέπετε τους επαγγελματίες του κλάδου ως τέτοιους» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ως παράδειγμα προς μίμηση την κατασκευή ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου στην Κίνα, τα θεμέλια του οποίου ήταν ένα πρώην λατομείο.

Σε δημόσια διαβούλευση το λατομικό νομοσχέδιο

Ερωτηθείς αναφορικά εάν ένα τέτοιο project θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη χώρα μας δίνοντας άλλη ώθηση στον ξενοδοχειακό κλάδο, ο κ. Κεφάλας επεσήμανε το παράδοξο ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει το χτίσιμο 5αστερου ξενοδοχείου σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από λατομείο. «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση λατομικό νομοσχέδιο το οποίο, δυστυχώς, απέχει πολύ από τις προσδοκίες μας. Πώς μπορεί μια επιχείρηση να επενδύει σε έναν τόπο όταν ο μέγιστος χρόνος εκμετάλλευσης είναι 40 χρόνια; Σήμερα η πρώτη σύμβαση είναι διάρκεις 15 ετών και τα 40 χρόνια τα φτάνεις μόνο μετά από εκ νέου με διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες και το κράτος».

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η Πολιτεία βλέπει θετικά το σενάριο επιμήκυνσης του χρόνου μισθώσεως, αδυνατεί όμως, όπως υποστήριξε, να δει ποιοι λατόμοι είναι ευκαιριακοί παίχτες και ποιοι σωστοί επαγγελματίες. «Έχουμε προβάλει τις θέσεις μας συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο για ένα σύγχρονο λατομικό κώδικα. Παρόλα αυτά, τα καινούρια τέλη και η πρόσβαση στους ορυκτούς πόρους είναι τα δυο αγκάθια που εξακολουθούν να μας χωρίζουν. Πιο συγκεκριμένα, εάν μια εταιρεία ξεπεράσει τα 40 χρόνια εκμετάλλευσης υποχρεούται να πληρώνει το 1% του τζίρου στο “Πράσινο Ταμείο”. Όπως αντιλαμβάνεστε κάτι τέτοιο αποθαρρύνει έναν επιχειρηματία να σκέφτεται μακροπρόθεσμα».

Όσο για το τι ζητάει ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ο κ. Κεφάλας αναφέρει ότι τα μέλη του θέλουν ασφάλεια δικαίου, δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό καθεστώς, απλουστευμένο αδειοδοτικό καθεστώς, αλλά και τη δυνατότητα να λογίζονται ως ισότιμοι συζητητές και όχι ως αποδιοπομπαίοι τράγοι!

Η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα

Σχολιάζοντας της περίπτωση της «Ελληνικός Χρυσός» ο κ. Κεφάλας την χαρακτήρισε ως μιας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας. Όπως είπε πρόκειται για μια τοποθέτηση της τάξεως του 1 δις που απομένει να  ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος της σε μια περιοχή που μεταλλευτικά είναι ιστορική από τα χρόνια του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Η συγκεκριμένη επένδυση ταλαιπωρείται, κυρίως, από την αναποφασιστικότητα του ελληνικού δημοσίου να ορίσει τις προτεραιότητες του. Το 2000 έτρεξαν με νύχια και με δόντια για να βρουν ξένους επενδυτές. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και μετά δεν τις επιτρέπουμε; Μιλάμε για μια επένδυση που επεδίωξε το ελληνικό κράτος από τη δεκαετία του ‘80 και που σήμερα έχει μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα. Τους τελευταίους  2 μήνες η El Dorado έχει χάσει  added value  2,5 δις ευρώ. Όσο μπλοκάρει η επένδυση, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να φύγει η εταιρεία».

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στην κρίση η εξορυκτική βιομηχανία διατήρησε το παραγωγικό της δυναμικό, αντιπροσωπεύοντας το 3,4% του ΑΕΠ, και η πλειονότητα των επιχειρήσεών της συνέχισε με αμείωτο ρυθμό τις επενδύσεις. Μάλιστα μέχρι το 2019 τα  μέλη του ΣΜΕ προγραμματίζουν επενδύσεις 1,7 δις ευρώ σε υποδομές και ενεργητικό.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, βάσει της αξίας της εξόρυξης στη βιομηχανία και στη τέταρτη θέση βάσει της συμμετοχής της εξορυκτικής βιομηχανίας στην απασχόληση, ενώ για την ελληνική βιομηχανία η εξορυκτική δραστηριότητα είναι στην όγδοη θέση στην κατάταξη βάσει προστιθέμενης αξίας και στην έκτη θέση στην κατάταξη βάσει συνεισφοράς στην απασχόληση Προσφέρει 115.00 θέσεις εργασίας στη συντριπτική τους πλειοψηφία πλήρους απασχόλησης και ασφάλισης και χωρίς να έχουν θιγεί ουσιαστικά από τα μέτρα εσωτερικής υποτίμησης οι μισθοί των εργαζομένων, στηρίζοντας κατά κύριο λόγο την περιφερειακή ανάπτυξη.

Τέλος ο κος Κεφάλας αναφερόμενος στις τοπικές κοινωνίες τόνισε ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένες με αποτέλεσμα να δυσπιστούν στην υπεύθυνη λειτουργία των εξορυκτικών επιχειρήσεων και τον αποτελεσματικό έλεγχο τους από τους αρμόδιους φορείς όσον αφορά στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

Διευκρίνισε δε ότι στη χώρα μας, πέρα από τα περίπου 3 εκατομμύρια δένδρα και θάμνους που έχουν φυτευτεί από το 2007 και τα περίπου 65.000 στρέμματα γης που έχουν αποκατασταθεί από το 1979 (πάνω από 35% της έκτασης εξορυκτικών χώρων), έχουν γίνει πολλά έργα που αφορούν στην επαναδημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων,  μετατροπή παλιών ορυχείων σε φωτοβολταϊκά πάρκα,  καλλιέργεια αμπελώνων σε εκτάσεις εξοφλημένων ορυχείων, δημιουργία τεχνητών λιμνών και ανασύσταση υδροβιοτόπων, δημιουργία θεματικών μουσείων σχετικών με την εξόρυξη.