Το νέο σχέδιο της Google για να προστατέψει τους κωδικούς μας

Το νέο σχέδιο της Google για να προστατέψει τους κωδικούς μας

Η νέα επέκταση του Google Chrome λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας απέναντι σε ύποπτες σελίδες ή τις επικίνδυνες επιλογές των χρηστών.

Μήπως τυχαίνει να χρησιμοποιείται τον κωδικό για την είσοδο στο προσωπικό σας email και σε διάφορες άλλες σελίδες στο διαδίκτυο;

Αν η απάντηση είναι «ναι», μάλλον θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε, καθώς η επιλογή σας αυτή θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους από διάφορες απειλές και κυρίως τις επιθέσεις phishing. Για τον λόγο αυτό η Google αποφάσισε να προσθέσει μια νέα, δωρεάν διαθέσιμη επέκταση για το Google Chrome, το οποίο θα υπενθυμίζει στους επιρρεπείς χρήστες του gmail τους κινδύνους της λάθος επιλογής τους.

Το Password Alert, όπως ονομάζεται η νέα επέκταση, προειδοποιεί τον χρήστη κάθε φορά που επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού του στο gmail ή στο Google for Work σε οποιοδήποτε άλλο μέρος εκτός του accounts.google.com. Επιπλέον, προσπαθεί να εντοπίσει πλαστές σελίδες που σας ζητούν να εισάγεται τους κωδικούς του gmail για να συνδεθείτε.

Όπως αναφέρει ο Justin Kosslyn, διευθυντής παραγωγής του Google Ideas, το 2% των συνολικών emails που διακινούνται στο Gmail είναι προσπάθειες phishing.

Ο προσωπικός λογαριασμός ενός ατόμου χρησιμοποιείται, συνήθως, ως μέσο ασφάλειας για την επαναφορά των κωδικών πρόσβασης σε άλλες σελίδες σε περιπτώσεις απώλειάς τους. Έτσι, οι κωδικοί των emails μετατρέπονται αυτόματα σε έναν πολύτιμο στόχο για όσους θέλουν να κλέψουν τα στοιχεία σας.

Η νέα επέκταση δημιουργήθηκε με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών που πραγματοποίησε η Google τους προηγούμενους μήνες, κάνοντας η ίδια επιθέσεις εναντίον των υπαλλήλων της. Οι υπεύθυνοι ασφάλειας κατόρθωσαν να ξεγελάσουν τους ανθρώπους της εταιρείες, με ένα ποσοστό «επιτυχίας» 14%.