Το Note7 «κόστισε» ακριβά στη Samsung

Το Note7 «κόστισε» ακριβά στη Samsung

Μείωση των κερδών κατά 30% το 3ο τρίμηνο ανέφερε η εταιρεία. 

Η Samsung Electronics ανακοίνωσε σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, αναφέροντας έσοδα 42 δισ. δολάρια, σημειώνοντας μείωση της τάξης των 3,4 δισ. δολάρια από έτος σε έτος.

Επιπλέον, τα λειτουργικά κέρδη του τριμήνου ήταν 5,20 τρισεκατομμύρια won, σημειώνοντας μείωση της τάξης των 1,9 δισ. δολάρι από έτος σε έτος.

Σχετικά με τον τομέα των εξαρτημάτων, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν από τρίμηνο σε τρίμηνο εξαιτίας της αύξησης των πωλήσεων high-end προϊόντων, όπως οι SSDs και τα εύκαμπτα OLED πάνελ, αλλά μειώθηκαν οριακά από έτος σε έτος λόγω μίας διόρθωσης στην τιμή της DRAM κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Όσον αφορά στο Τμήμα IT & Mobile Communications, τα κέρδη μειώθηκαν εξαιτίας της διακοπής του Galaxy Note7. Από την άλλη μεριά το Τμήμα Consumer Electronics (Ηλεκτρονικά Είδη Ευρείας Κατανάλωσης) πέτυχε αύξηση των σταθερών κερδών από έτος σε έτος, χάρη στις αυξημένες πωλήσεις των SUHD τηλεοράσεων και των premium οικιακών συσκευών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας το ισχυρότερο κορεάτικο won έναντι σημαντικών νομισμάτων κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου επηρέασε αρνητικά τα λειτουργιά κέρδη κατά περίπου 700 δισεκατομμύρια won, κυρίως όσον αφορά στον τομέα των εξαρτημάτων.

Στο τέταρτο τρίμηνο η εταιρεία αναμένει βελτιωμένα κέρδη από έτος σε έτος, χάρη στις δυνατές επιδόσεις του τομέα των εξαρτημάτων. Ο τομέας της Κινητής αναμένει ανάκαμψη των κερδών του σε παρόμοιο επίπεδο με το τέταρτο τρίμηνο του 2015, χάρη στις σταθερές πωλήσεις των Galaxy S7 και S7 edge.

Σχετικά με τον τομέα των Ημιαγωγών για το τέταρτο τρίμηνο, η εταιρεία αναμένει βελτιωμένα κέρδη από έτος σε έτος χάρη στην αύξηση των πωλήσεων των SSD με τεχνολογία V-NAND. Τα κέρδη του τομέα των πάνελ προβλέπεται να βελτιωθούν από έτος σε έτος, χάρη στην ανάκαμψη των LCD, εν μέσω των μειώσεων των παραδόσεων εύκαμπτων OLED πάνελ από τρίμηνο σε τρίμηνο ως αποτέλεσμα της διακοπής του Galaxy Note7.

Το 2017 η εταιρεία θα επικεντρωθεί στο να πετύχει αύξηση των σταθερών κερδών μέσω της εξομάλυνσης της λειτουργίας του τομέα της Κινητής, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει τα κέρδη του τομέα των εξαρτημάτων μέσω της αύξησης των V-NAND και των OLED πάνελ.

Σχετικά με τον τομέα των προϊόντων μνήμης, η εταιρεία αναμένει τα κέρδη των NAND να αυξηθούν σημαντικά, χάρη στην αυξημένη διάθεση των κερδοφόρων V-NAND. Επιπλέον, η εταιρεία αναμένει να ενισχύσει την τεχνολογική της πρωτοκαθεδρία μέσω της επέκτασης σε 64 layer V-NAND και 1Xnm DRAM.
Στον τομέα System LSI η εταιρεία θα έχει ως στόχο να διατηρήσει την ανάπτυξη μέσω της ενίσχυσης της πρωτοκαθεδρίας της στην τεχνολογία επεξεργαστών 10-nm.

Στον τομέα των OLED η εταιρεία αναμένει να επιτύχει σημαντική βελτίωση κερδών από έτος σε έτος μέσω της αύξησης της προσφοράς των high-end εύκαμπτων OLED πάνελ.

Σχετικά με τον τομέα της Κινητής η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην αύξηση των πωλήσεων των νέων προϊόντων-ναυαρχίδων με διαφοροποιημένο σχεδιασμό και καινοτόμες λειτουργίες, όπως επίσης και στο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Η Samsung θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της μέσω της συνεχούς ενίσχυσης των δυνατοτήτων των λύσεων της, όπως το KNOX, το Samsung Pay, καθώς και των υπηρεσιών, που σχετίζονται με το cloud και την τεχνητή νοημοσύνη.

Στον τομέα των Consumer Electronics, η εταιρεία θα επιδιώξει να σταθεροποιήσει περαιτέρω την ηγεσία της στην αγορά των premium τηλεοράσεων, που βασίζονται στην τεχνολογία Quantum Dot και να βελτιώσει τα κέρδη τον τομέα των οικιακών συσκευών μέσω της αύξησης των πωλήσεων premium προϊόντων και της ενίσχυσης του B2B τομέα.

Η Samsung εκτιμάει ότι οι κεφαλαιακές δαπάνες για το 2016 θα ξεπεράσουν τα 27 τρισεκατομμύρια KRW, αποτελώντας υψηλό ρεκόρ για την εταιρεία. Οι κεφαλαιακές δαπάνες για τον τομέα των Ημιαγωγών αναμένεται να αγγίξουν τα 13,2 τρισεκατομμύρια KRW, ενώ οι κεφαλαιακές δαπάνες για τον τομέα των πάνελ θα αγγίξουν τα 10,9 τρισεκατομμύρια KRW, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2015.

Συγκεκριμένα η εταιρεία επικεντρώνεται στις επενδύσεις σε OLED και V-NAND, καθώς αναμένεται σημαντική αύξηση της ζήτησης των OLED το 2017 καθώς και σταθερή αύξηση ζήτησης των V-NAND.