Το παγκόσμιο εμπόριο θα μειωθεί κατά 2 τρισ. δολάρια το 2023 – Οι 3 εστίες ανησυχίας του ΟΗΕ

Το παγκόσμιο εμπόριο θα μειωθεί κατά 2 τρισ. δολάρια το 2023 – Οι 3 εστίες ανησυχίας του ΟΗΕ
epa00931551 Two female dock workers stop and chat in front of stacks of containers at a port near the mouth of the Yangtze River in Shanghai, China on Monday, 12 February 2007. China's surging trade surplus jumped 67 per cent in January 2007 from the same month last year to 15.88 billion US dollar (12.23 billion Euros). EPA/QILAI SHEN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Οι προβλέψεις για το παγκόσμιο εμπόριο παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και γενικά απαισιόδοξες» υπογραμμίζει ο ΟΗΕ.

Κάμψη κατά σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να σημείωσε το παγκόσμιο εμπόριο για το 2023, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, σημειώνεται πως  ενώ υψηλό κόστος δανεισμού επιβαρύνει τις οικονομίες, οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ανακατευθύνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και εμφανίζονται περισσότερες πολιτικές που περιορίζουν το διασυνοριακό εμπόριο.

Η UNCTAD αναφέρει πως η αξία του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών θα φθάσει τα 30,7 τρισεκατομμύρια δολάρια έναντι 32,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Η πτώση του εμπορίου εμπορευμάτων κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 8% είναι ο κύριος λόγος. Το εμπόριο υπηρεσιών φέτος θα αυξηθεί κατά 500 δισ. δολάρια ή περίπου 7% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ.

Το χαμηλότερο κόστος για τα αγαθά που επηρεάστηκαν από τον υψηλό πληθωρισμό πριν από ένα χρόνο είναι επίσης ένας λόγος για την πτώση. «Παρόλο που η αξία των εμπορεύσιμων αγαθών μειώθηκε το 2023, η ελαφρώς θετική τάση στον όγκο του διεθνούς εμπορίου υποδηλώνει μια ανθεκτική παγκόσμια ζήτηση για εισαγόμενα προϊόντα», αναφέρει η έκθεση.

Μεγάλη αβεβαιότητα

Η UNCTAD σημείωσε ότι οι χώρες που ευθυγραμμίζονται γεωπολιτικά εμπορεύονται περισσότερο μεταξύ τους, ενώ οι χώρες που διαφωνούν εμπορεύονται λιγότερο διμερώς. Αυτή η απόκλιση μεταξύ πολλών ζητημάτων που θολώνουν τις προοπτικές για το 2024.

«Οι προβλέψεις για το παγκόσμιο εμπόριο παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και γενικά απαισιόδοξες. Ενώ ορισμένοι οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν πιθανές βελτιώσεις, οι επίμονες γεωπολιτικές εντάσεις, τα υψηλά επίπεδα χρέους και η εκτεταμένη οικονομική αστάθεια αναμένεται να ασκήσουν αρνητικές επιδράσεις στα παγκόσμια εμπορικά πρότυπα» υπογραμμίζεται στην έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com