Το ‘πε και το ‘κανε: Ο Τραμπ επιβεβαίωσε τους εμπορικούς δασμούς σε Ε.Ε., Καναδά και Μεξικό

Το ‘πε και το ‘κανε: Ο Τραμπ επιβεβαίωσε τους εμπορικούς δασμούς σε Ε.Ε., Καναδά και Μεξικό
epaselect epa06774159 US President Donald J. Trump enters beside the Presidential seal before delivering remarks and signing the 'Right to Try Act' in the Eisenhower Executive Office Building (EEOB) on the White House complex, in Washington, DC, USA, 30 May 2018. The law will allow terminally-ill patients to legally seek drugs in the experimental phase and not yet approved by the US Food and Drug Administration (USFDA). EPA/MICHAEL REYNOLDS

Τίθεται επισήμως σε ισχύ η τιμωρητική φορολόγηση των εισαγωγών αλουμινίου και χάλυβα. Μέσα στις επόμενες ώρες η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει τα δικά της αντίμετρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως προχωρούν με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τερματίζοντας μια δίμηνη εξαίρεση και ετοιμάζοντας το σκηνικό για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Αμερικής.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε. Ο Ρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.

Έτοιμη να απαντήσει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει αντίμετρα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Είναι μια άσχημη ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» σημείωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στις Βρυξέλλες. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη (…). Αυτό που εκείνοι μπορούν να κάνουν, εμείς είμαστε ικανοί να κάνουμε ακριβώς το ίδιο» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Επομένως, αμέσως θα προσφύγουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου» για την επίλυση της διένεξης και «θα ανακοινώσουμε αντίμετρα εντός των επόμενων ωρών. Είναι απόλυτα απαράδεκτο το γεγονός ότι η μια χώρα επιβάλλει μονομερώς μέτρα όταν έχει να κάνει με το παγκόσμιο εμπόριο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Βερολίνο: Παράνομο το μέτρο, το απορρίπτουμε

«Παράνομο» θεωρεί το Βερολίνο το μέτρο της επιβολής από τις ΗΠΑ δασμών στα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε ότι η κυβέρνηση το απορρίπτει, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αντιδράσει με αντίμετρα.

Νωρίτερα  ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μαας ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου πως «Η απάντησή μας στο “Πρώτα η Αμερική” θα είναι “η Ευρώπη ενωμένη”», ενώ πρόσθεσε ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι δεν γνωρίζουν νικητές».

«Θεωρούμε παράνομο το μονομερές αυτό μέτρο, οι δε λόγοι εθνικής ασφάλειας των οποίων έγινε επίκληση, δεν υφίστανται», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι το μέτρο συνεπάγεται τον κίνδυνο κλιμάκωσης του σπιράλ των αντιδράσεων και το αποτέλεσμα θα ζημιώσει όλους.

«Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων επαναβεβαίωσαν κατά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στην Σόφια τον κοινό τους στόχο, για μια μόνιμη εξαίρεση από την επιβολή εκ μέρους των ΗΠΑ δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο. Υπό αυτή την προϋπόθεση η Ε.Ε. εξέφρασε την βούληση να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ επί τεσσάρων συγκεκριμένων σημείων τα οποία συμφωνήθηκαν στην Σόφια», σημείωσε ο Γερμανός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να μην χορηγήσει μόνιμη εξαίρεση, θα αναλυθεί τώρα επακριβώς εντός της Ε.Ε., η οποία ωστόσο «έχει κάνει την αναγκαία προετοιμασία ώστε να μπορεί να αντιδράσει με αντίστοιχα αντίμετρα».

Εξακολουθεί πάντως να ισχύει, κατέληξε ο κ. Ζάιμπερτ, ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει το ελεύθερο εμπόριο και τις ανοιχτές αγορές και την πολυμερή προσέγγιση στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ για το πλεόνασμα στην χαλυβουργική δυνατότητα, το οποίο προωθήθηκε κατά την γερμανική προεδρία της G20.

Μακρόν: Παράνομη η κίνηση των ΗΠΑ – Θα συζητήσει με Τραμπ

«Παράνομη» χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «παράνομη» και «λανθασμένη» απόφαση που, όπως είπε, «κλείνει την πόρτα» για άλλες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον. Πρόσθεσε ωστόσο ότι σκοπεύει να συζητήσει αργότερα σήμερα για το θέμα αυτό με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Δείτε ακόμη: Καταδικάζει την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ η ευρωπαϊκή ομοσπονδία χαλυβουργιών

Η Ευρώπη προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αναφέρει σε δική της ανακοίνωση η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ.

«Οι ΗΠΑ επιδίωξαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή εμπορικών περιορισμών ως μοχλό πίεσης προκειμένου να εξασφαλίσουν παραχωρήσεις από την ΕΕ. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε μπίζνες και οπωσδήποτε δεν είναι μεταξύ πολύχρονων εταίρων, φίλων και συμμάχων», είπε.

«Τώρα που έχουμε σαφήνεια, η απόκριση της ΕΕ θα είναι ανάλογη και σύμφωνη με τους κανόνες του ΠΟΕ. Θα προσφύγουμε τώρα για την επίλυση των διαφορών αφού αυτά τα μέτρα αντίκεινται σαφώς στους συμφωνημένους διεθνείς κανόνες.

«Θα επιβάλουμε επίσης αντισταθμιστικά μέτρα και θα κάνουμε όλα τα αναγκαία βήματα για να προστατεύσουμε την αγορά της ΕΕ από την αλλαγή κατεύθυνσης του εμπορίου που προκαλείται από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ».

Ρος: Δεν θα μας επηρεάσουν οποιαδήποτε αντίμετρα

Οποιαδήποτε αντίμετρα επιβληθούν από την Ευρώπη ή άλλες χώρες ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου είναι απίθανο να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία, υποστήριξε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο Ρος, που παραχώρησε τη συνέντευξη από το Παρίσι αφού ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ προχωρούν στην επιβολή δασμών σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Καναδά και του Μεξικού, επισήμανε επίσης πως πιστεύει ότι οι επιπτώσεις στις σχέσεις με τις χώρες που επηρεάζονται από την αμερικανική απόφαση δεν θα είναι μακροπρόθεσμες και ότι θα «το ξεπεράσουν εν ευθέτω χρόνο».

Ευρεία δέσμη μέτρων κατά των ΗΠΑ ανακοίνωσε το Μεξικό

Το Μεξικό αποκρίθηκε στην επιβολή από τις ΗΠΑ δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο επιβάλλοντας ευρεία «ισοδύναμα» μέτρα, στον χάλυβα και στα αγροτικά προϊόντα, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξαλείψει τους δασμούς της, ανέφερε το υπουργείο.

Δείτε ακόμη: Προειδοποίηση Λαγκάρντ: Οι φτωχότεροι θα πληγούν περισσότερο από έναν εμπορικό πόλεμο

Σφοδρή αντίδραση από το Παρίσι: «Αδικαιολόγητοι και άδικοι» οι δασμοί

“Αδικαιολόγητους και άδικους” χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν, τους αμερικανικούς δασμούς, και κάλεσε τις Βρυξέλλες να απαντήσουν λαμβάνοντας “αντισταθμιστικά” μέτρα.

“Η Γαλλία αποδοκιμάζει αυτά τα αδικαιολόγητα και άδικα μέτρα” είπε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ έδωσαν μια “κακή απάντηση” στην ανάγκη ανασχεδιασμού του διεθνούς εμπορίου.

“Σήμερα η Γαλλία και η ΕΕ αποδοκιμάζουν, φυσικά, αυτά τα μέτρα. Ετοιμαζόμαστε να θέσουμε σε εφαρμογή διασφαλιστικά μέτρα, μέτρα επανεξισορρόπησης επειδή δεν θα επιτρέψουμε να μείνουν αναπάντητα τα αδικαιολόγητα και άδικα μέτρα”, είπε.

“Χαίρομαι που, αυτήν την ώρα της αλήθειας, η ΕΕ είναι ενωμένη”, κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

Προειδοποίηση του οίκου Moody’s για τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών

Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ μπορεί να δώσει ώθηση σε ορισμένα εγχώρια προϊόντα μετάλλου, αλλά πιθανότατα θα βλάψει την αμερικανική οικονομία, προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Οι δασμοί “θα αυξήσουν το κόστος εισαγωγής για μια σειρά κατασκευαστών, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών και μπορεί να προκαλέσουν ανταποδοτικά μέτρα που θα πλήξουν ορισμένους εξαγωγείς” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του Moody’s, Άτσι Σεθ.

Σημαντική πτώση στο γερμανικό χρηματιστήριο μετά τα νέα από τις ΗΠΑ

Με σημαντική πτώση έκλεισε τη συνεδρίαση της Πέμπτης το Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τις διαστάσεις που θα μπορούσε να πάρει η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.

Ο δείκτης Dax κατέγραψε βουτιά προς το τέλος της συνεδρίασης και έχασε 178,87 μονάδες (-1,40%), για να κλείσει στις 12.604,89 μονάδες ενώ ο δείκτης MDax έκλεισε στις 26.326,97 μονάδες, μειωμένος κατά -0,11%.