Το πιο κρίσιμο Eurogroup, μέχρι το επόμενο

Το πιο κρίσιμο Eurogroup, μέχρι το επόμενο
European Central Bank President Mario Draghi (L), Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem (2nd L), European Commission President Jean-Claude Juncker (3rd L) and European Economic Commissioner Pierre Moscovici (front R) attend a meeting before the arrival of Greek Prime Minister Alexis Tsipras in Brussels, Belgium, June 24, 2015. European Union leaders will not negotiate financing-for-reforms with Greece at their summit on Thursday and want Athens to reach a deal with euro zone finance ministers on Wednesday even if talks are to take all night, a senior EU official said. REUTERS/Virginia Mayo/Pool - RTR4YQVQ

Καμία προσέγγιση δεν επετεύχθη στις έως τώρα επαφές της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς.

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους θεσμούς κι ακολουθεί πλέον η κρίσιμη Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών.

Κατά την αποχώρηση του πρωθυπουργού δεν υπήρξε κανένα σχόλιο με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για έλλειμμα αποτελέσματος. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις θα επαναληφθούν αύριο. Οι ίδιες πηγές ανάφεραν ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι η τελευταία και αναμένεται να γίνει νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο εγγύτατο μέλλον.

Απαισιόδοξος φάνηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν προσέλθει στο αποψινό Eurogroup, δηλώνοντας ότι μια συμφωνία δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί σήμερα. «Η δουλειά ξεκινά τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Θα δουλέψουμε για να βρούμε μία λύση, η οποία είναι αναγκαία, αλλά και πιθανή, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι εντατικές και υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι πιθανό η νύχτα να είναι μεγάλη πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε: «Κάνουμε προόδους αλλά δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε εντατικές διαπραγματεύσεις, κάνουμε πρόοδο αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες. Φαίνεται πως θα είναι μακρά η νύχτα».

Μπαίνοντας στο κτίριο όπου θα διεξαχθεί το Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ δήλωσε, «έχω απορία πώς θα είναι η ευρωζώνη, όταν ολοκληρωθεί το Eurogroup. Πήρα μαζί μου και βιβλίο, γιατί η νύχτα προβλέπεται μακριά».

Κατά την είσοδό του, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Βαν Οβερτβελτ δήλωσε: «Περιμένουμε την έκθεση των θεσμών για να ξεκινήσουμε τη συζήτηση στο Eurogroup». Συνεχίζοντας, είπε πως πρέπει να επιτευχθεί μια «καλή συμφωνία» τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το μέλλον της ΟΝΕ, ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει στο τραπέζι πρόταση εν είδει τελεσιγράφου, απάντησε πως δεν είναι υπέρ των «προθεσμιών». Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, σχολίασε πως είναι σημαντικό να συνεχίσει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα κυρίως λόγω της τεχνογνωσίας του. Τέλος, ανέφερε πως δεν είναι σωστό να λέει κανείς πως το πρόγραμμα απέτυχε στην Ελλάδα γιατί καμία κυβέρνηση δεν το εφάρμοσε στην ολότητά του.

Ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ Άλεξ Στουμπ δήλωσε: «Θα μου προκαλούσε ιδιαίτερη έκπληξη, εάν σήμερα καταλήγαμε σήμερα σε συμφωνία. Τεράστιο ακόμη το χάσμα σε τεχνοκρατικό και πολιτικό επίπεδο. Περιμένουμε να δούμε μία ολοκληρωμένη πρόταση και δυστυχώς, ακόμη δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει πολλή δουλειά ακόμη να κάνει».

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών θα συμμετάσχουν η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι.