Το Plan B του τουρισμού μετά τη μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Βρετανία

Το Plan B του τουρισμού μετά τη μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Βρετανία
Passengers seen with the obligatory face masks at the main departure hall in the terminal of Athens International Airport ATH LGAV in Greece. Many countries Greece included reintroduce Coronavirus measures like lockdown, quarantine and travel restrictions. Passengers wearing face masks and gloves, using hand sanitizers as a preventive measure against the spread of the COVID-19 pandemic. Greece and Europe closed the borders for people outside of Europe and the Schengen zone for a long time but Greece started lifting the traffic ban since June 2020 to boost the economy, travel and tourism industry resulting higher cases every day and facing a second wave with bigger numbers in contrast with the low cases during the first wave. Arriving passengers in the Greek airports are subject to coronavirus test. The world passenger traffic declined during the coronavirus covid-19 pandemic with the industry struggling to survive. October, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) Photo: AFP
Παράγοντες του κλάδου μεταφέρουν στο Fortune το κλίμα της αγοράς.

Εκεί που το τοπίο είχε αρχίσει να ξεδιαλύνει σιγά σιγά και να βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα, η είδηση της ανακάλυψης μιας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, που κυκλοφορεί σε τμήματα της βρετανικής επικράτειας, έσπειρε την αβεβαιότητα.

Η ανταπόκριση των υπόλοιπων χωρών ήταν άμεση και ήδη από χθες τα μεσάνυχτα διέκοψαν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Βρετανία, η Γερμανία, Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τουρκία. Μάλιστα το Βέλγιο ανέστειλε και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Την ίδια ώρα, όπως  ανακοίνωσε σήμερα το νορβηγικό υπουργείο Υγείας, οι πτήσεις στη Νορβηγία από τη Βρετανία θα ανασταλούν με άμεση ισχύ για τουλάχιστον 48 ώρες, ενώ από τις αγορές που βρίσκονται εκτός Ευρώπης, Αργεντινή, Χιλή, Σαουδική Αραβία, Καναδάς και Χόνγκ Κόνγκ έριξαν «άκυρο» στη Βρετανία.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε στο επιβατικό κοινό ότι από σήμερα όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες με θέμα τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που προκαλεί η εμφάνιση του νέου στελέχους του ιού στην Βρετανία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι πρεσβευτές θα συζητήσουν μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι φόβοι της αγοράς

Προς το παρόν οι επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις της ιατρικής κοινότητας. Σε κάθε περίπτωση η επικρατούσα αντίληψη είναι πως η εξέλιξη με το νέο στέλεχος του κορωνοϊού δεν πρόκειται να αναθεωρήσει πολύ τις αρχικές προβλέψεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να προετοιμάζονται για ένα Plan B.

«Δεν θεωρώ ότι γίνεται specula σε βάρος του τουρισμού έτσι ώστε ο κλάδος να επηρεαστεί αρνητικά. Το πρόβλημα με τη Βρετανία είναι ότι για ακόμα μια φορά φαίνεται να της ξέφυγε η κατάσταση από τα χέρια. Οι πληροφορίες μου λένε ότι από τον Φεβρουάριο θα δούμε τη δυναμική για το επόμενο καλοκαίρι. Γενικότερα ακούμε από διάφορους λοιμωξιολόγους ότι το νέο στέλεχος είναι ασθενέστερο του παλιού και ότι δεν έχει την ίδια διεισδυτικότητα, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό» τονίζει στο fortunegreece.com ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος.

Όσον αφορά τις αλλαγές που θα δούμε να πραγματοποιούνται εξαιτίας αυτής της νέας υγειονομικής εξέλιξης, αναφέρει ότι οι Tour Operators θα την εκμεταλλευτούν προς όφελός τους πιέζοντας τους ξενοδόχους για ακόμη χαμηλότερες τιμές, ενώ ένα μέρος των προκρατήσεων θα πάει 1-2 μήνες πίσω.

«Το 65% των Άγγλων τουριστών κάνει διακοπές με τη λογική του pre-booking. Συνήθως είχαμε εικόνα της ζήτησης και των προκρατήσεων από τη Βρετανική αγορά τον Ιανουάριο. Πλέον τα δεδομένα μετατοπίζονται για τον Μάρτιο. Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις και να προβούμε σε παράταση των early bookings. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην το κάνουμε. Εξάλλου δεν πιστεύουμε ότι η ζήτηση της τελευταίας στιγμής θα αυξηθεί τόσο που να μην μπορούμε να διαχειριστούμε τον όγκο των κρατήσεων».

Σχολιάζοντας το γιατί η Ελλάδα δεν προέβη σε ακύρωση των πτήσεων από Βρετανία όπως έκαναν άλλες χώρες, αλλά αρκέστηκε σε 7ήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ην. Βασίλειο, ο κ. Αγγελόπουλος το αποδίδει σε έλλειψη γρήγορων αντανακλαστικών από πλευράς των αρμόδιων υπουργών. Αναγνωρίζει, ωστόσο, πως σε γενικές γραμμές δεν έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, σοβαρές αστοχίες στον τομέα του τουρισμού.

«Πολλά λέγονται για το πώς θα ταξιδεύουμε στη νέα πραγματικότητα και αν θα είναι υποχρεωτικό ή μη το εμβόλιο για να μπούμε στο αεροπλάνο. Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή του τεστ για την πτήση και όχι το εμβόλιο. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε » καταλήγει.

Επιφυλακτικός, αλλά ταυτόχρονα αισιόδοξος εμφανίζεται και ο Γιάννης Τσάκαλος, CEO της AQ Strategy, ο οποίος διαθέτει εμπειρία στον κλάδο του τουρισμού που ξεπερνά τις τρεις δεκαετίες. Αν δεν δούμε κοσμογονικές αλλαγές, εκτιμά ότι θα επιβεβαιωθεί το αρχικό σενάριο που προβλέπει ότι το 2021 η τουριστική αγορά θα αγγίξει το 40%-50% του 2019.

«Οι μεταλλάξεις στους ιούς είναι σύνηθες φαινόμενο. Θεωρώ ότι είναι κάτι αντιμετωπίσιμο που δεν θα αλλάξει δραματικά την προσέγγισή μας. Ίσως δούμε μια πρόσθετη καθυστέρηση στην αργή ανάκαμψη που έτσι και αλλιώς προσμέναμε. Η αγορά σίγουρα ανησυχεί όμως περιμένει τις απαντήσεις από τους επιστήμονες. Αυτό που μας έχουν διδάξει οι καταστάσεις τα τελευταία χρόνια είναι ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Το ταξίδι είναι ψυχολογία και αν αυτή επηρεαστεί αρνητικά, τότε είναι που αρχίζουμε να ανησυχούμε» επισημαίνει ο κ. Τσάκαλος.

Το μήνυμα της TUI στους συνεργάτες της

Πριν από λίγο η TUI, μέσω της Helen Caron, Group Purchasing Director του ομίλου TUI, έστειλε προσωπικό μήνυμα, με τη μορφή βίντεο, στους συνεργάτες της σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσει για την πορεία της τουριστικής σεζόν που έρχεται.

Λίγο πολύ έκανε αναφορά στην πανδημία, χαρακτηρίζοντάς την ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει στην ιστορία της η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Δεν έκρυψε βέβαια την απογοήτευσή της για την επανεκκίνηση που έγινε τον Ιούλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν ήταν όπως την περίμεναν, όμως αναγνώρισε την αντοχή των ξενοδόχων και τον επαγγελματισμό που έδειξαν στην υιοθέτηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι. Όλες οι έρευνες δείχνουν πως το ταξίδι ήταν αυτό που έλειψε περισσότερο από τον κόσμο. Ήδη το 50% του προγράμματός μας για το 2021 έχει πουληθεί. Θεωρώ ότι τα πακέτα διακοπών θα υπερισχύσουν καθώς δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στον παράγοντα ασφάλεια» τόνισε η κα Caron.