Το πρώτο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν

Το πρώτο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν
Photo:

Στην ανασκόπηση των πεπραγμένων του και στα μελλοντικά σχέδιά του για τη γαλλική οικονομία αναμένεται να αναφερθεί απόψε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Το πρώτο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της πενταετούς θητείας του θα απευθύνει απόψε στις 21.00, ώρα Ελλάδος, στο Γαλλικό έθνος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έχοντας υπέρ του την ανάκαμψη της δημοτικότητάς του στις σφυγμομετρήσεις και τη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών.

Διατηρώντας την παράδοση των τηλεοπτικών ευχών, που εγκαινίασε ο Στρατηγός Σαρλ Ντε Γκολ, «ο αρχηγός του κράτους θα επιμείνει στις σκέψεις για αλληλεγγύη προς εκείνους που, τις στιγμές ετούτες της οικογενειακής γιορτής, βρίσκονται μόνοι, ή τα βγάζουν πέρα δύσκολα», τόνισε χθες σχετικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό.

«Θα δώσει επίσης μία εικόνα των πεπραγμένων του και των δράσεων που μέλλει να συνεχίσει», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής δημοκρατίας θα υπογραμμίζει επίσης πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχισθούν με εντατικό ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του. «Είναι ένα πρώτο στάδιο, αλλά μία πενταετία αριθμεί πέντε χρόνια κι εμείς σκοπεύουμε να καταστήσουμε επωφελή τα τέσσερα χρόνια που απομένουν για να μεταμορφώσουμε τη χώρα», δήλωσε ο Γκριβό, απηχώντας το μήνυμα του προέδρου.

Δείτε ακόμη: 2017: Η χρονιά των εκλογών στην Ευρώπη – Οι νίκες, οι ήττες και η νέα τάξη πραγμάτων

Μολονότι σε γενικές γραμμές, οι πρωτοχρονιάτικες ευχές συνιστούν μία γενικόλογη νουθεσία προς το έθνος, αρκετοί πρόεδροι στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει την ευκαιρία του μηνύματος για να προαναγγείλουν μέτρα και πολιτικές. Ο Μακρόν ήδη έχει προλειάνει επικοινωνιακά το έδαφος για μία σειρά εξαγγελιών, διοργανώνοντας υπό τον φακό των τηλεοπτικών συνεργείων μία τελετή υπογραφής τριών νόμων: του προϋπολογισμού για το 2018, τον νόμο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και τον νόμο για τον τερματισμό της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων έως το 2040.

Επίσης επωφελήθηκε της ευκαιρίας για να ανακοινώσει την κατάργηση των φόρων επί της κατοικίας για όλους στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για το 2020. Επίσης συνόψισε τα οικονομικά μέτρα που σχεδιάζει για την επόμενη χρονιά: μέτρα για τους αναπήρους, κατώτατη σύνταξη, βοήθημα για τη φύλαξη παιδιών στις μονογονεϊκές οικογένειες και μείωση των κοινωνικών εισφορών για τους μισθωτούς.

Επιπλέον, ο Μακρόν άδραξε τη στιγμή για να υπεραμυνθεί των μεταρρυθμίσεών του για τη φορολογία εισοδήματος, που «θα επιτρέψει να μην φορολογούνται πλέον οι επιχειρηματίες της χώρας μας που επιλέγουν να επενδύσουν τα κέρδη τους στην οικονομία μας και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Από τον κατάλογο των μελλοντικών του σχεδίων, ο Μακρόν αναμένεται απόψε να αναφερθεί ιδιαίτερα στην σκοπούμενη μεταρρύθμιση για τα επιδόματα ανεργίας, την οποία επιθυμεί να επεκτείνει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν παραιτηθεί, καθώς και στα προγράμματα για την επαγγελματική κατάρτιση και μαθητεία.

Στο πρόγραμμα των εξαγγελιών του Γάλλου προέδρου αναμένεται να περιληφθούν επίσης και το επικείμενο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, η συνταγματική μεταρρύθμιση, η πολιτική του για τις επιχειρήσεις, την κατοικία, τη διατροφή και τα μέσα μεταφοράς.

Οι μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να δρομολογήσει ο Μακρόν θα βρίσκονται εξάλλου και στην ατζέντα της πρώτης κυβερνητικής ενημέρωσης μετά τις γιορτές, την επόμενη Τετάρτη, αμέσως μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ