Το “ράλι” της τουρκικής λίρας ζημίωσε τους μικρούς επενδυτές

Το “ράλι” της τουρκικής λίρας ζημίωσε τους μικρούς επενδυτές
epa06937818 A currency exchange office worker counts Turkish Liras in Istanbul, Turkey, 09 August 2018. Reports on 09 August state Turkish Lira hit record low against major currencies, recording 5.42 liras against the US dollar. The Turkish currency had plunged by almost 30 percent against the US dollar since the end of last year. EPA/SEDAT SUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το άνευ προηγουμένου ράλι της τουρκικής λίρας στις αρχές αυτής της εβδομάδας έπληξε όσους αγόρασαν ξένα νομίσματα με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να αναγνωρίζει ότι αυτοί που ζημιώθηκαν περισσότερο ήταν μικροεπενδυτές.

Τα ξένα νομίσματα εξακολουθούσαν να αγοράζονται «όταν η λίρα έπεσε στις 15, 16, 17 ανά δολάριο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι σε συνέντευξη στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV αργά την Πέμπτη, μεταδίδει το BBG.

«Ποιοι ήταν αυτοί οι αγοραστές; Σίγουρα, όχι μεγάλοι παίκτες. Οποιοσδήποτε μεγάλος χρηματοοικονομικός παράγοντας θα ήξερε ότι τα πράγματα θα άλλαζαν με κάποιο τρόπο στην Τουρκία», είπε. «Λοιπόν, ποιος κάηκε; Μικροί επενδυτές, όπως πάντα. Τώρα σκέφτονται τις απώλειές τους».

Η λίρα ανέκτησε μερικές από τις βαριές απώλειες της μέσα σε λίγες ώρες αργά τη Δευτέρα, ανατιμούμενη κατά 33%, καθώς ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εισήγαγε ένα νέο εργαλείο προστασίας των αποταμιευτών από την υποτίμηση του νομίσματος.

Η λίρα συνέχισε να ενισχύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, εξέλιξη που έπληξε όσους είχαν μετατρέψει καταθέσεις σε δολάρια και ευρώ σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν την αγοραστική τους δύναμη.

Οι καταθέσεις των Τούρκων σε ξένο νόμισμα αυξήθηκαν κατά 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα έως τις 17 Δεκεμβρίου, την τελευταία εβδομάδα της πτώσης της λίρας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

«Τους προειδοποιήσαμε, λέγοντας ότι ήταν φούσκα», είπε ο Νεμπάτι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης της Πέμπτης, αναφερόμενος στους Τούρκους πολίτες. «Τους είπαμε πολλές φορές να μην το αγοράσουν».

Ο υπουργός, ο οποίος διορίστηκε από τον Ερντογάν στις αρχές Δεκεμβρίου, φάνηκε να παραδέχεται ότι υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση στην αγορά για να στηρίξει τη λίρα. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν τα κρατικά ιδρύματα πουλούσαν ξένα νομίσματα, είπε: «Δεν έχει η Τουρκία τη δύναμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει; Μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε εργαλείο χρειάζεται».

Παρά τα κέρδη αυτής της εβδομάδας, η λίρα εξακολουθεί να έχει απώλειες 26% από τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα, με την προτροπή του Ερντογάν, άρχισε να μειώνει τα επιτόκια. Συνολικά φέτος έχει υποτιμηθεί 37% έναντι του δολαρίου.