Το ρώσικο εμβόλιο Sputnik V έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας 91,6% σύμφωνα με κλινική έρευνα

Το ρώσικο εμβόλιο Sputnik V έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας 91,6% σύμφωνα με κλινική έρευνα
epa08981473 (FILE) - A medical worker shows a dose of Russia's Sputnik V Gam-COVID-Vac vaccine against the COVID-19 to a patient during the vaccination at Belgrade Fair makeshift vaccination center in Belgrade, Serbia, 01 February 2021 (reissued 02 Februiary 2021). Results of a study published in The Lancet on 02 February 2021 say that the Russian Covid-19 vaccine Sputnik V has an efficacy of 91.6 percent. The vaccine had been rolled out by Russia before Phase 3 trials were finished. EPA/MARKO DJOKOVIC Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Sputnik V εγκρίθηκε για χρήση από 16 χώρες, από την Αργεντινή μέχρι το Ιράν.

Το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας προσέφερε ισχυρή προστασία έναντι του Covid-19 σε μια ενδιάμεση ανάλυση προχωρημένης κλινικής δοκιμής, ενώ οι υποστηρικτές του λένε ότι φαίνεται πως διατηρεί την ισχύ του και έναντι των νέων στελεχών του ιού.

Το εμβόλιο εμφανίζει καλά επίπεδα ανεκτικότητας και παρέχει προστασία και στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Το Sputnik V εμφάνισε ποσοστό αποτελεσματικότητας 91,6%, επικυρώνοντας παρεμφερείς ισχυρισμούς των παραγωγών του εμβολίου πέρυσι, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Τα ευρήματα δίνουν νέα ώθηση στην αξιοπιστία του εμβολίου, το οποίο δέχθηκε επικρίσεις στο παρελθόν από παρατηρητές που αισθάνθηκαν ότι λανσαρίστηκε στην αγορά προτού δημοσιοποιηθούν κρίσιμα επιστημονικά δεδομένα. Το Sputnik V εγκρίθηκε για χρήση από 16 χώρες, από την Αργεντινή μέχρι το Ιράν.

«Η ανάπτυξη του Sputnik V επικρίθηκε για τη βιασύνη της» είπε σε ένα συνοδευτικό σχόλιό του στο The Lancet ο Ian Jones, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία. «Αλλά το αποτέλεσμα που καταγράφεται εδώ είναι ξεκάθαρο και επαληθεύεται η επιστημονική αρχή του εμβολιασμού, που σημαίνει ότι ένα επιπλέον εμβόλιο είναι πλέον διαθέσιμο στη μάχη της μείωσης των κρουσμάτων του Covid-19».

Αν και τα αποτελέσματα δεν είναι τελικά, το εμβόλιο προστίθεται σε μια μικρή «λέσχη» εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναπτύχθηκαν από τις Moderna Inc., AstraZeneca Plc & Pfizer Inc, και BioNTech SE, που αποδεικνύεται από μια προχωρημένη κλινική δοκιμή ότι δουλεύουν αποτελεσματικά.

Μάλιστα, το Sputnik V διαφέρει από τα άλλα εμβόλια καθώς οι δύο δόσεις του αντιδρούν σε διαφορετικούς ιογενείς φορείς, γεγονός που του προσφέρει ένα πλεονέκτημα έναντι νέων στελεχών του ιού. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Kirill Dmitriev, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων που συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το εμβόλιο θα εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» είπε σε συνέντευξή του ο Dmitriev. «Έχει υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας και είναι ένα από τα πιο προσβάσιμα χάρη στην τιμή του και την ευκολία μεταφοράς και αποθήκευσής του».