Το Σαββατοκύριακο που θα κρίνει χιλιάδες πλειστηριασμούς σπιτιών

Το Σαββατοκύριακο που θα κρίνει χιλιάδες πλειστηριασμούς σπιτιών
Ï ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò öôÜíåé óôï ÌÝãáñï Ìáîßìïõ, ôçí ÐáñáóêåõÞ 13 Íïåìâñßïõ 2015. Õðü ôçí ðñïåäñßá ôïõ ðñùèõðïõñãïý ÁëÝîç Ôóßðñá èá óõíåäñéÜóåé ôï Êõâåñíçôéêü Óõìâïýëéï ÏéêïíïìéêÞò ÐïëéôéêÞò, óôï ÌÝãáñï Ìáîßìïõ. Ôï ÊÕÓÏÉÐ áðïöÜíèçêå ôçí ÐÝìðôç üôé óõíôñÝ÷ïõí üëåò ïé ðñïûðïèÝóåéò ãéá óõìöùíßá ùò ôï ÓÜââáôï. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Επιμένουν οι δανειστές στην πρόταση για προστασία μόλις του 20% των δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούνται τα δάνειά τους.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών δεν έχουν προς το παρόν οδηγήσει σε αποτέλεσμα, παρά την κυβερνητική αισιοδοξία ότι η συμφωνία είναι εφικτή μέχρι το Σάββατο.

Το μεγάλο «αγκάθι» των πλειστηριασμών παραμένει το μείζον ζήτημα που δεν έχει ακόμη επιλυθεί, παρά τη νέα πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά για εισοδηματικό όριο στα 25.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και αντικειμενική αξία της περιουσίας στις 180.000 ευρώ, με παράλληλη σταδιακή κατάργηση του νόμου Κατσέλη μέσα στην επόμενη τριετία.

Με την πρόταση της κυβέρνησης προστατεύεται το 55% των δανειοληπτών, όμως οι δανειστές επιμένουν ότι η προστασία πρέπει να ισχύει μόνο για τους πραγματικά φτωχούς, δηλαδή όσους έχουν ετήσιο εισόδημα στα όρια της φτώχειας, περίπου 12.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Ζητούν, δηλαδή, η προστασία να αφορά μόνο στο 20% των δανειοληπτών με κόκκινο στεγαστικό δάνειο.
Λύση δεν έχει ακόμη βρεθεί και θα επιχειρηθεί αυτό να γίνει το αργότερο έως το Σάββατο, προκειμένου να συνεδριάσει το EWG την Κυριακή και να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 2+10 δισ. ευρώ.

Ο φόβος και των δύο πλευρών, κυβέρνησης και δανειστών, είναι να μην ανοίξουν τη Δευτέρα οι αγορές χωρίς συμφωνία, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε καταστροφή για τις τραπεζικές μετοχές και τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι τράπεζες, τελούν υπό ομηρία και παρατείνουν το άνοιγμα των βιβλίων για τις ΑΜΚ έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως η αβεβαιότητα γύρω από τη διαπραγμάτευση οδηγεί πολλούς θεσμικούς επενδυτές να δηλώνουν ενδιαφέρον και στη συνέχεια να το αποσύρουν.

Πηγές των δανειστών εκτιμούν ότι η επίτευξη συμφωνίας για το θέμα των πλειστηριασμών μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι πολύ δύσκολη, ωστόσο, δεν κρύβουν πως οι επικεφαλής των κλιμακίων δεν πρόκειται να φύγουν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα μιλούσαμε για «καταστροφή».

Πάντως, ακόμη και σε περίπτωση συμφωνίας, οι επικεφαλής των θεσμών θα μείνουν στην Αθήνα όλη την επόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα περάσουν από τη Βουλή. Παράλληλα, εφόσον κλείσει η λίστα με τα πρώτα προαπαιτούμενα, θα ξεκινήσουν την κατάρτιση της δεύτερης λίστας των μέτρων που θα συνδεθούν με την καταβολή του τελευταίου 1 δισ. από τη δόση του Αυγούστου, ενώ θα επιβλέψουν και την κατάρτιση του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού.