Το σχέδιο για τα δίκτυα 5G παρουσιάζουν σήμερα οι Βρυξέλλες

Το σχέδιο για τα δίκτυα 5G παρουσιάζουν σήμερα οι Βρυξέλλες

Εν μέσω φόβων για τη συμμετοχή των κινεζικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών Huawei και ZTE και ανησυχιών για κατασκοπεία της κινεζικής κυβέρνησης μέσω αυτών, η ΕΕ παρουσιάζει σήμερα το πλάνο της. Τι προβλέπει.

Οι προμηθευτές εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών που κρίνεται ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια θα αποκλειστούν από τα κρίσιμα τμήματα των δικτύων 5G της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βάσει ενός σχεδίου του μπλοκ που καταρτίστηκε ως απάντηση στους φόβους για την κινεζική Huawei.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το σχέδιο που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, αποτελεί μία σύσταση που αφήνει κάθε ένα από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ να έχει την τελική ευθύνη για τη χάραξη των δικών του ειδικών μέτρων ασφαλείας.

Θέτει ωστόσο το πλαίσιο για μεγάλες αποφάσεις στο Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της Huawei, αφότου η Βρετανία προκάλεσε οργή και απογοήτευση στις ΗΠΑ επιτρέποντας στην κινεζική εταιρεία περιορισμένη πρόσβαση στα βρετανικά δίκτυα 5G.

Η πρόταση της ΕΕ μοιάζει με τη στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με την οποία οι προμηθευτές «υψηλού κινδύνου» -όπως χαρακτηρίζονται και η Huawei και η ZTE –  θα αποκλείονται από ευαίσθητα βασικά τμήματα των δικτύων, όπου επεξεργάζονται πληροφορίες πελατών, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε μη βασικά, περιφερειακά τμήματα.

Η απόφαση διασφαλίζει ότι οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες δεν θα εξαρτώνται υπερβολικά από την Ericsson και τη Nokia, όσον αφορά τον ραδιοεξοπλισμό, ενώ παράλληλα διατηρεί τους προμηθευτές υψηλού κινδύνου εκτός ευαίσθητων περιοχών. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι Βρυξέλλες άργησαν να αναλάβουν δράση, την ώρα που η Huawei έχει ήδη συμφωνήσει με ορισμένες χώρες και κράτη-μέλη όπως η Ουγγαρία υποβαθμίζουν την άποψη ότι η η εταιρεία αντιπροσωπεύει κάποιο κίνδυνο.