Το σχέδιο της Amazon για να συνδέσει online «όλο τον πλανήτη»

Το σχέδιο της Amazon για να συνδέσει online «όλο τον πλανήτη»

Μετά από αυτή την ανακοίνωση, οι μετοχές της Iridium αυξήθηκαν κατά 7,1% φτάνοντας στο ρεκόρ των 21,98 δολαρίων ανά μετοχή.

Η Iridium Communications ανακοίνωσε μια συνεργασία της με την Amazon Web Services αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να αναπτύξει ένα δίκτυο βασισμένο σε δορυφόρους, με την ονομασία CloudConnect για εφαρμογές του Δικτύου των Πραγμάτων (IoT).

«Ουσιαστικά καλύπτουμε ολόκληρο τον πλανήτη… με τα επίγεια δίκτυα να καλύπτουν σήμερα ακόμα το 10% ή 20%» της γης», δήλωσε ο CEO της Iridium, Matt Desch, την Πέμπτη στο CNBC. «Όλοι σήμερα μπορούν να συνδεθούν σχετικά εύκολα με την ελάχιστη προσπάθεια. Τώρα που η Amazon έχει τοποθετήσει τη γλώσσα μας στην πλατφόρμα cloud, μπορούν να επεκτείνουν τις εφαρμογές τους, στο βασίλειο των δορυφόρων».

Το CloudConnect, το οποίο αναμένεται να λανσαριστεί το 2019, θα αποτελέσει μέσω της Iridium «τον πρώτο, και μοναδικό, δορυφορικό πάροχο που είναι συνδεδεμένος με την Amazon Web Services», δήλωσε ο Desch. Το δίκτυο CloudConnect θα επικεντρωθεί σε μέρη «όπου οι κινητές τεχνολογίες δεν υπάρχουν», ανέφερε ο Desch.

Η Amazon αναζητούσε υπαλλήλους για να εργαστούν πάνω στη «διασύνδεση δικτύων διαστημικών συστημάτων», ανέφερε νωρίτερα μέσα στο μήνα το CNBC. Η εταιρεία δεν έχει συζητήσει ποτέ δημόσια ένα τέτοιο πρότζεκτ.

Η εταιρεία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την τοποθέτηση του «αστερισμού» 75 δορυφόρων σε τροχιά, του Iridium NEXT. Η SpaceX θα εκτοξεύσει το δίκτυο τωνδορυφόρων αξίας 3 δισ. δολαρίων για την Iridium, στην 8η και τελευταία εκτόξευση που θα πραγματοποιηθεί αργότερα φέτος. Ο Desch έχει χαρακτηρίσει την SpaceX «κριτικής σημασίας» για την εμπορική επιτυχία της Iridium, που είναι τώρα η μοναδική πάροχος εκτοξεύσεων για την εταιρεία.

Με το που βρεθεί online, το Iridium NEXT θα προσφέρει υπηρεσίες, όπως καλύτερες ταχύτητες ευρυζωνικών επικοινωνιών και παγκόσμιο εντοπισμό αεροπλάνων. Ο Desch δήλωσε πως το δίκτυο φιλοξενεί «περίπου μισό εκατομμύριο» ενεργές συσκευές, που αυξάνονται με ρυθμό περίπου 20% ανά έτος τα τελευταία τρία χρόνια. Με την βοήθεια της Amazon Web Services, ο Desch προέβλεψε σχετικά με τις υπηρεσίες του Internet of Things ότι: «Αυτό θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί σε δεκάδες εκατομμύρια συσκευές».

Χρησιμοποιώντας την Amazon Web Services, την πιο διαδεδομένη υπηρεσία cloud-computing στον κόσμο, οι εφαρμογές θα μιλούν όλες την ίδια «γλώσσα», δήλωσε ο Desch. «Μιλάμε για μια κατάσταση όπου με λίγα χρήματα θα γίνεται να μεταφέρουμε πληροφορίες μέσα σε δευτερόλεπτα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου», υπογράμμισε.