Το σχέδιο των «Πυρήνων της Φωτιάς» να γκρεμίσουν τον Κορυδαλλό

Το σχέδιο των «Πυρήνων της Φωτιάς» να γκρεμίσουν τον Κορυδαλλό

Όλο το σχέδιο των Πυρήνων για την απόδραση με κωδικό όνομα «Γοργοπόταμος» και οι εντολές στην Αγγελική και τον Χριστόδουλο Ξηρό πριν τους συλλάβει η αστυνομία.

Το οπλοστάσιο του Χριστόδουλου Ξηρού και της Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς αποκαλύπτεται σε ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, με φωτογραφίες ντοκουμέντο να καταδεικνύουν τον βαρύ οπλισμό όπως τραβήχτηκε από την ίδια την Αγγελική.

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία της αντιτρομοκρατικής, η Αγγελική είχε καταγράψει καλάσνικοφ, πιστόλια, μια μέγα-βόμβα 175 κιλών εκρηκτικής ύλης, αλλά και τα δρομολόγια προσέγγισης και διαφυγής από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Η νεαρή γυναίκα μέλος της οργάνωσης, το είδωλο της οποίας αποτυπώθηκε σε μια από τις φωτογραφίας στην αντανάκλαση του βαν που έφερε τη βόμβα, έστελνε λεπτομερείς εικόνες στους Πυρήνες, ώστε αυτοί να έχουν πλήρη εικόνα της προόδου του σχεδίου Γοργοπόταμος.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από ένα κόκκινο βαρέλι, στο εσωτερικό του οποίου είχαν τοποθετηθεί τα “υγρά”, ενώ ήταν σφηνωμένο με παλέτες και σακιά από άμμο ώστε να ελέγξουν την κατεύθυνση του ωστικού κύματος, με σκοπό να δημιουργηθεί ικανοποιητικό ρήγμα στους τοίχους των φυλακών. Παράλληλα τα φυλακισμένα μέλη θα φρόντιζαν να βρίσκονται σε σημείο της φυλακής, κοντά από το σημείο όπου θα γινόταν η έκρηξη. Η βόμβα θα πυροδοτείτο με χρήση κινητού τηλεφώνου, ενώ ο Χριστόδουλος Ξηρός θα έκανε χρήση του καλάσνικοφ αν αυτό ήταν απαραίτητο για να παρέχει κάλυψη στους δραπέτες, έναντι των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Οι οδηγίες των εγκεφάλων της επιχείρησης εκτελέστηκαν κατά γράμμα από την Αγγελική και το Χριστόδουλο Ξηρό, όπως προκύπτει από τα σχεδιαγράμματα σε αντιπαραβολή με τις φωτογραφίες. Εντύπωση προκαλεί το σημείωμα ενός εκ των μελών που αναφέρει:

“Πρέπει να αποφύγετε σε κάθε στάδιο το κατά ριπάς, γιατί ειδικά ο Νίκος (σσ. Ξηρός) είναι μόνος και αν δεν έχουμε βγει ακόμα (…) μπορεί να αδειάσει ο γεμιστήρας”. Στο ίδιο γράμμα αποκαλύπτεται πως ο συγγραφέας είχε εκπαιδευτεί στη χρήση καλάσνικοφ από πρωταθλητή σκοποβολής στη Σερβία.

Από τις φωτογραφίες, προκύπτει πως η κωδική ονομασία “αχινοί” αφορά σε ένα αυτοσχέδιο πλέγμα από πρόκες που θα έπεφτε στο δρόμο ώστε να τρυπήσουν τα λάστιχα των περιπολικών που ενδεχομένως θα ακολουθούσαν την απόδραση.

Πηγή: news247.gr