Το συνέδριο WWDC της Apple αποκαλύπτει αντιπαλότητες πέρα από την Epic

Το συνέδριο WWDC της Apple αποκαλύπτει αντιπαλότητες πέρα από την Epic
This handout image obtained June 7, 2021 courtesy of Apple Inc. shows Apple CEO Tim Cook greeting millions of developers around the world at Apple's Worldwide Developers Conference at Apple Park in Cupertino, California. - Apple kicked off its digital-only annual Worldwide Developer Conference on Monday where it unveiled the iOS 15, iPadOS 15, macOS 12 and watchOS 8. (Photo by Brooks Kraft / Apple Inc. / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /APPLE INC./HANDOUT " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Το συνέδριο Worldwide Developers Conference (WWDC) της Apple ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή φέτος.

του Robert Hackett

Το WWDC στοχεύει να διαφημίσει το λογισμικό της Apple και να ενθαρρύνει τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές για τα προϊόντα της. Αλλά η εκδήλωση διοργανώθηκε λίγο μετά την ολοκλήρωση των ακροάσεων της αγωγής της Epic Games εναντίον της Apple, μιας αγωγής που αμφισβητεί τους τρόπους με τους οποίους η Apple αντιμετωπίζει τους προγραμματιστές. (Η Epic λέει ότι η Apple λειτουργεί καταχρηστικά· η Apple διαφωνεί. Αναμένεται απόφαση αργότερα φέτος.)

Ο στόχος της Apple είναι πάντα να πείθει τους ανθρώπους ότι τα προϊόντα της είναι ανώτερα από τους ανταγωνιστές της. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να ζητάει τόσο υψηλές τιμές για τις συσκευές της. (Το καλύτερο μοντέλο του iPhone 12 pro Max, κοστίζει 1.400 δολάρια).

Είναι επίσης η δικαιολογία που της επιτρέπει να απαιτεί μια υψηλή προμήθεια 30% (και μερικές φορές 15%) από τις συναλλαγές των κατασκευαστών των εφαρμογών – μια κεντρική καταγγελία της Epic.

Ενώ η μάχη με την Epic μαίνεται, οι προωθητικές εκδηλώσεις όπως το WWDC μπορούν να φέρουν στην επιφάνεια και άλλες έντονες αντιπαραθέσεις. Πράγματι, η φετινή εικονική εκδήλωση αποκάλυψε την αποξένωση και τον ανταγωνισμό των παγκόσμιων επιχειρήσεων.

Για να διατηρήσει το FaceTime, η εταιρεία αντιγράφει χαρακτηριστικά από τους αντιπάλους της, ειδικά το Zoom Οι χρήστες μπορούν πλέον να θολώνουν το φόντο τους, να βλέπουν τα ηχεία σε μορφή πλέγματος και να συμμετέχουν σε κλήσεις από τα προγράμματα περιήγησης ιστού Google Chrome και Microsoft Edge.

Σε μια άλλη προσπάθεια ενίσχυσης του FaceTime, η Apple δήλωσε ότι δημιούργησε μια δυνατότητα που επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται περιεχόμενο – για προβολή ή ακρόαση – ενώ ταυτόχρονα συνομιλούν μέσω βίντεο. Η ανακοίνωση φανερώνει επίσης την επιθυμία της Apple να αυξήσει τα έσοδα από τις υπηρεσίες της, προσελκύοντας ανθρώπους στο Apple TV+ και το Apple Music.

Το απόρρητο ήταν ένα άλλο μεγάλο θέμα στο WWDC, όπως αναμενόταν. Η Apple παρουσίασε προηγουμένως μια λειτουργία «διαφάνειας στην παρακολούθηση εφαρμογών», η οποία βασίζεται στη συλλογή δεδομένων για επιλογή διαφημίσεων. Τώρα η Apple επεκτείνει το σύνολο των λειτουργιών της αποκλείοντας τα εικονοστοιχεία παρακολούθησης σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και προσφέροντας μια υπηρεσία τύπου VPN που καλύπτει τις διευθύνσεις IP των ατόμων.

Η Amazon πουλά «έξυπνα» ηχεία που τροφοδοτούν την ταχέως αναπτυσσόμενη λειτουργία «cloud». Οι συσκευές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους υπολογιστές, παρέχοντας δεδομένα για τη βελτίωση της νοημοσύνης και των ικανοτήτων τους. Η Apple, από την άλλη πλευρά, συνεχίζει να κάνει τους υπολογιστές τσέπης πιο έξυπνους, κάνοντας επεξεργασία περισσοτέρων αιτημάτων στις ίδιες τις συσκευές, αντί να τα μεταδίδει σε απομακρυσμένα κέντρα δεδομένων. Συγκρίνετε την προσέγγιση της Apple, περισσότερο επικεντρωμένη στην ιδιωτικότητα, με το πρόσφατα διευρυμένο δίκτυο του Sidewalk που επιτρέπει στα δεδομένα των γειτόνων να τρέχουν στις συσκευές Echo άλλων ατόμων.

Το WWDC δεν προβάλλει απλώς νέες λειτουργίες. Κάθε αναβάθμιση είναι κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής στον τεχνολογικό κολοσσό.

Πηγή: fortune.com