To σκοτεινό παρελθόν της Lufthansa

To σκοτεινό παρελθόν της Lufthansa
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επιχείρηση δεν αρνείται το "αμαρτωλό" παρελθόν της.

Αυτές τις ημέρες κυκλοφορούν δυο βιβλία που ασχολούνται με το σκοτεινό παρελθόν της Lufthansa. Η εταιρεία δεν αμφισβητεί το ναζιστικό παρελθόν, ωστόσο προσπαθεί να προβάλει τις επιδόσεις της στον τεχνολογικό τομέα.

Η Lufthansa έχει ένα σκοτεινό παρελθόν. Πριν ακριβώς από 90 χρόνια, η προηγηθείσα αεροπορική εταιρεία με την επωνυμία Deutsche Luft Hansa είχε συνεργαστεί στενά με το ναζιστικό καθεστώς. Τη συνεργασία αυτή περιγράφουν δυο συγγραφείς, δίνοντας όμως βαρύτητα σε διαφορετικές πτυχές.

Ιδιαίτερα επικριτικός με την Lufthansa, από την ίδρυσή της το 1926 μέχρι την επανίδρυσή της το 1955, είναι ο ιστορικός Λουτζ Μπούντρας από το Μπόχουμ. Η επιχείρηση δεν αρνείται το “αμαρτωλό” παρελθόν της, αλλά προκρίνει το βιβλίο του Γιόαχιμ Βάχτελ, δημοσιογράφου που ασχολείται με θέματα αεροπορίας, το οποίο επικεντρώνεται περισσότερο σε θέματα τεχνολογίας.

Καθαρά νομικά η σημερινή εταιρεία δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την τότε εταιρεία που ιδρύθηκε την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Ωστόσο διατήρησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο την επωνυμία, τα χρώματα και το σύμβολο του γερανού. Το 1953 συγχωνεύθηκε με την ανώνυμη εταιρεία LuftAG και έκανε μια νέα αρχή το 1955 ως Deutsche Lufthansa πετώντας με τα αμερικανικά προπελoκίνητα αεροσκάφη Convair.

Ηγετικά στελέχη με ναζιστικό παρελθόν

H κριτική του Μπούντρας ξεκινάει καταρχάς από την μακρόχρονη παραμονή του Κουρτ Βάιγκελτ, στην προεδρία της Lufthansa. Παρέμεινε μάλιστα επίτιμος πρόεδρος μέχρι τον θάνατό του το 1968. Έγινε πρόεδρος παρόλο που είχε καταδικαστεί σε δυο χρόνια φυλάκιση για συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου. Στην εταιρεία συμμετείχε επίσης ο Κουρτ Κνέπφερ, ειδικός εντεταλμένος σε θέματα αεροπορίας τοποθετημένος από τον Γκαίρινγκ.

Η προπολεμική Luft Hansa κινήθηκε στα ίδια πλαίσια όσον αφορά αυτούς που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία. Υπολογίζεται ότι απασχόλησε γύρω στα 7.000 άτομα. Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες μάλιστα, επέλεξε η ίδια τα άτομα αυτά, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Την ιστορία της εταιρείας ερεύνησε ο Μπούντρας μετά από παραγγελία της ίδιας της Lufthansa το 1999. Ωστόσο δεν δημοσιεύθηκε το 2001 όπως είχε προβλεφθεί με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων. Ούτε όμως και το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιόαχιμ Βάχτελ. Ωστόσο τώρα δημοσιεύονται και τα δυο με τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυσή της.

Μια καλή αφορμή σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της εταιρείας Αντρέας Μπάρτελς. Μια πλήρης καταγραφή της ιστορίας της εταιρείας λείπει όμως ακόμα και σήμερα.

Πηγή: Deutsche Welle