To Spotify ξεκινά τις in-app sales στα iPhone για την Ευρώπη

To Spotify ξεκινά τις in-app sales στα iPhone για την Ευρώπη
epa06560992 Spotify logo is presented on a smart phone screen in Berlin, Germany, 24 February 2018. According to the media, Spotify co-founder Daniel Ek does not want to lose control of the upcoming IPO of the world's largest music subscription service. Investors who want to invest in the upcoming IPO of Spotify, apparently only get shares that give them less influence than Ek. EPA/HAYOUNG JEON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θα επιτρέψει επίσης στους χρήστες του iPhone να κατεβάζουν απευθείας άλλες εφαρμογές του Spotify από τον ιστότοπό της.

Το Spotify θα προχωρήσει σε ενημέρωση του app για τα iPhone στην αγορά της Ευρώπης ώστε να επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζου συνδρομές εντός της εφαρμογής και ηχητικά βιβλία.

Το CNBC επισημαίνει πως στις περισσότερες χώρες οι κανόνες του App Store της Apple απαγορεύουν σε εταιρείες όπως το Spotify να χρεώνουν τους χρήστες απευθείας μέσα από την εφαρμογή. Η Apple λέει ότι οι κατασκευαστές εφαρμογών θα πρέπει αντ’ αυτού να χρησιμοποιούν την υπηρεσία χρέωσης του App Store της Apple, η οποία παίρνει ένα ποσοστό έως και 30%.

Όμως, ένας νέος νόμος στην Ευρώπη, που ονομάζεται Digital Markets Act (DMA) τίθεται σε ισχύ τον Μάρτιο και θα απαιτεί από εταιρείες όπως η Apple, να ανοίξουν τις διαδικτυακές υπηρεσίες τους για να επιτρέψουν την πρόσβαση σε μικρότερους ανταγωνιστές.

Στην περίπτωση της Apple, απαιτεί από την εταιρεία να επιτρέψει σε τρίτους προγραμματιστές να διανέμουν εφαρμογές iPhone εκτός του App Store, καθώς και να χρεώνουν απευθείας τους πελάτες τους.

Η Apple δεν έχει ακόμη αποκαλύψει πώς θα αλλάξει το λογισμικό και τις πολιτικές της για να συμμορφωθεί με τον DMA, αν και έχει αναφέρει πως θα ενημερώσει σχετικά την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Το 2021, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, επέκρινε τον DMA, λέγοντας ότι «δεν θα ήταν προς το συμφέρον των χρηστών».

«Για χρόνια, ακόμη και στη δική μας εφαρμογή, η Apple είχε αυτούς τους κανόνες όπου δεν μπορούσαμε να σας πούμε για τις προσφορές, πώς
πόσο κοστίζει κάτι, ή ακόμη και πού ή πώς να το αγοράσετε. Το ξέρουμε, αρκετά τρελό» σημειώνει η Spotify στην ανακοίνωση της. «Το DMA σημαίνει ότι επιτέλους θα μπορούμε να μοιραζόμαστε λεπτομέρειες σχετικά με προσφορές, προωθητικές ενέργειες και επιλογές πληρωμής με καλύτερη αξία στην ΕΕ» συμπληρώνει η εταιρεία.

Το Spotify δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τον νέο κανονισμό για να επιτρέψει στους χρήστες να εγγραφούν στο Spotify Premium, να αγοράζουν ηχητικά βιβλία και να διεξάγουν διαφημιστικές καμπάνιες, όλα μέσα από την εφαρμογή. Η εταιρεία θα επιτρέψει επίσης στους χρήστες του iPhone να κατεβάζουν απευθείας άλλες εφαρμογές του Spotify από τον ιστότοπό της, όπως το Spotify for Artists, ανέφερε.

Η κίνηση αυτή είναι απίθανο να απειλήσει άμεσα την επιχείρηση υπηρεσιών της Apple, η οποία περιλαμβάνει τις αμοιβές από το App Store και οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 85 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2023.

Η Ευρώπη είναι μια σχετικά μικρή αγορά και η Apple πιστεύει ότι το App Store της μπορεί να ανταγωνιστεί μέσω της ασφάλειας και της ευκολίας. Αλλά είναι ένα σημάδι ότι τα περιθώρια κέρδους της Apple από τη διανομή λογισμικού συνεχίζουν να δέχονται πυρά από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com