Το στοίχημα των 30 εκατ. δολαρίων της KPMG στο metaverse

Το στοίχημα των 30 εκατ. δολαρίων της KPMG στο metaverse
KPMG logo seen in Dublin's city centre. On Friday, November 27, 2020, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) Photo: AFP

της Sheryl Estrada

«Σήμερα, αν κοιτάξουμε όλα τα έσοδα που δημιουργεί το metaverse (τα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024), τα περισσότερα από αυτά είναι στον χώρο του gaming στο metaverse», μου είπε ο Cliff Justice, επικεφαλής Επιχειρηματικής Καινοτομίας στις ΗΠΑ της KPMG. «Όλη η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, ωριμάσει και τελειοποιηθεί στο χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών επεκτείνεται σε πιο σοβαρές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων προς επιχειρήσεις και προς καταναλωτές».

Η KPMG ΗΠΑ και η KPMG Καναδά επενδύουν συνολικά 30 εκατομμύρια δολάρια τον επόμενο χρόνο, εστιάζοντας στις δυνατότητες του Web3 και του metaverse, συμπεριλαμβανομένου ενός κόμβου συνεργασίας. «Αυτή είναι μια επένδυση στους ανθρώπους μας και στις νέες τεχνολογίες», λέει ο Justice. «Δημιουργήσαμε ένα κέντρο αριστείας στις ΗΠΑ και ο Καναδάς έκανε το ίδιο. Αναπτύσσουμε προϊόντα και υπηρεσίες. Έχουμε στούντιο για να δοκιμάσουμε νέες ιδέες και νέες υπηρεσίες γύρω από το Web3 και το metaverse. Και διαθέτουμε κεφάλαια για την από κοινού ανάπτυξη με πελάτες».

Σκεφτείτε το metaverse ως «την εξέλιξη του Διαδικτύου», λέει ο Justice. Πέρα από την πτυχή της διευρυμένης πραγματικότητας του metaverse, είναι μέρος των τεχνολογιών Web3, η οποία στηρίζεται στην αποκεντρωμένη τεχνολογία blockchain και «μπορεί να παρέχει στο μέλλον ένα πιο καθηλωτικό και αξιόπιστο διαδραστικό διαδίκτυο», λέει.

Οι επιχειρήσεις θέλουν να κερδίσουν μια νεότερη ηλικιακή ομάδα και να τραβήξουν την προσοχή τους. «Έχω έναν 14χρονο που παίζει Roblox, Fortnite και Minecraft», λέει ο Justice. Η νεότερη γενιά είναι συνηθισμένη σε συνεργατικές πλατφόρμες, λέει. «Είναι πολύ φυσικό να επεκτείνουμε αυτόν τον χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών προς την κατεύθυνση περισσότερης επιχειρηματικής δραστηριότητας», λέει ο Justice.

Η εξερεύνηση του Web3 από την KPMG ξεκίνησε πριν από την πανδημία. Ο Justice και ένας συνάδελφός του έγραψαν μια εργασία που δημοσιεύτηκε το 2019 σχετικά με τη διευρυμένη πραγματικότητα (πραγματικό και εικονικό συνδυασμένο περιβάλλον) πέρα ​​από τα παιχνίδια, λέει. Η έρευνα ήταν χρήσιμη κατά την έναρξη της πανδημίας για να υποστηρίξει την αύξηση των επενδύσεων στο χώρο, καθώς η ζήτηση για περισσότερη συνεργατική τεχνολογία κατέστη απαραίτητη.

Η εκπαίδευση είναι μια «ουσιώδης περίπτωση χρήσης σε αρχικό στάδιο» για τους υπαλλήλους της KPMG στο metaverse. «Αυτές είναι πιο πλούσιες, ελκυστικές μορφές εκπαίδευσης σε σύγκριση με τα τυπικά μοντέλα ηχογραφημένης εκπαίδευσης που χρησιμοποιούσαμε την τελευταία δεκαετία ή περισσότερο», λέει ο Justice. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι θα λάβουν εκπαίδευση για σύνολα δεξιοτήτων που επικεντρώνονται στα οικονομικά, τη λογιστική, τον έλεγχο ή τον κίνδυνο ή τη διασφάλιση για θέματα ρυθμιστικών αρχών. Η KPMG αγόρασε ακουστικά εικονικής πραγματικότητας για τους υπαλλήλους για να μπαίνουν στο metaverse, αλλά δεν ανήκουν σε έναν συγκεκριμένο προμηθευτή. «Είμαστε ‘ουδέτεροι’ ως προς την πλατφόρμα και το υλικό που χρησιμοποιούμε», λέει ο Justice. Στο metaverse, οι πελάτες της KPMG μπορούν να προσομοιώσουν μια τοποθεσία παραγωγής και να φέρουν τεχνογνωσία από διάφορα μέρη του κόσμου για να συνεργαστούν, λέει.

Η KPMG στον Καναδά προσέθεσε το Ethereum και το Bitcoin στο εταιρικό της ταμείο. «Η εταιρεία στις ΗΠΑ δεν το έχει κάνει», λέει ο Justice. «Πρόκειται για πολύ ασταθή, αναδυόμενα είδη τεχνολογιών. Μεγάλες αναταράξεις είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν είναι ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων μας. Καμία εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει υλικές επενδύσεις σε κάποιο συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα». Η αμερικανική εταιρεία ενδιαφέρεται περισσότερο για τις τεχνολογίες blockchain που υποστηρίζουν τα κρυπτονομίσματα ως τρόπο ανταλλαγής πνευματικής ιδιοκτησίας και ασφαλών δεδομένων.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια μέχρι το πρωτόκολλο Web3 να ξεπεράσει το τρέχον πρωτόκολλο Web2, λέει ο Justice. «Υπάρχουν πολλά ανιχνεύσιμα σημεία δεδομένων που είναι χρήσιμα σε έναν οικονομικό διευθυντή από τους πρώτους που υιοθέτησαν το metaverse», λέει. «Κοιτάξτε τις βασικές αρχές και τις θεμελιώδεις τεχνολογίες που βελτιώνουν τις επιχειρήσεις, τα επιχειρηματικά αποτελέσματα και την κερδοφορία, τις δυνατότητες εσόδων και την εμπειρία των πελατών».

Πηγή: Fortune.com