To στοίχημα του γαμήλιου τουρισμού: Πώς μπορεί να ανθίσει και πάλι εν μέσω πανδημίας

To στοίχημα του γαμήλιου τουρισμού: Πώς μπορεί να ανθίσει και πάλι εν μέσω πανδημίας
Greece, Cyclades, Santorini Island (Thera or Thira), village of Oia, photo shoot Photo: AFP
Η Έλενα Χαβιάρα, μέλος του  Δ.Σ. του νεοσύστατου σωματείου «Ελληνική Ένωση Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού - GDPA», μιλάει για τις προοπτικές του γαμήλιου τουρισμού στη χώρα μας.

Μιλήσαμε με την Έλενα Χαβιάρα, μέλος του  Δ.Σ. του νεοσύστατου σωματείου «Ελληνική Ένωση Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού – GDPA», μάθαμε για τις προοπτικές του γαμήλιου τουρισμού στη χώρα μας, τη συμβολή του στην εθνική οικονομία και διαπιστώσαμε ότι o γαμήλιος τουρισμός σίγουρα δεν περιορίζεται μόνο στους ομαδικούς γάμους Κινέζων που συρρέουν στη Σαντορίνη.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας «χτύπησαν» την πόρτα τους, όμως ήδη τα μέλη της Ένωσης προετοιμάζονται εντατικά για το νέο έτος έχοντας αναλάβει πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν στον ιδιαίτερο αυτό κλάδο να ανθίσει και πάλι.

Ενδεικτικά, το 2019 ο κλάδος δημιούργησε σωρευτικά έσοδα της τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ καταγράφοντας περισσότερες από 260.000 διανυκτερεύσεις. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια και πως προβλέπουν ότι θα εξελιχθεί η δραστηριότητά τους το προσεχές νέο έτος;

Γιατί ιδρύσατε το σωματείο και ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Η Ελληνική Ένωση Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού (Greek Destination Planners Association – GDPA) συστάθηκε πρόσφατα με βασικό στόχο την ανάδειξη και ισχυροποίηση του κλάδου διοργανωτών κοινωνικών και εταιρικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα. Παρατηρήσαμε- και όχι με κάποια έκπληξη- ότι ο κλάδος μας δεν είχε την απαραίτητη εκπροσώπηση παρά την ισχυρή δυναμική του στο επιχειρηματικό ελληνικό περιβάλλον. Εννοώ ότι η δραστηριότητα της διοργάνωσης εκδηλώσεων τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αποκτήσει μια ακόμα εξειδίκευση- αυτή του luxury wedding planning- όπου ως κλάδος έχει καταφέρει να αναπτυχθεί ταχύτατα τα τελευταία δέκα χρόνια και να συνεισφέρει στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος, καθώς οι εταιρείες μας ξεχωριστά είναι ambassadors του «why choose Greece». Oι γάμοι που διοργανώνουμε δεν είναι «απλά» events, καθώς οι παραγωγές τους πολλές φορές ξεπερνούν και τα budget μιας απλής εταιρικής εκδήλωσης.

Ο Γαμήλιος Τουρισμός είναι ένα από τα πεδία εξειδίκευσής μας που αποσπά και το μεγαλύτερο μερίδιο για εμάς. Η χώρα μας ανταγωνίζεται την Τουρκία, την Ιταλία, την Γαλλία και την Πορτογαλία στο κομμάτι γαμήλιου τουρισμού προορισμού. Η διαφήμιση της χώρας μας ως τώρα γινόταν ξεχωριστά από την κάθε εταιρεία. Κρίναμε ότι αυτό που προάγαμε ως τώρα κατά μόνας, σαφέστατα θα αποκτήσει άλλη δύναμη αν το κάνουμε όλες οι εταιρείες μαζί αλλά φυσικά και «υπό την σκέπη» του Κράτους.

Για αυτό και η ίδρυση του σωματείου έχει μεγαλύτερους στρατηγικούς σκοπούς όπως: την προβολή των υπαρχόντων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας ως ελκυστικό προορισμό κοινωνικών και εταιρικών εκδηλώσεων άρρηκτα συνδεδεμένων με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας, την υλοποίηση στρατηγικών που θα συμβάλουν στην υιοθέτηση μέτρων που προβάλλουν και ενισχύουν την ανταγωνιστική θέση και εν γένει τον κλάδο μας στον παγκόσμιο χάρτη, την  υποστήριξη στις προσπάθειες της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να βελτιωθεί η παγκόσμια κατάταξη της Ελλάδας στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, καθώς και την προώθηση των σκοπών του Σωματείου σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς επιχειρηματικούς ή πολιτικούς φορείς. Εννοείται πως η φύση της δραστηριότητάς μας είναι διαρκώς εξελισσόμενη και για αυτό εναρμονίζεται με τις τρέχουσες συνθήκες αλλά παράλληλα μεταφέρει τις πιο σύγχρονες τάσεις υπό το πρίσμα της παγκοσμιότητας. Ό,τι δηλαδή μπορεί να συμβαίνει σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, μπορεί να αποκτά υπόσταση και στην Ελλάδα, αφού είναι ένας τόπος που εκτός από την ελκυστικότητά της ως προορισμού μπορεί να παρέχει πολύ υψηλές υπηρεσίες φιλοξενίας.

Δώστε μας μερικά στοιχεία για το πως εξελίσσεται ο κλάδος αυτός στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2019 ο κλάδος δημιούργησε σωρευτικά έσοδα της τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ επιμεριζόμενα σε διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, καταναλώσεις σε εστιατόρια και μπαρ, αγορές σε καταστήματα, ενοικιάσεις χώρων, αμοιβές προμηθευτών κλπ. Ταυτόχρονα η μέση δαπάνη κάθε καλεσμένου είναι τετραπλάσια της μέσης δαπάνης των επισκεπτών αναψυχής, ενώ καταγράφηκαν πλέον των 260.000 διανυκτερεύσεων. Πρόκειται για ένα δυναμικά ανερχόμενο κλάδο που προβάλει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας ως ελκυστικό προορισμό. Παρότι εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των εσόδων προερχόμενων από τον τουρισμό, κυρίως αναφορικά με τη διοργάνωση γάμων προερχομένων από το εξωτερικό, πρέπει να πούμε ότι αποτελεί διακριτό κλάδο υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ζευγάρια από την Αμερική, την Αυστραλία, τα Αραβικά Εμιράτα επιλέγουν την χώρα μας για να προσκαλέσουν φίλους και οικογένεια να παραστούν στο δικό τους μυστήριο γάμου. Αντίστοιχα τόσο τα ζευγάρια όσο και οι καλεσμένου τους με ένα μέσο όρο τα 100 άτομα έχουν και το ανάλογο spending τόσο στην Αθήνα, όσο και τα Ελληνικά νησιά.

Εφόσον ο κλάδος αυτός υποστηριχθεί και από το Κράτος τόσο με παρουσία σε εκθέσεις στο εξωτερικό, αλλά ακόμη και εντάσσοντας τον γαμήλιο τουρισμό στις ευρύτερες καμπάνιες του Υπουργείου Τουρισμού, κατανοείτε πως η δυναμική του θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Ποιοι συμμετέχουν σήμερα στο σωματείο σας και υπάρχει δυνατότητα να προσχωρήσουν και άλλες εταιρείες;

H Ελληνική Ένωση Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού δημιουργήθηκε από 20 ιδρυτικά μέλη που εκπροσωπούν τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα εταιρείες του κλάδου διοργανωτών κοινωνικών και εταιρικών εκδηλώσεων στη χώρα μας. Στόχος μας με την έναρξη των δραστηριοτήτων του σωματείου μας, είναι να προσκαλέσουμε και να φέρουμε κοντά μας περισσότερα μέλη για να μεγαλώσουμε τη φωνή και τη δύναμή μας. Όλες αυτές οι εταιρείες, έχουν ιστορική παρουσία, μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στον κλάδο και ουσιαστικά σε όλους αυτούς οφείλεται η ανάπτυξή του. Ζητούμενο είναι να διευρύνουμε και να ενισχύσουμε αυτόν τον πυρήνα ώστε η ενεργοποίησή μας σε θέματα που άπτονται και απασχολούν τον κλάδο μας να μπορεί να προκαλεί τις επιθυμητές αλλαγές στη σωστή κατεύθυνση, λειτουργώντας προδραστικά σε επίπεδο συμβουλευτικής, μεταφέροντας την πολύτιμη σωρευτική εμπειρία των μελών μας σε θεσμούς.

Σκέφτεστε να αναπτύξετε συνέργειες με άλλους φορείς;

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει» βρίσκει εφαρμογή και στο πεδίο μας. Ήδη από το Νοέμβριο βρισκόμαστε σε επαφή με τουριστικούς φορείς ακριβώς γιατί αναγνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους στους κοινούς μας στόχους για τη στρατηγική προώθηση του γαμήλιου τουρισμού. Η πρότασή μας αφορά στη σύναψη είτε μνημονίων συνεργασίας μέσα στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν πολλές δράσεις σε επίπεδο συνεργειών που δύνανται να ωφελήσουν φυσικά όλες τις πλευρές, είτε με συνεργασία σε ad hoc στοχευμένες ενέργειες ενταγμένες όμως σε γενικότερο πλάνο στρατηγικής . Θέλουμε να έχουμε έναν άμεσο και ανοιχτό συνεχή διάλογο τόσο με τον ΕΟΤ, όσο και με τον ΣΕΤΕ, τη Marketing Greece, τις Περιφέρειες  όσο και με άλλους φορείς  στηρίζοντας αμοιβαία κάθε πρωτοβουλία.

Που βρίσκεστε αυτή τη στιγμή; Τι ενέργειες έχετε πραγματοποιήσει;

Έχουμε εκπονήσει ένα στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης και προώθησης του κλάδου μας το οποίο έχει αρχίσει να υλοποιείται και θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση μέσα στο 2021. Ο ρόλος του Σωματείου είναι ουσιαστικά διττός. Από την μία να φροντίσουμε για τα προνόμια των Μελών μας, μέσω της ισχυροποίησης του κλάδου μας και της επίτευξης των στόχων μας και από την άλλη να καταφέρουμε να γνωστοποιήσουμε σε Κυβερνητικούς και μη φορείς την δράση μας. Έχουμε ήδη ξεκινήσει συναντήσεις με κυβερνητικούς φορείς για την γνωστοποίηση του Σωματείου μας. Στόχος μας είναι όπως προανέφερα να αναδείξουμε με συνεκτικό τρόπο τα στρατηγικά μας πλεονέκτημα ως destination Greece για τον κλάδο μας. Οι ενέργειες αυτές αφορούν πέρα από τις συνέργειες τόσο στη δημιουργία των κατάλληλων εργαλείων επικοινωνίας όσο και περιεχομένου για την επίτευξη των στόχων μας.

Παράλληλα έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία οπτικοακουστικού περιεχομένου υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας, με πρώτο βήμα ένα video που δημιουργήσαμε για να ταξιδέψουμε με τον πιο όμορφο τρόπο το προϊόν γαμήλιος τουρισμός στην Ελλάδα μας προς κάθε ενδιαφερόμενο. Ταυτόχρονα, εκτός από το βίντεο και την ιστοσελίδα έχουμε δημιουργήσει και τα αντίστοιχα  εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση της διοργάνωσης γάμων και εκδηλώσεων στην Ελλάδα.

Ποιες θεωρούνται οι πιο δυνατές αγορές σας και ποιοι είναι βασικοί ανταγωνιστές στον κλάδο σας;

Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών προέρχεται από ανώτερα και ανώτατα οικονομικά στρώματα και από δυναμικές στον τομέα του τουρισμού χώρες προέλευσης όπως οι Η.Π.Α., η Αυστραλία, οι Αραβικές χώρες, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρώπη κ.ά. Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς που επιλέγουν η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Κρήτη, η Πάρος και Μύκονος συγκαταλέγονται στις βασικές αγορές ενώ σημαντικό είναι ότι η Αθήνα τα τελευταία χρόνια προστίθεται στο Top5 των προορισμών, με την Αθηναϊκή Ριβιέρα να συγκεντρώνει όλα τα εντυπωσιακά στοιχεία που αναζητούν οι επισκέπτες αυτού του κλάδου. Δεν είναι ωστόσο λίγα και τα ζευγάρια που αναζητούν πιο αντισυμβατικούς προορισμούς όπως η Χίος, το Μεγανήσι, η Άνδρος, η Μάνη κ.ά.

Βασικοί μας ανταγωνιστές θεωρούνται οι αγορές της Ιταλίας και της Γαλλίας, αλλά φυσικά λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και την κοντινή μας Τουρκία.

Η νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε ο Covid-19 πως επηρέασε τη δική σας δραστηριότητα;

Η κρίση της πανδημίας έπληξε βαθύτατα τον κλάδο μας. Ο συντριπτικός αριθμός των προγραμματισμένων γάμων και κοινωνικών εκδηλώσεων από το εξωτερικό ακυρώθηκε ενώ και αυτές που πραγματοποιήθηκαν έγιναν με βάση τους  ισχύοντες περιορισμούς του ΕΟΔΥ και της Πολιτείας ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων. Επιπρόσθετα, αν λάβουμε υπόψη ότι οι εν λόγω εκδηλώσεις προγραμματίζονται κατ` ελάχιστον έξι με  εννέα μήνες νωρίτερα, αναλογιστείτε την ύφεση που αναμένουμε και το προσεχές έτος. Ο κλάδος υπέστη μια καθίζηση της τάξης του 70%- 80% και ο κύριος λόγος είναι ότι δεν ταξίδεψαν Αμερικάνοι και Αυστραλοί, οι οποίοι διαθέτουν και την υψηλότερη εισοδηματική δύναμη που καταγράφουν τις μεγαλύτερες δαπάνες. Απευθυνθήκαμε τον Οκτώβριο με σχετική επιστολή στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο στην οποία ζητήσαμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και αναμένουμε τις σχετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες στήριξης του κλάδου.

Πως προβλέπετε ότι θα κινηθεί η αγορά σας μέσα στο 2021;

Έχουμε μια πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο φόβος και η ανησυχία που προκάλεσε η πανδημία θα ανακοπεί μέσα στο έτος και αυτό θα μας επιτρέψει να επανέλθουμε δυναμικά. Ξέρουμε ότι το 2021 δεν θα είναι μια κανονική χρονιά όπως για πολλούς κλάδους. Ιδιαίτερα, εμείς που σχετιζόμαστε άμεσα με τον τουρισμό αναμένουμε μια ήπια και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Το ιδανικό για εμάς θα είναι να ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας με την Κυβέρνηση, προκειμένου και εμείς με σαφείς οδηγίες να μπορούμε να ενημερώνουμε τους δυνητικούς πελάτες για τις προθέσεις της χώρας μας σχετικά με το άνοιγμα των αεροδρομίων αλλά και τους κανόνες και τα πλαίσια που θα ισχύσουν για τις μελλοντικές εκδηλώσεις. Από την πλευρά μας, προσπαθούμε με όσα μέσα διαθέτουμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας να νιώσουν ασφαλείς αλλά παρατηρείται μια τάση ακόμα και οι κρατήσεις του 2021 να μεταφέρονται το 2022. Πάντως, ο Ιανουάριος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, που θα δείξει τι θα αποφασίσουν τα ζευγάρια για τις γαμήλιες τελετές που θέλουν να κάνουν στο εξωτερικό.

Love Like Greece from GDPA on Vimeo.