Το τέλος του εργατικού δυναμικού; Ανθρωποειδή ρομπότ δοκιμάζει η Amazon στις αποθήκες της

Το τέλος του εργατικού δυναμικού; Ανθρωποειδή ρομπότ δοκιμάζει η Amazon στις αποθήκες της
22 January 2020, Saxony, Lampertswalde: An Amazon sorting employee carries a package to a distribution centre. In the hall, parcels from the online mail order company's European logistics centres are unloaded, sorted and delivered to customers in the Saxon state capital. Photo: Sebastian Kahnert/dpa-Zentralbild/dpa Photo: AFP
Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην «απελευθέρωση των εργαζομένων», σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Amazon δοκιμάζει ανθρωποειδή ρομπότ στις αποθήκες της στις ΗΠΑ, στο τελευταίο σημάδι ότι ο τεχνολογικός γίγαντας αυτοματοποιεί όλο και περισσότερες από τις δραστηριότητές του.

Η Amazon δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην «απελευθέρωση των εργαζομένων για την καλύτερη παράδοση για τους πελάτες μας».

Συγκεκριμένα, είπε ότι δοκιμάζει ένα νέο ρομπότ που ονομάζεται Digit, το οποίο έχει χέρια και πόδια και μπορεί να κινείται, να πιάνει και να χειρίζεται αντικείμενα με παρόμοιο τρόπο με έναν άνθρωπο, σύμφωνα με το BBC.

Ένα συνδικάτο δήλωσε ότι η Amazon «αντιμετωπίζει τους εργαζομένους της σαν ρομπότ εδώ και χρόνια».

«Η αυτοματοποίηση της Amazon είναι [μια] κούρσα ολοταχώς προς την απώλεια θέσεων εργασίας. Έχουμε ήδη δει εκατοντάδες θέσεις εργασίας να εξαφανίζονται γι’ αυτό σε κέντρα εκπλήρωσης», δήλωσε ο Stuart Richards, οργανωτής στο βρετανικό συνδικάτο GMB.

Καθώς έγινε η ανακοίνωση, η Amazon δήλωσε ότι τα ρομποτικά της συστήματα έχουν στην πραγματικότητα συμβάλει στη δημιουργία «εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας» εντός των δραστηριοτήτων της.

«Αυτό περιλαμβάνει 700 κατηγορίες νέων τύπων θέσεων εργασίας, σε εξειδικευμένους ρόλους, που δεν υπήρχαν στην εταιρεία προηγουμένως», δήλωσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με τον τεχνολογικό κολοσσό, διαθέτει πλέον περισσότερα από 750.000 ρομπότ που εργάζονται «συνεργατικά» με το ανθρώπινο προσωπικό της, και συχνά χρησιμοποιούνται για να αναλάβουν «εξαιρετικά επαναλαμβανόμενες εργασίες».

Ο επικεφαλής τεχνολόγος της Amazon Robotics, Tye Brady, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης στο Σιάτλ ότι οι άνθρωποι είναι «αναντικατάστατοι» και αμφισβήτησε την άποψη ότι η εταιρεία θα μπορούσε να έχει πλήρως αυτοματοποιημένες αποθήκες στο μέλλον.

«Δεν υπάρχει κανένα μέρος του εαυτού μου που να πιστεύει ότι αυτό θα γίνει ποτέ πραγματικότητα», δήλωσε.

«Οι άνθρωποι είναι τόσο κεντρικής σημασίας για τη διαδικασία εκπλήρωσης- η ικανότητα να σκέφτονται σε υψηλότερο επίπεδο, η ικανότητα διάγνωσης προβλημάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόδια και όχι ρόδες

Αντί να χρησιμοποιεί ρόδες για να κινείται, το Digit περπατάει σε δύο πόδια. Διαθέτει επίσης βραχίονες που μπορούν να σηκώνουν και να μετακινούν πακέτα, δοχεία, παραγγελίες πελατών και αντικείμενα.

Ο Scott Dresser της Amazon Robotics δήλωσε στο BBC ότι αυτό του επέτρεψε να «αντιμετωπίσει τα σκαλοπάτια και τις σκάλες ή τα μέρη στις εγκαταστάσεις μας όπου πρέπει να κινηθεί πάνω και κάτω».

Αλλά είπε ότι το ρομπότ ήταν ένα πρωτότυπο και η δοκιμή αφορούσε το να δούμε αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με ασφάλεια με τους ανθρώπινους υπαλλήλους.

«Είναι ένα πείραμα που κάνουμε για να μάθουμε λίγο περισσότερα για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κινητά ρομπότ και χειριστές στο περιβάλλον μας εδώ στην Amazon», είπε.

Ο κ. Dresser υποστήριξε ότι οι φόβοι για την αντικατάσταση των ανθρώπινων θέσεων εργασίας δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που συνέβη στην Amazon.

«Η εμπειρία μας είναι ότι αυτές οι νέες τεχνολογίες στην πραγματικότητα δημιουργούν θέσεις εργασίας, μας επιτρέπουν να αναπτυχθούμε και να επεκταθούμε. Και έχουμε δει πολλαπλά παραδείγματα αυτού μέσω των ρομπότ που έχουμε σήμερα».

«Δυστυχώς δεν λειτουργούν πάντα και χρειαζόμαστε ανθρώπους για να τα επισκευάζουν», είπε.

Η Amazon έχει αυξήσει τη χρήση ρομπότ τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει αυξηθεί η πίεση για μείωση του κόστους.

Πέρυσι ανακοίνωσε ότι δοκιμάζει ένα γιγαντιαίο ρομποτικό βραχίονα που μπορεί να μαζεύει αντικείμενα. Χρησιμοποιεί ήδη ρομπότ με ρόδες για τη μετακίνηση των εμπορευμάτων στις αποθήκες της και έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί drones για την παράδοση σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: