Το τεράστιο νέο τμήμα της Amazon που κανείς δεν ασχολείται μαζί του

Ο τεχνολογικός κολοσσός δεν βγάζει κέρδη μόνο από το ηλεκτρονικό εμπόριο.

 

του Alex Salkever

Η Amazon συνεχίζει να προσφέρει εξαιρετικές αποδόσεις στους επενδυτές. Στο τελευταίο τρίμηνο, η Amazon είχε κέρδη σχεδόν διπλάσια των αρχικών εκτιμήσεων των αναλυτών, αν και τα έσοδα έμειναν λίγο πίσω.

Τι τροφοδοτεί αυτή την τάση; Η Amazon Web Services (AWS), η κορυφαία πλατφόρμα cloud computing, αναπτύσσεται με εκρηκτικούς ρυθμούς και είναι πολύ πιο κερδοφόρα από τις δραστηριότητες ηλεκτρονικού εμπορίου της Amazon.

Όμως, αυτό που ίσως καθορίσει το μέλλον της Amazon είναι η διαφήμιση.

Ναι, καλά διαβάσατε. Η Amazon είναι πλέον μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακής διαφήμισης στον κόσμο, με διαφημιστικά έσοδα που ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τα έσοδα από διαφημιστικές θέσεις ιδιοκτησίας της εταιρείας, αλλά και από ένα αναπτυσσόμενο διαφημιστικό δίκτυο που παρέχει σε επισκέπτες και πελάτες της Amazon διαφημίσεις σε πλατφόρμες ιδιοκτησίας τρίτων.

Κανένας δεν φαίνεται να ασχολείται με τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία ίσως προμηνύει τον μετασχηματισμό της Amazon σε μια εταιρεία που θα βασίζεται στη μεγιστοποίηση του χρόνου που ξοδεύουμε σ’ αυτήν, και στα κλικ που πατάμε. Όπως, δηλαδή, συμβαίνει με το Facebook και τη Google.

Δεν είναι τυχαίο που τον Σεπτέμβριο, η Amazon ενοποίησε το διάσπαρτο διαφημιστικό της χαρτοφυλάκιο κάτω από ένα ενιαίο εμπορικό σήμα – με την επωνυμία Amazon Advertising.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Michael Olson, αναλυτής της Piper Jaffray, εκτιμά ότι τα έσοδα από πωλήσεις διαφημίσεων της Amazon θα ξεπεράσουν τα έσοδα της AWS το 2021, καθιστώντας τη διαφήμιση έναν εξαιρετικά σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την εταιρεία.

Βεβαίως, μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να συνοδεύεται κι από προβλήματα που αφορούν κυρίως την υπερβολική εστίαση στις διαφημίσεις εις βάρος της ιδιωτικότητας των χρηστών. Η δύναμη της Amazon είναι τεράστια – σημειώστε ότι πάνω από το 50% όσων κάνουν τις αγορές τους στο διαδίκτυο αρχίζουν την αναζήτηση προϊόντων από το Amazon.com. Επιπλέον, η Amazon μπορεί να καταγράφει όχι μόνο την πρόθεση αγοράς σας – όπως κάνει η Google – αλλά και την πραγματική αγοραστική συμπεριφορά σας – στην οποία συνήθως δεν έχει πρόσβαση η Google.

Με άλλα λόγια, η Amazon γνωρίζει τι αγοράσατε, πότε το αγοράσατε, πόσα κλικ χρειαστήκατε για να το αγοράσετε, και από ποιες άλλες κατηγορίες προϊόντων αγοράσατε κάτι παράλληλα με την αρχική αγορά σας.

Επιπλέον, η εστίαση της Amazon στη διαφήμιση μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στους ανθρώπους και στον ψυχισμό τους. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει να περνάς χρόνο στην ιστοσελίδα της Amazon – ξεκινάς ψάχνοντας για τσιμπιδάκια και καταλήγεις να συγκρίνεις τιμές για καφετιέρες. Περισσότερες διαφημίσεις θα σημαίνουν περισσότερο καταναλωτισμό και λιγότερη ορθολογική αγοραστική συμπεριφορά. Επιπλέον, έτσι θα χάνεται περισσότερος χρόνος που οι χρήστες θα μπορούσαν να αφιερώσουν σε άλλες δραστηριότητες, όπως π.χ. το να βγουν έξω και να πάνε μια βόλτα.

Όταν τα κλικ γίνονται η κινητήρια δύναμη μιας επιχείρησης, τότε μπορεί να οδηγήσουν σε μια με κάθε τίμημα προσπάθεια εξασφάλισής αυτών των κλικ. Τα πολλά κλικ, ο πολύς χρόνος και τα πολλά χρήματα που θα δαπανώνται στην Amazon ίσως καταλήξουν να βλάπτουν τη συλλογική οικονομική, ψυχολογική και σωματική μας υγεία.

Πηγή: fortune.com

Σχετικά άρθρα