To Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας για μαθητές Λυκείου επιστρέφει για όγδοη φορά!

To Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας για μαθητές Λυκείου επιστρέφει για όγδοη φορά!

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου και διοργανώνεται από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

To Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (YES Υouth Entrepreneurship Summer School) που διοργανώνεται από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών επιστρέφει για 8η χρονιά.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου (κυρίως Β’ και Γ’ τάξης), είτε φοιτούν σε Ενιαίο Λύκειο είτε σε ΙΒ, με επάρκεια στην Αγγλική γλώσσα, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την επιχείρηση και την επιχειρηματική διαδικασία.

Ανεξάρτητα από τον τομέα σπουδών που θέλει να ακολουθήσει ένας μαθητής (διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά, πολυτεχνικές σχολές, νομική, ιατρική κλπ.), η συμμετοχή του/της στο πρόγραμμα θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του επιχειρηματικού κόσμου καθώς και στη διερεύνηση των δυνατοτήτων του/της ως μελλοντικό στέλεχος μίας επιχείρησης, οργανισμού ή δημιουργού μίας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν τις επαγγελματικές προοπτικές που τους ανοίγονται στους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας, ενώ η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα θα τους δώσει επιπλέον ένα χρήσιμο πιστοποιητικό.

fΟι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες έχουν την ευκαιρία με διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο, να προσεγγίσουν την επιχείρηση και την επιχειρηματική διαδικασία.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαθήματα από ακαδημαϊκούς διδάσκοντες και ομιλίες από προσκεκλημένους επιχειρηματίες, επίσκεψη σε εταιρία, ανάλυση και συζήτηση μελετών περίπτωσης από την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα, συμμετοχή σε επιχειρηματικά παίγνια, ομαδικές δραστηριότητες, καθώς και επεξεργασία και ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου μίας νέας επιχείρησης. Οι μαθητές εξοικειώνονται με πολλές έννοιες της Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπως η οργάνωση επιχειρήσεων, η ηγεσία, η ομαδικότητα, το μάρκετινγκ, η χρηματοοικονομική διοίκηση, η καινοτομία, η στρατηγική, η διοίκηση ανθρωπίνων πόρων και πολλά άλλα.

fΤαυτόχρονα, προσεγγίζουν την επιχειρηματικότητα, ξεκινώντας από την αναγνώριση και αξιολόγηση της ιδέας και της επιχειρηματικής ευκαιρίας, συνεχίζοντας στην κινητοποίηση πόρων για τη δημιουργία επιχείρησης και καταλήγοντας στη διαχείριση της ανάπτυξής της, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα το επιχειρηματικό σχέδιο για μια δική τους, νέα, επιχείρηση. Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων, οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες συντάσσοντας το επιχειρηματικό πλάνο για την δική τους ιδέα και στο τέλος βραβεύονται οι ομάδες με τις καλύτερες ιδέες.

Σε μαθητές/τριες που φοιτούν σε Ενιαίο Λύκειο, οι γνώσεις αυτές αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμες για μια καλύτερη κατανόηση του μαθήματος ΑΟΔΕ. Σε μαθητές/τριες που φοιτούν σε IB, η πρωτοβουλία και συμμετοχή τους στο πρόγραμμα τους δίνει ένα χρήσιμο πιστοποιητικό. Και στις δύο περιπτώσεις το πρόγραμμα τους/τις βοηθά να διερευνήσουν σε ένα βαθμό τις δυνατότητές τους ως μελλοντικά στελέχη ή επιχειρηματίες και να καταλάβουν πιο άμεσα τις προοπτικές που τους προσφέρει αυτός ο δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος της οικονομίας.