Το TikTok ετοιμάζει Data centers στην Ευρώπη για να κάμψει τις δυσπιστίες για τα προσωπικά μας δεδομένα

Το TikTok ετοιμάζει Data centers στην Ευρώπη για να κάμψει τις δυσπιστίες για τα προσωπικά μας δεδομένα
The TikTok logo is seen on a mobile device in this illustration photo in Warsaw, Poland on 14 July, 2023. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Θα καταφέρει το TikTok να πείσει την Ευρώπη ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν καταλήγουν στο Πεκίνο;

Το TikTok ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο από τα τρία data center της στην Ευρώπη, με τα οποία ο κολοσσός των social media ευελπιστεί να κάμψει τις αμφιβολίες και τη δυσπιστία και να γίνει αποδεκτός από τη Δύση, όσο αφορά στο απόρρητο.

Η κινεζική μητρική εταιρεία ByteDance, που μετέφερε την έδρα της στη Σιγκαπούρη το 2020 – ξεκίνησε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός «ασφαλούς περιβάλλοντος για τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών του TikTok», σύμφωνα με τον Theo Bertram, αντιπρόεδρο για τις ευρωπαϊκές κυβερνητικές σχέσεις και τη δημόσια πολιτική του TikTok.

Η γνωστή εφαρμογή δήλωσε την Τρίτη ότι άρχισε να μεταφέρει δεδομένα ευρωπαίων χρηστών σε ένα data center στο Δουβλίνο. Άλλα δύο κέντρα δεδομένων, ένα ακόμη στην Ιρλανδία και ένα στη Νορβηγία, βρίσκονται υπό κατασκευή, σύμφωνα με ενημέρωση του TikTok.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπενθυμίζεται ότι το TikTok έχει μπει στο μικροσκόπιο ευρωπαϊκών και βόρειοαμερικανικών ρυθμιστών, λόγω ανησυχιών ότι ευαίσθητα δεδομένα χρηστών θα μπορούσαν να καταλήξουν στην Κίνα. Το TikTok ανακοίνωσε το σχέδιό του νωρίτερα φέτος, το λεγόμενο «Project Clover» ξεκίνησε αφού αρκετοί κρατικοί φορείς σε όλον τον κόσμο απαγόρευσαν την εφαρμογή από τις συσκευές των υπαλλήλων τους.

Η βρετανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας NCC Group, επιβλέπει το έργο και θα ελέγχει τη ροή των δεδομένων για να διασφαλίσει ότι μόνο εγκεκριμένοι υπάλληλοι «θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περιορισμένους τύπους δεδομένων» και να πραγματοποιούν «παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο» για τον εντοπισμό και την αντίδραση σε ύποπτες προσπάθειες πρόσβασης, δήλωσε ο Bertram.

Σημειώνεται ότι στο TikTok πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Προστασία Δεδομένων (EDPB) λόγω της διαχείρισης δεδομένων των παιδιών στην ΕΕ.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μέρος έρευνας που ξεκίνησε το 2021, η οποία εξετάζει εάν το TikTok είχε παραβιάσει τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων της ΕΕ, γνωστούς ως GDPR, μη διασφαλίζοντας επαρκώς την προστασία της ιδιωτικότητας των παιδιών ηλικίας από 13 έως 17 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: