Το τρένο που πετά με ταχύτητα 603 χλμ/ώρα

Το τρένο που πετά με ταχύτητα 603 χλμ/ώρα

To τρένο ηλεκτρομαγνητικής ανύψωσης της Ιαπωνικής Central Japan Railways έσπασε για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες το ρεκόρ ταχύτητας.

Ένα από τα πρωτότυπα τρένα ηλεκτρομαγνητικής ανύψωσης (maglev) της σειράς L0 Series Shinkansen από την Ιαπωνική εταιρεία Central Japan Railways κατάφερε να σπάσει την Τρίτη το ρεκόρ ταχύτητας για τρένο στο οποίο βρίσκονται εσωτερικά επιβάτες, κινούμενο με 603 χλμ/ώρα.

Το τρένο κινήθηκε με αυτή την ταχύτητα για διάστημα 10,8 δευτερολέπτων, στο εσωτερικό ενός τούνελ, πάνω σε σιδηροδρομική γραμμή που χρησιμοποιείται ειδικά για τις δοκιμές της εταιρείας, κοντά στο όρος Φούτζι.

The Guardian

Το προηγούμενο ρεκόρ (590 χλμ/ώρα) άνηκε ξανά στο ίδιο πρωτότυπο και είχε πραγματοποιηθεί μόλις πέντε μέρες νωρίτερα. Με αυτές τις δοκιμές η Central Japan Railways έχει ως στόχο τον έλεγχο της σταθερότητας των τρένων του συστήματος SCMaglev που έχει αναπτύξει, ακόμα και σε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες από αυτές που θα λειτουργεί στα συνηθισμένα της δρομολόγια.

Το ίδιο τρένο κατέχει επίσης το ρεκόρ για την μεγαλύτερη απόσταση που μπορεί να καλύψει ένα τρένο σε μια μέρα. Το ρεκόρ σημειώθηκε στις 14 Απριλίου, όταν ένα τρένο της σειράς L0 κατάφερε να διανύσει 4.064 χιλιόμετρα.

Η Central Japan Railways είναι μια από τις δύο εταιρείες στην Ιαπωνία (μαζί με την Japan Airlines) που ασχολούνται με την ανάπτυξη των maglevs. Στα τρέχοντα σχέδιά της περιλαμβάνεται η κατασκευή μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμή που θα συνδέει την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας Τόκιο με την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας Ναγκόγια, έδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota. Η γραμμή θα δοθεί στην κυκλοφορία το 2027 ενώ τα τρένα θα κινούνται στη διαδρομή με ταχύτητα 500 χλμ/ώρα, διανύοντας την απόσταση των 286 χιλιομέτρων σε διάρκεια 40 λεπτών. Το κόστος του έργου εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 5.523,6 δισεκατομμύρια γεν (42,5 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ στα μελλοντικά σχέδια είναι και η επέκταση της γραμμής προς την Οζάκα.