Το τρίτο χτύπημα Μητσοτάκη στον Βελόπουλο

Το τρίτο χτύπημα Μητσοτάκη στον Βελόπουλο
Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε εκ νέου χθες το στόχο του να μείνει εκτός Βουλής και η ΧΑ και η Ελληνική Λύση.

Bίκυ Σαμαρά

Την επιχείρηση περιορισμού της εκλογικής απήχησης της Χρυσής Αυγής και της Ελληνικής Λύσης, συνεχίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο ιδανικά να μείνει εκτός Βουλής το νεοναζιστικό μόρφωμα και το κόμμα Βελόπουλου. Κάτι που συνδέεται με τον στόχο της αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές, αλλά και και με την εικόνα της επόμενης κυβέρνησης στην Ευρώπη και τις αγορές.

Το πρώτο χτύπημα Μητσοτάκη κατά Βελόπουλου ήταν με την πρώτη του συνέντευξη μετά τις ευρωεκλογές στον Ant1 όταν δήλωσε ευθέως ότι φιλοδοξία του είναι να μείνει εκτός Βουλής η ακροδεξιά. Το δεύτερο χτύπημα ήρθε με τη χθεσινή του συνέντευξη στο Open, όταν απευθύνθηκε εκ νέου και ευθέως στους ψηφοφόρους της ΧΑ και του Κυριάκου Βελόπουλου, καλώντας τους να ψηφίσουν ΝΔ στις εθνικές καλπες για να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

“Εάν δεν έχω ισχυρή εντολή τα πράγματα θα είναι δύσκολα την επόμενη μέρα. Εάν έχω ισχυρή εντολή θα μπορώ να εφαρμόσω τα πράγματα για τα οποία δεσμεύτηκα. Οι πολίτες που ψήφισαν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ θα σκεφτούν και πάλι την επιλογή τους” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης και έθεσε το δίλημμα της 7ης Ιουλίου “ισχυρή εντολή ή περιπέτειες”. Δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση του κ.Βελόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελληνική Λύση είναι ο εφιάλτης της ΝΔ και ότι το κόμμα του δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά έχει κυβερνητικό πρόγραμμα.

Το τρίτο χτύπημα σχεδιάζει να το δώσει ο πρόεδρος της ΝΔ με την περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα. Μία περιοδεία που χαρακτηρίζεται οδοιπορικό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει από την Αλεξανδρούπολη και θα φτάσει μέχρι τη Θεσσαλονίκη, με ενδιάμεσους σταθμούς τη Χαλκιδική (όπου ισχυρή ειναι και η ΧΑ) και πιθανώς και το Κιλκίς. Το πρόγραμμα είναι υπό κατάρτιση αλλά ο στόχος είναι σαφής: Καθώς η Ελληνική Λύση έχει σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις της στις ευρωεκλογές στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ.Μητσοτάκης θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στις περιοχές αυτές, προκειμένου να πείσει όσο περισσότερους πολίτες να εμπιστευθούν τη ΝΔ και να μεταφέρει ο ίδιος το μήνυμα για το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου.

Εξάλλου στο Μοσχάτο διόλου δεν εφησυχάζουν, δεδομένου και ότι οι κάλπες θα στηθούν σε περίοδο που θα έχουν ξεκινήσει οι θερινές διακοπές με άγνωστες συνέπειες. Για αυτό και ο πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει όπως και στην ευρωπροεκλογική περίοδο το μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφου και της αποχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ταυτόχρονα γίνονται συζητήσεις ώστε στις λίστες της ΝΔ στις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας να συμπεριληφθούν και υποψήφιοι με στόχο να απευθυνθούν σε αυτό το κοινό και να δυσκολευτεί ο κ.Βελόπουλος στην κατάρτιση ψηφοδελτίων. Πάντως οι τελικές ανακοινώσεις καθυστερούν, ενδεχομένως και σκοπίμως ώστε να μην προλάβουν τυχόν δυσαρεστημένοι που θα μείνουν εκτός των γαλάζιων ψηφοδελτίων, να πάνε στην Ελληνική Λύση.

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι που έδειξε το κόμμα Βελόπουλου ακριβώς στο όριο του 3% επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις γαλάζιων στελεχών ότι η τάση είναι να μείνει η Ελληνική Λύση εκτός Βουλής.

Ταυτόχρονα βεβαίως επιβεβαίωσε και την εκτίμηση ότι το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη μπορεί να μπει στο Κοινοβούλιο, να αντιστραφεί δηλαδή η εικόνα των ευρωεκλογών, καθώς υποστηρικτές του ΜεΡΑ25 διακινούν το επιχείρημα προς ψηφοφόρους με αντιδεξιά αντανακλαστικά πως η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη, αλλά η είσοδος του κόμματος Βαρουφάκη στη Βουλή μπορεί να εμποδίσει την αυτοδυναμία της ΝΔ. Στο Μοσχάτο πάντως εκτιμούν πως και με το ΜεΡΑ25 στη Βουλή, ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός και σε κάθε περίπτωση το διακύβευμα της σταθερής κυβέρνησης, ένα διακύβευμα με απήχηση στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, είναι ένα βασικό “όπλο” της ΝΔ απέναντι στο κόμμα Βελόπουλου.

Όμως η στόχευση αφορά και τους Ευρωπαίους και τις αγορές, καθώς εάν μείνει η Ελληνική Λύση ή η ΧΑ εκτός Βουλής, η κοινοβουλευτική ακροδεξιά θα περιοριστεί στο 4%. Κάτι που θα είναι θετικό στα μάτια των εταίρων ιδίως του ΕΛΚ, θα ενισχύσει το κύρος της ΝΔ και προσωπικά του κ.Μητσοτάκη, ενώ θα έχει θετικές συνέπειες και στις αγορές με την έννοια ότι επιθυμούν πάντα την πολιτική σταθερότητα. “Οι αγορές δεν ψωνίζουν Βελόπουλο ή ΧΑ” έλεγε χαρακτηριστικά γαλάζιο στέλεχος. Η ίδια πηγή εκτιμούσε μάλιστα ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την αυτοδυναμία της ΝΔ, καθώς τα νούμερα των ελληνικών ομολόγων είναι πολύ χαμηλά για το ελληνικό χρέος και έχουν πέσει πολύ περισσότερο από ό,τι θα περίμενε κανείς σε προεκλογική περίοδο. Αυτό, εκτιμούν οι γαλάζιοι, έχει μάλιστα ιδιαίτερη σημασία, καθώς το χαμηλό επιτόκιο δανεισμού της χώρας θα δώσει μία έμμεση αναπτυξιακή ώθηση μέσω του τραπεζικού συστήματος, με χαμηλό επιτόκιο τραπεζικού δανεισμού και ιδίως για τις επιχειρήσεις.

Πηγή: news247.gr