Το τρίτο και τελευταίο «ραβασάκι» των τραπεζών στους δανειολήπτες

Το τρίτο και τελευταίο «ραβασάκι» των τραπεζών στους δανειολήπτες

Απρόθυμοι εμφανίζονται οι οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Πιο συνεπείς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε «τεντωμένο σχοινί» βρίσκονται οι σχέσεις τραπεζών και δανειοληπτών, με την αποστολή εντός των επόμενων ημερών της τρίτης και τελευταίας επιστολής, μέσω της οποίας καλούνται να παρευρεθούν στα τραπεζικά καταστήματα προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, από την ανταπόκριση σε αυτή τη διαδικασία θα αξιολογηθούν οριστικά όσοι είναι συνεργάσιμοι και όσοι δεν είναι και οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τις διαδικασίες για τον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας τους, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία.

Μέχρι σήμερα, το ποσοστό ανταπόκρισης στη δεύτερη επιστολή υπήρξε αρκετά χαμηλό και δεν ξεπέρασε το 15% ή το 20%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο πρόθυμες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Από την άλλη, το ποσοστό πέφτει κάτω από το 15% ή το 10% για δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, οι οποίοι εμφανίζονται απρόθυμοι να συνεργαστούν με την τράπεζα για την αναζήτηση μιας λύσης. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα έχουν σταλεί πάνω από ένα εκατομμύριο επιστολές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετοί αρνούνται να παραλάβουν τη συστημένη επιστολή που αποστέλλεται από την τράπεζα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αλλάξει διεύθυνση και δεν έχουν ενημερώσει την τράπεζα για τη νέα τους κατοικία, με αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια να είναι «στον αέρα».

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες εμφανίζονται ανήσυχες για την τύχη της διαδικασίας ενόψει και του καλοκαιριού, που ματαιώνει κάθε διάθεση ή πρωτοβουλία διευθέτησης.

Σύμφωνα με δηλώσεις αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών η προστασία του 75% της πρώτης κατοικίας ισχύει μόνο για εκείνους που έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη και σε καμιά περίπτωση για το σύνολο των δανειοληπτών, ακόμη και αν η αντικειμενική αξία της πρώτης τους κατοικία είναι μικρότερη των 140.000 ευρώ.

Oπως υποστηρίζοτν, ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας που επεξεργάζεται η ΤτΕ δεν ακυρώνει σε τίποτα τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, η οποία θα συνεχίσει από το σημείο που θα σταματήσει η ισχύς του υφισταμένου.

Ακόμη, ο νέος Κώδικας υποχρεώνει τις τράπεζες να ενημερώνουν εγκαίρως και εγγράφως τον δανειολήπτη τόσο για την τυχόν μεταβίβασή της ή για την ανάθεση της διαχείρισης της απαίτησης όσο και για το περιεχόμενο και τους όρους ανάθεσης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να καταστούν μη εξυπηρετούμενα, ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου του 2016 στο 45,2% από 44,2% τον Δεκέμβριο του 2015 και 39,9% τον Δεκέμβριο του 2014. Οι καθυστερήσεις φτάνουν το 54,7% στα καταναλωτικά δάνεια, στο 41% στα στεγαστικά και στο 43,8% στα επιχειρηματικά.