Το τσιπ στην πιστωτική σας κάρτα δεν σταματά την απάτη

Το τσιπ στην πιστωτική σας κάρτα δεν σταματά την απάτη

Αυτό το νέο τσιπ που έχετε στην πιστωτική σας κάρτα ίσως και να μην σας προστατεύει περισσότερο από τις παλιές λωρίδες έναντι της απάτης.

Αν και τα τσιπ ασφαλείας έχουν κάνει δυσκολότερη την αντιγραφή πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, η απάτη που αφορά κάρτες αυξήθηκε πέρυσι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια μελέτη. Φαίνεται ότι οι κλέφτες έχουν βρει νέους τρόπους για να κλέβουν μέσω του πλαστικού χρήματος στο πορτοφόλι σας.

Η νέα μελέτη από την εταιρεία ερευνών Javelin Strategy & Research βρήκε ότι οι περιπτώσεις υποκλοπής ταυτότητας αυξήθηκαν κατά 16% το 2016, κοστίζοντας στους χρήστες 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές, ένα ποσό-ρεκόρ.

Συνολικά, επλήγησαν 15,4 εκατομμύρια θύματα, 2 εκατομμύρια περισσότερα από το 2015, και ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 6,15% όλων των καταναλωτών.

Η μελέτη δεν εστίασε αποκλειστικά στις πιστωτικές κάρτες, αλλά η Javelin είπε ότι η τεράστια πλειοψηφία των περιπτώσεων υποκλοπής ταυτότητας συνδέεται με τις πιστωτικές κάρτες.

Πολλοί είχαν νομίσει ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιπ θα μείωνε την εγκληματική δραστηριότητα. Φαίνεται όμως ότι τα νέα τσιπ που είναι ενσωματωμένα στις κάρτες ενθαρρύνουν περισσότερη απάτη από εκείνη που αποτρέπουν.

Τα τσιπ έχουν κάνει δυσκολότερο για τους κλέφτες το να μπαίνουν σε ένα μαγαζί και να αγοράζουν αγαθά με μια πλαστή κάρτα, και άρα οι εγκληματίες διατηρούν την παράνομη δραστηριότητά τους διαδικτυακά, όπου δεν εμπλέκονται τα νέα τσιπ.

Η ανωνυμία του διαδικτύου κάνει την απάτη λιγότερο επικίνδυνη για τον εγκληματία σε σχέση με μια απόπειρα πρόσωπο-με-πρόσωπο, όπου τα χαρακτηριστικά του εγκληματία μπορούν να εμφανιστούν στην κάμερα.

Άρα, υπό μία έννοια, τα νέα τσιπ έχουν βοηθήσει τους απατεώνες να γλιτώσουν από μπελάδες. Και η απάτη που αφορά κάρτες – αλλά μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου, όχι πρόσωπο-με-πρόσωπο – αυξήθηκε κατά 40%.

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι οι εγκληματίες γνωρίζουν πώς να προσαρμόζονται σε νέα μέτρα ασφαλείας· όσες δικλίδες ασφαλείας κι αν δημιουργηθούν, πάντα θα υπάρχει μια ευπάθεια που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν.