Το Venture Friends επενδύει στο Plum, τη startup που βελτιώνει τα οικονομικά σας

Το Venture Friends επενδύει στο Plum, τη startup που βελτιώνει τα οικονομικά σας

Πρόκειται για το πρώτο chatbot τεχνητής νοημοσύνης για διαχείριση προσωπικών οικονομικών στον κόσμο.

Το Plum, το πρώτο chatbot τεχνητής νοημοσύνης για διαχείριση προσωπικών οικονομικών στον κόσμο, ανακοινώνει νέο γύρο χρηματοδότησης με κύριο επενδυτή το VentureFriends, το γνωστό ελληνικό επενδυτικό ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών και με την επιπλέον υποστήριξη μέσω της crowdfunding πλατφόρμας Seedrs. Η συνεργασία αυτή θα επιτρέψει στους μικρότερους επενδυτές από την υπάρχουσα κοινότητα του Plum να συμμετάσχουν ακόμη πιο ενεργά στην αποστολή του Plum να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση όλων.

Το Fintech startup ανακοίνωσε επίσης την επικείμενη έναρξη του νέου επενδυτικού της εργαλείου, στο οποίο θα δώσει πρόωρη πρόσβαση (early access) στους πρώην και νέους επενδυτές του.

Με μία πρωτοποριακή κίνηση για την επενδυτική βιομηχανία, το Plum Investments θα επιτρέψει στους χρήστες να πραγματοποιήσουν επενδύσεις ξεκινώντας από μόλις £1, με την πρόθεση να κάνουν τις επενδύσεις προσιτές σε όλους. Αλλάζοντας τον τρόπο που επιλέγει ο χρήστης την επένδυση, αντί να βασίζεται απλώς στο επίπεδο ρίσκου/απόδοσης όπως στις παραδοσιακές ευκαιρίες online επενδύσεων στην αγορά, το Plum Investments επιτρέπει στους χρήστες να επενδύουν σε θεματικές που πραγματικά πιστεύουν. Η εταιρεία ξεκίνησε το προϊόν με τρεις θεματικές: Τεχνολογία, Αναδυόμενες Αγορές και Εταιρείες με αυστηρούς κώδικες Δεοντολογίας (Ethical companies). Άλλες θεματικές που η πλατφόρμα θα προσθέσει στους ερχόμενους μήνες θα περιλαμβάνουν την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη Διατροφή και τη Ρομποτική. Το Plum έχει δει μια πρωτοφανή ζήτηση για το προϊόν, προτού καν αυτό ξεκινήσει.

Αυτή είναι η δεύτερη καμπάνια του Plum στο Seedrs, ένα χρόνο μετά την πρώτη, στην οποία προσέλκυσαν περίπου 1.000 επενδυτές συγκεντρώνοντας σχεδόν £ 1.000.000 τον Ιούλιο του 2017. Από τότε, οι χρήστες του Plum αυξήθηκαν από 22.000 σε 130.000, η εταιρεία διπλασίασε την ομάδα της και συνεργάστηκε με τεράστιες πολυεθνικές όπως η TransferWise.

Τα κεφάλαια από αυτόν τον τελευταίο επενδυτικό γύρο θα χρησιμοποιηθούν για να αναπτύξουν επιπλέον μια εφαρμογή για κινητά και να επιταχύνουν την ευρωπαϊκή τους ανάπτυξη. Συγκεκριμένα το Plum σηκώνει νέο γύρο έως 3 εκατομμύρια λίρες με βασικό επενδυτή το VentureFriends και υποστήριξη από το Seedrs.

Το Plum ξεκίνησε το πρώτο θεματικό επενδυτικό προϊόν στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέποντας στον χρήστη να επενδύει ποσά από £1 σε θέματα που τους ενδιαφέρουν, όπως η τεχνολογία, η ηθική επιχειρηματικότητα ή οι αναδυόμενες αγορές

Το Plum διευρύνει την ομάδα του ανοίγοντας γραφεία στην Ελλάδα

Σε μια πρώτη κίνηση προς αυτή την επέκταση, το Plum βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία ανοίγματος ενός γραφείου στην Αθήνα στο οποίο θα στεγάσει την τεχνική του ομάδα. Βλέποντας την συστηματική ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος, την παρουσία ταλαντούχων επαγγελματιών και την ανταγωνιστικότητα του περιβάλλοντος, το Plum επέλεξε την Ελλάδα ως πρώτο του σταθμό στην διεθνή του ανάπτυξη. Η ελληνική ομάδα θα αποτελεί τον τεχνικό πυρήνα της εταιρείας, χτίζοντας το mobile app και καλύπτοντας τις υψηλές τεχνολογικές απαιτήσεις λειτουργικότητας και ασφάλειας που χαρακτηρίζει τις Fintech startups. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τις ανοιχτές θέσεις εργασίας εδώ. 

Υποστηριζόμενη από τον Δημήτριο Ζόππο, έναν από τους συνιδρυτές του OneFineStay, και το διάσημο ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών 500 Startups, το Plum ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 και έχει αποστολή του να κάνει την οικονομική κατάσταση των χρηστών του καλύτερη από ποτέ. Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, η πλατφόρμα αναλύει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των χρηστών και τις κινήσεις τους, και αποταμιεύει χρήματα γι’ αυτούς αυτόματα, ώστε να μην χρειάζεται καν να το σκεφτούν. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το θα αποταμιεύσει για τους χρήστες του £50 εκατ. μέσα στο επόμενο έτος.

Ο Βίκτωρ Τρoκούδης, Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής του Plum, δήλωσε: «Από την αρχή, το Plum έχει πολύ σαφή αποστολή: να βελτιώσουμε την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων, και αυτό για μας σημαίνει να τους κάνουμε να έχουν περισσότερα χρήματα από ό,τι παλιά. Η ανάπτυξη του εργαλείου Plum Investments είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της αποστολής μας. Κάνοντας τις επενδύσεις προσιτές προς όλους, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πανεύκολα το πρώτο βήμα για να αρχίσουν να επενδύουν και να μην αισθάνονται πια ότι αυτό είναι κάτι που προορίζεται για τους πλούσιους, ενώ παράλληλα να συνεχίσουν να αυξάνουν τις αποταμιεύσεις τους με υπευθυνότητα. Έχουμε δει μια απίστευτη ανάπτυξη τους τελευταίους 12 μήνες και γι’ αυτό ανοίγουμε το πρώτο μας διεθνές γραφείο στην Ελλάδα για να βοηθήσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας μας».

Ο Απόστολος Αποστολάκης από το VentureFriends, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που υποστηρίζουμε την ομάδα του Plum στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τη συνολική οικονομική ευημερία του καθενός. Ο Βίκτωρ και ο Alex γνωρίζουν καλά τον τομέα του Fintech και έχουν συγκεντρώσει γύρω τους μια εξίσου ικανή και παθιασμένη ομάδα. Έχουμε εντυπωσιαστεί από την πελατοκεντρική προσέγγισή και την γρήγορη ανάπτυξη τους και ανυπομονούμε να τους δούμε να γίνονται μια τεράστια εταιρεία».

Ο Δημήτρης Ζόππος, συνιδρυτής και πρώην COO του OneFineStay και επενδυτήπς στο Plum, δήλωσε: «Το Plum Investments είναι ένα προϊόν που αλλάζει το παιχνίδι στις επενδύσεις μικρής κλίμακας. Ανοίγει τις χρηματιστηριακές αγορές σε όλους τους μικροεπενδυτές – όχι μόνο εκείνους που κατά παράδοση ήταν σε θέση να το χειριστούν οικονομικά. Έρχεται επίσης σε μια εποχή που οι τόκοι των αποταμιεύσεων είναι στα χαμηλότερα επίπεδα είκοσι χρόνων. Αυτή η εστίαση στην οικονομική ένταξη και την εκπαίδευση είναι ένα από τα βασικά πράγματα που με προσέλκυσε στο Plum σε πρώτη φάση. Χαίρομαι για την ομάδα από την πρώτη μου επένδυση και βλέπω μια τεράστια ζήτηση στην αγορά για το προϊόν της, όπως αποδεικνύεται από την εντυπωσιακή αύξηση των χρηστών τους τελευταίους 12 μήνες. Περιμένω με ενθουσιασμό να δω την πορεία τους».

Σχετικά με το Plum

Το Plum είναι ένας προσωπικός βοηθός οικονομικών – που υποστηρίζεται από AI – και βοηθά τους καταναλωτές να εξοικονομούν χρήματα χωρίς κόπο, κόστος ή αλλαγές στις δαπάνες τους, τις καταναλωτικές και τις επενδυτικές συνήθειες.

Το Plum συνδέεται με τους τρεχούμενους λογαριασμούς των χρηστών του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο έξυπνος αλγόριθμός του, κατανοεί και αναλύει τα πρότυπα των δαπανών, εντοπίζει εισόδημα και λογαριασμούς και δημιουργεί ένα μοναδικό προφίλ για καθέναν από τους χρήστες του. Στη συνέχεια, κάθε λίγες ημέρες, υπολογίζει ένα μικρό χρηματικό ποσό για αποταμίευση, το οποίο μεταφέρεται στο λογαριασμό αποταμίευσης Plum του χρήστη. Οι χρήστες μπορούν να μιλήσουν με το Plum στο Facebook Messenger, να ζητήσουν από τον chatbot να βάλει στην άκρη περισσότερα ή λιγότερα χρήματα, να αποσύρει χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους στον τρέχοντα λογαριασμό τους ή ακόμα και να επενδύσει τις αποταμιεύσεις τους σε μια σειρά θεματικών επιλογών.

Ξεκινώντας τον Ιανουάριο του 2017, το Plum έχει μέχρι στιγμής αποταμιεύσει £24 εκατομμύρια για 130.000 χρήστες και ονομάστηκε “Startup of the year” στα National Tech Awards 2017 στη Μεγάλη Βρετανία.