Το Βερολίνο εξετάζει την πρόταση Τουσκ για παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Το Βερολίνο εξετάζει την πρόταση Τουσκ για παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος Τουσκ παρουσίασε χθες ένα φιλόδοξο πακέτο με απαντήσεις στις βασικές απαιτήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

H Γερμανία εξετάζει προσεκτικά το «φιλόδοξο πακέτο» προτάσεων που παρουσίασε αυτήν την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την παραμονή της Βρετανίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Ο πρόεδρος Τουσκ, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσίασε χθες ένα φιλόδοξο πακέτο με απαντήσεις στις βασικές απαιτήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Εξετάζουμε τώρα ενδελεχώς το πακέτο» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.

Στο προσχέδιο της απόφασης της συμφωνίας ΕΕ-Βρετανίας, το οποίο έχει δει το Reuters, αναφέρεται ότι η Βρετανία δεν είναι υποχρεωμένη να ενοποιηθεί περαιτέρω πολιτικά με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε μπορεί να υπάρξει διάκριση των βρετανικών επιχειρήσεων ή πολιτών στην ΕΕ, διότι χρησιμοποιούν τη στερλίνα.

«Αναγνωρίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης στο πλαίσιο των συνθηκών της ΕΕ, δεν δεσμεύεται για περαιτέρω πολιτική ενοποίηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται στο προσχέδιο που έχει δει το Reuters.

Παράλληλα, στο προσχέδιο ξεκαθαρίζεται πως η αναφορά στις συνθήκες της ΕΕ για μια «ακόμα πιο στενή ένωση» δεν σημαίνει την ανάγκη η Βρετανία να εκχωρήσει άλλες εξουσίες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το προσχέδιο αναφέρει επίσης πως η Βρετανία δεν θα χρειαστεί ποτέ να εγκαταλείψει τη στερλίνα και πως δεν έχουν όλες οι χώρες της ΕΕ το ευρώ για νόμισμά τους.