Το Χίθροου ένα βήμα πριν χάσει την πρωτιά ως το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης
- 10/07/2026, 20:32
- SHARE
- Το Χίθροου διατηρεί οριακά την πρώτη θέση στην Ευρώπη, με μόλις 3.012 περισσότερους επιβάτες από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
- Η μείωση της επιβατικής κίνησης και οι γεωπολιτικές εξελίξεις αυξάνουν την πίεση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου.
- Το βρετανικό αεροδρόμιο συνεχίζει να διεκδικεί την κατασκευή τρίτου διαδρόμου, με στόχο δυναμικότητα 150 εκατ. επιβατών ετησίως.
Το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου βρίσκεται ένα βήμα πριν χάσει τον τίτλο του πιο πολυσύχναστου αεροδρομίου της Ευρώπης, καθώς το Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης πλησιάζει πλέον σε απόσταση αναπνοής, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του οργανισμού ACI Europe.
Τον Μάιο, τα δύο αεροδρόμια εξυπηρέτησαν σχεδόν τον ίδιο αριθμό επιβατών, περίπου 7,12 εκατομμύρια, με το Heathrow να διατηρεί οριακό προβάδισμα μόλις 3.012 επιβατών.
Οριακή διαφορά
Η επιβατική κίνηση στο Χίθροου μειώθηκε κατά 1,2% σε σχέση με τον Μάιο του 2025, ενώ το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης κατέγραψε αύξηση 2% σε ετήσια βάση.
Η διοίκηση του Χίθροου έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η σύγκρουση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ ασκεί σημαντικές πιέσεις στην επιβατική κίνηση, με τις πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή να εμφανίζουν πτώση της τάξης του 25%.
Παράλληλα, εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός επιβατών για το 2026 θα είναι μειωμένος κατά 1,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Παρά την κάμψη της ζήτησης, το Χίθροου εξακολουθεί να λειτουργεί σχεδόν στο μέγιστο της χωρητικότητάς του, αξιοποιώντας πλήρως τους δύο διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης που διαθέτει.
Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση συνεχίζει να προωθεί την κατασκευή τρίτου διαδρόμου, έργο που θα αυξήσει τη μέγιστη δυναμικότητα του αεροδρομίου στα 150 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Το 2025 από τους τέσσερις τερματικούς σταθμούς του Heathrow διακινήθηκαν περίπου 84,5 εκατομμύρια επιβάτες.
Στο προσκήνιο η επέκταση
Η υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Χάιντι Αλεξάντερ, ξεκίνησε πρόσφατα δημόσια διαβούλευση για το επικαιροποιημένο σχέδιο επέκτασης του Χίθροου, το οποίο θα καθορίσει τις προϋποθέσεις για την έγκριση του τρίτου διαδρόμου.
Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς έχει δηλώσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, ώστε ο νέος διάδρομος να ολοκληρωθεί έως το 2035.
Την ίδια ώρα, η Manchester Airport Group (MAG), στην οποία ανήκουν τα αεροδρόμια του Μάντσεστερ, του Στάνστεντ και των East Midlands, ανακοίνωσε σημαντική επιβράδυνση της αύξησης της επιβατικής κίνησης.
Ο όμιλος κατέγραψε αύξηση επιβατών κατά 1,9%, φτάνοντας τα 66,3 εκατομμύρια για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου, έναντι αύξησης 6% το προηγούμενο έτος.
Παρότι το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ συνέχισε να εμφανίζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, η αύξηση της επιβατικής κίνησης περιορίστηκε στο 3,6%, από 8% έναν χρόνο νωρίτερα. Αντίστοιχα, το London Stanstedκατέγραψε οριακή αύξηση 0,4%, ενώ το East Midlands Airport σημείωσε μείωση 1,3%.
Παρά την επιβράδυνση της επιβατικής κίνησης, τα προ φόρων κέρδη της Manchester Airport Group αυξήθηκαν κατά 4,5%, φθάνοντας τα 227,4 εκατ. στερλίνες, καθώς τα έσοδα του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 12,8%.