Το YouTube αναβιώνει την τηλεοπτική του δραστηριότητα

Το YouTube αναβιώνει την τηλεοπτική του δραστηριότητα
ANKARA, TURKEY - NOVEMBER 26: YouTube logo is being displayed in a smart phone and an earphone is seen in Ankara, Turkey on November 26, 2019. Aytac Unal / Anadolu Agency Photo: AFP
Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους χρήστες της εφαρμογής.

του Jacob Carpenter

Το YouTube ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα φιλοξενεί πλέον δωρεάν τηλεοπτικές εκπομπές που υποστηρίζονται από διαφημίσεις στην πλατφόρμα του για θεατές στις ΗΠΑ, με στόχο να αποκτήσει μερίδιο αγοράς ενός ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα ψυχαγωγίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κίνηση αυτή έρχεται δύο χρόνια αφότου το YouTube σταμάτησε να παράγει τηλεοπτικές σειρές για τη συνδρομητική του υπηρεσία, το YouTube Premium, και μόλις λίγους μήνες αφότου έκλεισε το αρχικό του τμήμα διανομής περιεχομένου.

Περισσότερα από 4.000 τηλεοπτικά επεισόδια είναι πλέον διαθέσιμα στο YouTube σε μια ειδική ενότητα, ενώ το σχέδιο είναι να προστεθούν χιλιάδες ακόμη επεισόδια μέσα στους επόμενους μήνες. Η προσφορά είναι ξεχωριστή από το πακέτο YouTube TV, το οποίο μεταδίδει παραδοσιακά διαδικτυακά και καλωδιακά κανάλια με μηνιαία χρέωση.

Προς το παρόν, η δωρεάν επιλογή τηλεόρασης του YouTube δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Οι σειρές που κερδίζουν κορυφαία έσοδα περιλαμβάνουν ριάλιτι δεύτερης κατηγορίας (Hell’s Kitchen, Scream Queens), καναδικές ημι-επιτυχίες (Heartland, Sanctuary) και κλασικές σειρές (Father Knows Best, Unsolved Mysteries).

Αφού κυριάρχησαν στον «πόλεμο ροής» για το μεγαλύτερο μέρος μιας δεκαετίας, οι υπηρεσίες που βασίζονται σε συνδρομές όπως το Netflix και το Amazon Prime χάνουν λίγο έδαφος από τους ανταγωνιστές που προσφέρουν δωρεάν τηλεόραση με διαφημίσεις.

Η Kantar, μια κορυφαία εταιρεία ανάλυσης μέσων, ανέφερε τον Ιανουάριο ότι το 18% των αμερικανικών νοικοκυριών χρησιμοποίησε μια δωρεάν υπηρεσία τηλεόρασης που υποστηρίζεται από διαφημίσεις (FAST) το 2021, έναντι 8% το 2020. Τα πιο δημοφιλή κανάλια FAST περιλάμβαναν το Peacock, το IMDB TV, το Tubi και το Roku Channel.

Καθώς το YouTube θέλει να προσεγγίσει τους ανταγωνιστές ροής που υποστηρίζονται από διαφημίσεις και να επωφεληθεί από το αυξανόμενο ενδιαφέρον για περιεχόμενο τύπου FAST, προσφέρει επίσης κάτι που οι περισσότεροι από τους ανταγωνιστές του δεν μπορούν να κάνουν: ανώτερες δυνατότητες στοχευμένης διαφήμισης. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι οι διαφημιστές ροής θα προτιμήσουν το καθιερωμένο YouTube, το οποίο απέφερε έσοδα από διαφημίσεις 29 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, έναντι μιας εταιρείας όπως η Roku, η οποία εξακολουθεί να δημιουργεί ένα νεότερο διαφημιστικό οικοσύστημα.

Για να εδραιωθεί στον αγώνα για του για προσέλκυση θεατών, το YouTube θα πρέπει να ενισχύσει την απογοητευτική ταινιοθήκη του, κάτι που θα σημαίνει ότι θα αναζητήσει πιο ακριβό περιεχόμενο ή θα αναβιώσει τις αρχικές του παραγωγές. Ως έχει, όλοι οι ανταγωνιστές του (συγκεκριμένα η Peacock και η IMDB TV) προσφέρουν ανώτερες εκπομπές — αν και δεν συγκρίνονται με τις κορυφαίες συνδρομητικές εταιρείες.

Πηγή: Fortune.com