Το ΥΠΕΚΑ διαψεύδει συμφωνία Gazprom – ΔΕΠΑ

Όπως επισημαίνεται δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, ούτε προβλέπεται να υπάρξει μέσα στην ημέρα, για μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου. 

Διαψεύδει η ΔΕΠΑ αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)  τις πληροφορίες για συμφωνία με τη Gazprom ως προς την τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου, που μεταδόθηκαν νωρίτερα από την πλευρά της ρωσικής εταιρείας. Όπως επισημαίνεται δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, ούτε προβλέπεται να υπάρξει μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τη ΔΕΠΑ, η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο στάδιο της ανταλλαγής επιστολών και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ούτε υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχει μεν κινητικότητα αλλά το θέμα δεν προβλέπεται να κλείσει σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε ότι «οι χαμηλές τιμές ενέργειας από τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα καθοριστικές για τη δική μας ανάκαμψη». Στόχος της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της ΔΕΠΑ είναι η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στο επίπεδο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του ενεργειακού κόστους άμεσα, για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αλλά και έμμεσα καθώς το φυσικό αέριο είναι η δεύτερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής μετά το λιγνίτη.

Εκτός από την τιμή, η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο εταιρειών περιλαμβάνει και σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τους όρους της προμήθειας και τις ρήτρες take or pay που προβλέπουν ότι η ΔΕΠΑ πληρώνει για συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου ετησίως ανεξάρτητα από το αν τις παραλαμβάνει.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (Μάιος 2013) η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα για τα νοικοκυριά είναι 42% ακριβότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, καθώς διαμορφώνεται στα 10,2 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες έναντι 7,2 στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Σε καλό κλίμα οι συζητήσεις Gazprom – ΔΕΠΑ