Τον διευθύνοντα σύμβουλο και… τα μάτια σου!

Τον διευθύνοντα σύμβουλο και… τα μάτια σου!
Photo:

Ποιά εταιρεία της λίστας «Fortune 100» ξοδεύει τα μεγαλύτερα κονδύλια για την προσωπική ασφάλεια του CEO της;

Το να ανήκει ένας διευθύνων σύμβουλος στη λίστα «Fortune 100» αποτελεί μία μεγάλη διάκριση. Σημαίνει κύρος κι εξουσία. Όμως αυτά με τη σειρά τους συνεπάγονται μοίριες όσες προσωπικές κι εταιρικές προκλήσεις.

Μία από αυτές είναι η προσωπική ασφάλεια του «αφεντικού» από απειλές που μπορεί να προέρχονται από εκτός, αλλά και εντός του κολοσσού που διευθύνει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις ξοδεύουν κάθε χρονιά εκατομμύρια δολάρια ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο.

Από το 2004 -οπότε η εταιρεία Equilar άρχισε να καταγράφει αυτές τις επιχειρηματικές… «αμυντικές» δαπάνες- το μέσο κόστος για την ασφάλεια των CEO της λίστας «Fortune 100» εκτινάχθηκε από 22.000 το «κεφάλι» στα 85.425 δολάρια το 2010. Ποιός όμως διευθύνων σύμβουλος είναι σήμερα ο καλύτερα φυλασσόμενος, κατ’ εντολήν των ίδιων των μετόχων;

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων από το Fortune είναι ο ιδρυτής και CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Για την προσωπική ασφάλειά του, ο διαδικτυακός κολοσσός διέθεσε συνολικά 1,6 εκατ. δολάρια μόνον μέσα στο 2013.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Λάρι Έλισον, μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της Oracle, με έξοδα 1,5 εκατ. δολ. για την ασφάλειά του στις μετακινήσεις, αλλά και «στην κύρια κατοικία του», όπως διευκρίνισε η τεχνολογική εταιρεία. Στις δαπάνες συμπεριλαμβάνονται η συντήρηση του συστήματος ασφαλείας -που ο Λάρι εγκατέστησε με δικά του έξοδα στην έπαυλή του- καθώς και οι αμοιβές του μόνιμου εκεί προσωπικού ασφαλείας.

Ακολουθούν ο Μπομπ Ίγκερ της Disney με 584.075 δολ., ο Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway με 385.606 δολ. και ο Φρεντ Σμιθ της FedEx με 320.428 δολάρια.

Συνολικά, οι εταιρείες του «Fortune 100» ξόδεψαν το 2013 κατά μέσο όρο 28.618 δολάρια για την ασφάλεια των CEO τους, σαφώς λιγότερα από το μέσο όρο του 2012 (58.600 δολ.).

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν αρχίσει να κάνουν σε αυτόν τον τομέα «σκόντο». Στον υπολογισμό των συνολικών εταιρικών εξόδων για την ασφάλεια των CEO συχνά δεν συμπεριλαμβάνουν καν διάφορα κόστη, όπως π.χ. των μετακινήσεων με εταιρικά αεροσκάφη για λόγους ασφαλείας.

Σε κάθε περίπτωση, η ασφάλεια των CEO κοστίζει κάθε φορά «χρυσάφι». Ενδεικτικά, η απασχόληση ενός 4μελους προσωπικού ασφαλείας για 24ωρη φύλαξη φθάνει τα 18.000 δολ. το μήνα, η χρήση και συντήρηση ενός θωρακισμένου αυτοκινήτου φθάνουν τα 30.000 δολάρια το χρόνο, ενώ η λειτουργά και συντήρηση συστημάτων συναγερμού και εποπτείας μίας έπαυλης μπορεί να ξεπεράσουν τα 50.000 δολ. σε ετήσια βάση.