Τον Ιανουάριο θα αποφασίσει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα

Τον Ιανουάριο θα αποφασίσει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα

Το Ταμείο επιμένει ότι κυριότερο κριτήριο για την εμπλοκή του στο τρίτο πρόγραμμα παραμένει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Τον Ιανουάριο αναμένεται να ληφθεί η απόφαση συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, σύμφωνα με την καθιερωμένη ενημέρωση του εκπρόσωπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Όπως διευκρίνισε, της απόφασης θα πρέπει να έχει προηγηθεί η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, βάσει της οποίας θα ληφθεί και η σχετική εισήγηση.

Σύμφωνα με τον Ράις, το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα φθάσει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εξετάσει την εφαρμογή του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Reuters, o εκπρόσωπος του Ταμείο εμφανίστηκε θετικός στην ιδέα σύνδεσης της ελάφρυνσης του χρέους με συγκεκριμένους όρους αλλά και με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Καταλήγοντας, αποποιήθηκε κάθε ευθύνης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το ασφαλιστικό σύστημα.

Το ΔΝΤ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΚΤ

Την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων χαιρέτισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξαίροντας την προθυμία του Μάριο Ντράγκι να δράσει εκ νέου έως ότου σταθεροποιηθούν οι τιμές.

«Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ συνδράμει στη διευθέτηση των αυξανόμενων κινδύνων για την ανάκαμψη» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Ταμείο, Τζέρι Ράις.

«Η σημερινή δράση και η ισχυρή δέσμευση για επιπλέον πρωτοβουλίες θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των τιμών» πρόσθεσε ο Ράις και κάλεσε την ΕΚΤ να συνεχίσει να εκπέμπει μηνύματα υπέρ της περαιτέρω δράσης και της χρήσης όλων των διαθέσιμων μέτρων.