Tον Σεπτέμβριο τα πρώτα δάνεια από το επενδυτικό ταμείο

Tον Σεπτέμβριο τα πρώτα δάνεια από το επενδυτικό ταμείο

Στη γερμανική «Handelsblatt» μίλησε ο Κωστής Χατζηδάκης για την πορεία της διάθεσης των κονδυλίων.

«Επιχείρηση ανάκαμψη» τιτλοφορείται το δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt στην οποία ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης φέρεται να δηλώνει πως η διάθεση των πρώτων δανείων από το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη -το ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο, με το οποίο συνεργάζεται η γερμανική τράπεζα επενδύσεων KfW– αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι τα μέσα του 2015 θα έχουν διατεθεί όλα τα διαθέσιμα κονδύλια. Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ακόμη πως τα δάνεια θα φθάνουν μέχρι το ένα εκατομμύριο ευρώ και θα αφορούν επιχειρήσεις με έως 250 εργαζόμενους και ως 50 εκατομμύρια τζίρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την περασμένη Τρίτη ο κ. Χατζηδάκης και ο επικεφαλής της KfW Ούλριχ Σρέντερ έδωσαν το εναρκτήριο σήμα για το ταμείο στο οποίο η Ελλάδα και η γερμανική κυβέρνηση μέσω της KfW συμμετέχουν με το ποσό των 100 εκατομμυρίων η καθεμία.

«Ο κ. Σρέντερ δήλωσε αισιόδοξος στην Handelsblatt “ότι τα προς διάθεση δάνεια θα μπορέσουν να δοθούν σύντομα”» αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει ότι η ελληνογερμανική αυτή συνεργασία φέρεται να είναι μόνο ένα πρώτο βήμα.

«Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Σρέντερ υπολογίζουν ότι χρήματα θα δοθούν κι από άλλους. Εκτός από την KfW, δηλώσεις προθέσεων έχουν κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για 50 εκατ. ευρώ και από το Ίδρυμα Ωνάση για 30 εκατ. ευρώ», δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Χατζηδάκης.

Στο άρθρο επισημαίνεται ακόμη πως η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει μεσοπρόθεσμα να αυξήσει το μερίδιό της σε 350 εκατ. ευρώ, ενώ ενδιαφέρον να συμμετάσχουν έχουν εκδηλώσει επίσης το Αμπού Ντάμπι και η αναπτυξιακή τράπεζα της Κίνας.

Διαβάστε ακόμη:

Χατζηδάκης: «Καταλύτης για την ανάπτυξη» το νέο ΕΣΠΑ

«Από Σεπτέμβριο τα πρώτα χρήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»