Τον στρατό θα προτάξει ο Τραμπ απέναντι στο «καραβάνι» των μεταναστών

Τον στρατό θα προτάξει ο Τραμπ απέναντι στο «καραβάνι» των μεταναστών

Οι επτά χιλιάδες μετανάστες που ξεκίνησαν στην πλειοψηφία τους από την Ονδούρα, απέχουν περίπου 3.000 χιλιόμετρα από τα αμερικανικά σύνορα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως «βγάζει τον στρατό» για να προστατεύσει τα σύνορα των ΗΠΑ καθώς ένα καραβάνι μεταναστών από την Κεντρική Αμερική συνεχίζει την πορεία του μέσα από το Μεξικό προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Βγάζω τον στρατό για αυτήν την Εθνική Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης. Θα ανακοπούν», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Μια πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο να μείνει ανώνυμη, είπε ότι το Πεντάγωνο πρόκειται να αναπτύξει «πολλές εκατοντάδες» στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις έλαβαν ένα αίτημα από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, με το οποίο ζητείται η ανάπτυξη στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό. Στην επιχείρηση αυτή ενδέχεται να συμμετάσχουν 800-1.000 στρατιώτες οι οποίοι θα παρέχουν επιμελητειακή υποστήριξη.

Επισήμως, το Πεντάγωνο δεν έχει προβεί ακόμη σε καμία ανακοίνωση και δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. 

Οι χιλιάδες μετανάστες που ξεκίνησαν από την Ονδούρα στις 13 Οκτωβρίου διένυσαν τα πρώτα εκατό χιλιόμετρα εντός του εδάφους του Μεξικό στην πορεία τους προς τις ΗΠΑ, ενώ τους απομένουν περισσότερα από 3.000.

Οι περίπου 7.000 άνθρωποι, κυρίως από την Ονδούρα, που μετέχουν στο «καραβάνι» αυτό αναχώρησαν χθες Τετάρτη την αυγή από την περιοχή Ουίξτλα, στο νότιο Μεξικό, όπου είχαν σταματήσει για μια μέρα για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να πλυθούν. Ορισμένοι έχουν ήδη διανύσει 800 χιλιόμετρα.

Το «καραβάνι» έφτασε χθες το βράδυ στο Μαπαστεπέκ, μια πόλη που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα μεταξύ Μεξικού και Γουατεμάλας, τα οποία διέσχισαν στις 19 Οκτωβρίου.

Αυτοί υπολογίζουν ότι χρειάζονται 45 ημέρες για να φτάσουν στις ΗΠΑ. «Σαράντα πέντε μέρες, δεν είναι τίποτα, αυτό περνάει γρήγορα. Θα κερδίσουμε, ακόμη κι αν διαλυθούμε, θα κερδίσουμε», δήλωσε στο AFP η Ντέλμερ Ριβέρα, μια 23χρονη Ονδουριανή.

Οι μετανάστες αυτοί, που ξεκίνησαν την πορεία τους προς τις ΗΠΑ για να γλιτώσουν από την εγκληματική βία, την πολιτική αστάθεια ή τη φτώχεια, δείχνουν αποφασισμένοι να επιτύχουν τον στόχο τους παρά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ κατηγόρησε επίσης τα ΜΜΕ ότι υποκινούν την οργή και την πολιτική ρητορική του μίσους, καθώς άλλο ένα ύποπτο δέμα, που φέρεται να είναι παρόμοιο με τα δέματα-βόμβες που εστάλησαν σε Δημοκρατικούς αυτή την εβδομάδα, εντοπίστηκε στο Μανχάταν.

«Ένα μεγάλο μέρος του Θυμού που βλέπουμε σήμερα στην κοινωνία μας έχει προκληθεί από τη σκόπιμα λανθασμένη και ανακριβή δημοσιογραφία των Παραδοσιακών ΜΜΕ στην οποία αναφέρομαι ως Ψεύτικες Ειδήσεις», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. «Έχει γίνει τόσο κακό και μισητό που ξεπερνάει κάθε περιγραφή. Τα Παραδοσιακά ΜΜΕ πρέπει να καθαρίσουν τα του οίκου τους, ΓΡΗΓΟΡΑ!».