Το τοπίο των ψηφιακών απειλών το 2015

Το τοπίο των ψηφιακών απειλών το 2015

Αυξάνονται οι κίνδυνοι παραβίασης των προσωπικών μας δεδομένων, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab.

Όλο και περισσότεροι κίνδυνοι εγκυμονούν για τους χρήστες του διαδικτύου από τη δράση των ψηφιακών εγκληματιών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει νέα μελέτη της εταιρείας παροχής λύσεων διαδικτυακής προστασίας Kaspersky Lab.

Πιο συγκεκριμένα, έρευνα της Kaspersky υπογραμμίζει, ότι το 2015 θα πολλαπλασιαστούν οι επιθέσεις σε ATM τραπεζών, σε εικονικά συστήματα πληρωμών αλλά και οι στοχευμένες επιθέσεις με χρήση κακόβουλου λογισμικού κατά τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ειδικοί αναλυτές της εταιρείας τονίζουν, ότι οι αυξημένοι αναμένεται να είναι το 2015 οι κίνδυνοι για τυφλές επιθέσεις εναντίον δικτυωμένων εκτυπωτών και άλλων διασυνδεδεμένων συσκευών, που μπορούν να βοηθήσουν έναν εξελιγμένο εισβολέα να κάνει συνεχείς και πλάγιες κινήσεις μέσα σε ένα εταιρικό δίκτυο.

Παράλληλα, εκτιμούν, ότι υπάρχει μια στροφή, όπου οι μεγαλύτεροι και πιο θορυβώδεις παράγοντες ψηφιακών απειλών μοιράζονται σε μικρότερες μονάδες, οι οποίες θα λειτουργούν ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Με τη σειρά της, η στροφή αυτή θα οδηγήσει σε μια πιο ευρεία βάση επίθεσης, με περισσότερες διαφοροποιημένες επιθέσεις να προέρχονται από περισσότερες πηγές.

«Το 2015, αναμένουμε περαιτέρω εξέλιξη των επιθέσεων κατά των ΑΤΜ με τη χρήση στοχευμένων κακόβουλων τεχνικών με στόχο την απόκτηση πρόσβασης στον “εγκέφαλο” των αυτόματων ταμειακών μηχανών. Στο επόμενο στάδιο, θα δούμε επιτιθέμενους να εισβάλουν στα δίκτυα των τραπεζών. Χρησιμοποιώντας αυτό το επίπεδο πρόσβασης, θα μπορούν να χειρίζονται τα μηχανήματα ΑΤΜ σε πραγματικό χρόνο», σχολίασε ο Αλεξάντερ Γκόστεφ, επικεφαλής ερευνητής ασφαλείας της Kaspersky Lab.

Η πλήρης έκθεση βρίσκεται διαθέσιμη στο Securelist.com.