Πόσα ξόδεψαν οι Κινέζοι τουρίστες το 2015;

Πόσα ξόδεψαν οι Κινέζοι τουρίστες το 2015;

Ποιες χώρες έχουν επωφεληθεί από τους Κινέζους επισκέπτες.

Οι Κινέζοι τουρίστες ξόδεψαν περίπου 125 δισ. δολάρια στο εξωτερικό το 2015, σχεδόν 53% περισσότερα από το 2014, σύμφωνα με έκθεση του World Travel & Tourism Council (WTTC).

Υπολογίζεται ότι το ποσό αυτό ισούται με την ετήσια οικονομική παραγωγή του Κατάρ. Από την έρευνα ακόμη προκύπτει ότι οι Κινέζοι τουρίστες ξοδεύουν πολλά περισσότερα απο οποιουσδήποτε άλλους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανών, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι ο αριθμός των τουριστών από την Κίνα έχει υπερδιπλασιαστεί αγγίζοντας τους 120 εκατ. ανθρώπους, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Τουρισμού της Κίνας.

«Η ανάπτυξη των Κινέζων (τουριστών) που ταξιδεύουν στο εξωτερικό είναι εξαιρετική», σημείωσε ο David Scowsill, CEO του WTTC, προσθέτοντας ότι «ένα μεγάλο μέρος του αριθμού των ταξιδιωτών προέρχεται από τη μεσαία ταξη».

Η αγορά της μεσαίας τάξης

«Οι Κινέζοι ξεκίνησαν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό από τη στιγμή που ο ετήσιος μισθός τους έφτασε τα 35.000 δολάρια», δήλωσε ο Scowsill, σημειώνοντας ότι μέχρι το 2013 άλλα 61 εκατ. νοικοκυριά αναμένονται να βγάζουν το συγκεκριμένο ποσό.

Η αύξηση των Κινέζων τουριστών οφείλεται κυρίως στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της μετακίνησης, όπως και η κατασκευή νέων αεροδρομίων. Όλα αυτά είναι μέρος ενός μεγαλύτερου κυβερνητικού σχεδίου που στοχεύει στην ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών και την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.

«Οι Κινέζοι τουρίστες συνήθως επιλέγουν να ταξιδεύουν γύρω από την Ασία, ωστόσο τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πιο τολμηροί και τολμούν να μεταβούν σε πιο μακρινά μέρη, όπως η Ευρώπη και η Αμερική», προσέθεσε ο Scowsill.

Από την αύξηση των Κινέζων τουριστών στο εξωτερικό έχει επωφεληθεί η Ιαπωνία, της οποίας το 49% των εσόδων για το 2015 προήλθε από τους ξένους επισκέπτες. Το ίδιος ισχύει και για την Ισλανδία, της οποίας ο τουρισμός αυξήθηκε κατά 19% την περασμένη χρονιά.