Tour operators: Έρχονται στην Ελλάδα έτοιμοι να ξοδέψουν οι Γερμανοί τουρίστες

Tour operators: Έρχονται στην Ελλάδα έτοιμοι να ξοδέψουν οι Γερμανοί τουρίστες
A couple has dinner during sunset in Little Venice. Little Venice in Mykonos island during the magic hour of the sunset. Tourists enjoy a drink at the terrace or balcony of the whitewashed cafe bars or dinner at a restaurant just above the water at the little waterfront area under the famous windmills of the island. The Greek island of Myconos is a popular glamorous Mediterranean travel destination for holidays in the Cyclades, the Aegean Sea with the iconic whitewashed buildings, the sandy beaches and famous parties at the beach bars. The tourism and travel industry had a negative impact on the business and local economy sector due to the Covid-19 Coronavirus pandemic. Mykonos island, Greece on October 10, 2021 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι συνήθειες άλλαξαν και η νέα κανονικότητα επιτάσσει, περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό, μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής και ποιοτικά καταλύματα.

Με διάθεση να ξοδέψουν και να περιποιηθούν περισσότερο τον εαυτό τους, οι τουρίστες στην πλειονότητά τους είναι αποφασισμένοι να κάνουν τις διακοπές που τους αξίζουν, δίχως εκπτώσεις και συμβιβασμούς. Άλλωστε ο covid και ο περιορισμός της ταξιδιωτικής δραστηριότητας που ακολούθησε, δημιούργησαν ένα αίσθημα «travel revenge» και οι ταξιδιώτες με την πρώτη ευκαιρία επισκέπτονται νέους προορισμούς.

Οι συνήθειες άλλαξαν και η νέα κανονικότητα επιτάσσει, περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό, μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής και ποιοτικά καταλύματα. Αυτή η τάση παρατηρείται, κυρίως, στη Γερμανία, η οποία αποτελεί και τη Νο1 αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με τον tour operator Dertour, με βάση την αξιολόγηση των κρατήσεων στον όμιλο (Dertour, Jahn Reisen, ITS, Meiers Weltreisen και Travelix) έως τις 7 Ιουλίου 2022 και για την περίοδο ταξιδιού από 1 Ιουλίου έως 31 Σεπτεμβρίου 2022, οι Γερμανοί δηλώνουν πρόθυμοι να ταξιδέψουν, όσο το δυνατόν περισσότερο και επιλέγουν για τη διαμονή τους, ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων οι κρατήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες είναι πολύ υψηλότερες από αυτές πριν από την πανδημία, όπως και οι πωλήσεις.

«Επειδή οι πελάτες του ομίλου λαχταρούσαν διακοπές και χαλάρωση, αποφάσισαν να “βάλουν” πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, επιλέγοντας καταλύματα υψηλών κατηγοριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 73% των κρατήσεων αφορούν θέρετρα 4 και 5 αστέρων, με περισσότερες προσφορές all-inclusive. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν 60%» επεσήμανε ο Ingo Burmester, Διευθύνων Σύμβουλος της DER Touristik Central Europe, σχολιάζοντας τα ευρήματα του Dertour.

Πιο συγκεκριμένα, το 25% επέλεξε ξενοδοχεία 3 αστέρων και κάτω, έναντι 40% το 2019. Πάνω από το 50% έκανε κράτηση σε 4 αστέρων ξενοδοχειακές μονάδες, ποσοστό αυξημένο από το 47% που ήταν το 2019. Την ίδια ώρα, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός δεν φαίνεται να πτοούν τις ταξιδιάρες ψυχές, δεδομένου ότι η ζήτηση για καταλύματα 5 αστέρων ακολουθεί την ανιούσα. Ένας στους πέντε τουρίστες κάνει διακοπές σε ένα θέρετρο πέντε αστέρων, όταν το 2019, το ποσοστό ήταν 13%.

Και ενώ στο παρελθόν οι all-inclusive διακοπές ήταν επιλογή των ηλικιωμένων ή των ανθρώπων με μικρά παιδιά, πλέον αυτό το είδος διακοπών προτιμάται από νεαρότερης ηλικίας άτομα που δεν θέλουν να αναλωθούν σε πολλές μετακινήσεις και που επιθυμούν να απολαμβάνουν το service του ξενοδοχείου, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών που σχετίζονται με το φαγητό. Αυτό το είδος διακοπών επέλεξαν το 2022 το 21% των παραθεριστών, έναντι 11% το 2019.

Στον αντίποδα, έχει αρχίσει να μειώνεται το ποσοστό όσων δίνουν έμφαση σε πρωινό και ημιδιατροφή.

Οι προορισμοί με τη μεγαλύτερη ζητηση

Διαχρονική αξία για τους Γερμανούς παραμένει η Μεσόγειος. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία, όπου η ζήτηση αυξήθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες φέτος σε σύγκριση με το 2019. Ακολουθεί η Τουρκία με αύξηση 76%, ενώ την τριάδα συμπληρώνει η Ελλάδα, η οποία καταγράφει αύξηση της τάξης του 17%. Η Ιταλία ανεβαίνει στην τέταρτη θέση και η Αίγυπτος, με αύξηση κρατήσεων 15%, καταλαμβάνει την πέμπτη θέση.

Εκτός Γηραιάς Ηπείρου, οι Γερμανοί δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» σε ΗΠΑ και Μαλδίβες.