Τουρισμός: Μικτά μηνύματα και αισιοδοξία για άρση περιορισμών

Τουρισμός: Μικτά μηνύματα και αισιοδοξία για άρση περιορισμών
Τουρίστες στέκονται στον λόφο του Αρείου Πάγου, δίπλα στον στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, στο κέντρο της Αθήνας, Τρίτη 2 Ιουλίου 2019. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που θα φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, θα επικρατήσουν στη χώρα μας από την Τετάρτη, καθώς οι θερμές αέριες μάζες, οι οποίες έκαναν αισθητές την παρουσία τους στη Δυτική Ευρώπη, πρόκειται να επηρεάσουν σταδιακά την Ανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η διατήρηση των κρατήσεων σε υψηλά επίπεδα παρά τους περιορισμούς καλλιεργούν προσδοκίες για το στόχο εσόδων - Τα μηνύματα από την ΤτΕ.

Με τη Μύκονο να αποτελεί καταλύτη των εξελίξεων στον τουρισμό, πρωταθλήτρια στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και με πληρότητες που διατηρούνται στο 90%, σύμφωνα με τοπικούς φορείς, παραμένει εφικτός ο στόχος που έχει τεθεί για έσοδα στο 45% των εσόδων του 2019 ενώ και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν μια κάποια κινητικότητα από το Μάϊο, παρά τη σύγκριση με τη χαμηλή περσινή βάση.

Ειδικότερα, από τα στατιστικά της Τράπεζας της Ελλάδος τα μηνύματα είναι μικτά. Είναι ενδεικτική η εκτόξευση των αφίξεων και των ταξιδιωτικών εισπράξεων τον Μάϊο σε ποσοστό 413,7% και 286,2% αντίστοιχα σε σύγκριση με τις κακές επιδόσεις του περσινού Μαΐου.

Στο πεντάμηνο καταγράφεται μείωση της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης κατά 65,5%, με παράλληλη μείωση των τουριστικών εσόδων κατά 51,2%, με αποτέλεσμα στην επιδείνωση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών. Αυξήθηκε κατά 534 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 6,2 δισ. ευρώ.

Είναι ωστόσο γεγονός ότι από τον Ιούνιο η εικόνα της αγοράς έχει αλλάξει άρδην καλλιεργώντας προσδοκίες, αν και οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας έχουν ενισχύσει την αβεβαιότητα. Σημειώνεται ότι τα έσοδα του Μαΐου, ήτοι 168,3 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 43,57 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2020, σε συνέχεια των επιδόσεων του Απριλίου που ήταν 42,9 εκατ. ευρώ από 13,81 εκατ. ευρώ αντίστοιχα αποτυπώνουν την επανεκκίνηση της αγοράς. Ενδεικτικά πάντως για μια πιο ασφαλή πρόβλεψη για την έκβαση της χρονιάς θα είναι τα στοιχεία για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Πάντως στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2021 οι τουριστικές εισπράξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ανήλθαν σε 293,95 εκατ. ευρώ έναντι 650,69 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2020 και έναντι 2,85 δισ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ζητούμενο είναι αν τους επόμενους μήνες η αγορά θα φέρει τζίρο κοντά στο 40 – 50% των εσόδων του 2019, ήτοι από 7,5 έως 9 δισ. ευρώ.

Οι προσδοκίες

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν πόσο κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες. Εντωμεταξύ στη Μύκονο οι επιχειρηματίες περιμένουν την άρση των αυστηρών περιορισμών από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δραστηριότητες που είχαν ανασταλεί θα επανέλθουν, τόσο η μουσική όσο και η κυκλοφορία που απαγορευόταν από τη μία μετά τα μεσάνυχτα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί φαίνεται να πριμοδοτούν σχετική απόφαση ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις ανησυχίες για τη διασπορά του ιού υπήρξαν αντιδράσεις από φορείς της αγοράς για το αυστηρό lockdown στον πιο δημοφιλή θερινό προορισμό της χώρας. Σημειώνεται επίσης ότι δεν επιβεβαιώθηκαν προβλέψεις για μαζικές ακυρώσεις και παραμένουν οι προσδοκίες για μια καλή χρονιά εισπρακτικά για το “νησί των ανέμων”. Θετικά μηνύματα πάντως, κόντρα στα προγνωστικά έρχονται και από άλλους νησιωτικούς προορισμούς αλλά και παραθεριστικές περιοχές όπως η Χαλκιδική, όπου παρατηρείται αυξημένη συμμετοχή στο μείγμα των τουριστών από χώρες των Βαλκανίων, όπως Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Σέρβοι.