Τουρισμός: Ρεκόρ της Ελλάδας στην ΕΕ για τις εγχώριες διανυκτερεύσεις το 2023 – Αύξηση 13%

Τουρισμός: Ρεκόρ της Ελλάδας στην ΕΕ για τις εγχώριες διανυκτερεύσεις το 2023 – Αύξηση 13%
Tourists take photos and selfies ifront of the Parthenon Temple during their visit at the Acropolis archaeological site in Athens on June 14, 2023. "The wait and the amount of people that are here are definitely overwhelming," a customer services operator told AFP.World Heritage Watch, a non-governmental organisation which supports UNESCO in protecting and safeguarding sites of international value, notes that the Acropolis currently lacks visitor management plans required under the UN watchdog's World Heritage Convention, to which Greece is a signatory. (Photo by Louisa GOULIAMAKI / AFP) Photo: AFP
To 2023 ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στα τουριστικά καταλύματα της ΕΕ θα φθάσει τα 2,9 δισεκατομμύρια.

Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις διανυκτερεύσεις εγχώριων τουριστών από τo εσωτερικό κατέγραψε για το 2023 η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.

Αναλυτικά, το 2023 ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στα τουριστικά καταλύματα της ΕΕ θα φθάσει τα 2,9 δισεκατομμύρια. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 6,1% σε σύγκριση με το 2022 και αύξηση 1,4% σε σύγκριση με το προ της πανδημίας 2019.

Για τον περασμένο χρόνο, 24 από τις 25 χώρες της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις.

Οι σημαντικότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Μάλτα και την Κύπρο, με τις δύο χώρες να παρουσιάζουν αύξηση 20% στις διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με το 2022, ακολουθούμενες από τη Σλοβακία με αύξηση 16%. Μικρή μείωση του αριθμού των διανυκτερεύσεων καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (-1%).

Διεθνείς και εγχώριοι επισκέπτες

Η Σλοβακία και η Τσεχία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις των διεθνών επισκεπτών, με τις δύο χώρες να παρουσιάζουν αύξηση 29% το 2023 σε σύγκριση με το 2022.Ακολουθούν η Ολλανδία και η Ρουμανία, με αύξηση 23% η καθεμία.Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το Λουξεμβούργο σημείωσε σταθερό αριθμό διανυκτερεύσεων από διεθνείς επισκέπτες (0%), ενώ η Κροατία κατέγραψε μέτρια αύξηση 2%.

Όσον αφορά τους εγχώριους επισκέπτες, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό διανυκτερεύσεων, με αύξηση 13% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία (+11%) και τη Βουλγαρία (+9%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις διανυκτερεύσεις των εγχώριων επισκεπτών παρατηρήθηκαν στη Σλοβενία (-17%), την Ουγγαρία (-5%) και το Λουξεμβούργο (-4%).

Ρεκόρ διανυκτερεύσεων το 2023

Εξετάζοντας ένα ευρύτερο χρονικό πλαίσιο, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ανάκαμψη των τουριστικών διανυκτερεύσεων από την άνοιξη του 2022 και μετά. Μέχρι τον Μάιο του 2022, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα προσέγγισε τα προ της πανδημίας επίπεδα. Το 2023, μόνο ο Μάρτιος (-4%), ο Ιούνιος (-2%), ο Ιούλιος (-1%) και ο Νοέμβριος (-1%) παρουσίασαν μείωση του αριθμού σε σύγκριση με το 2019.

Παρά τις διακυμάνσεις αυτές, η συνολική τάση για το 2023 υποδεικνύει αύξηση του συνολικού αριθμού διανυκτερεύσεων, φθάνοντας σε αριθμό ρεκόρ διανυκτερεύσεων και πλησιάζοντας τα 3 δισεκατομμύρια ετήσιες διανυκτερεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: