Τουρισμός: Τυπική η επανεκκίνηση, με κλειστές βασικές αγορές και ακυρώσεις

Τουρισμός: Τυπική η επανεκκίνηση, με κλειστές βασικές αγορές και ακυρώσεις
epa05151442 (FILE) A file photo dated 01 June 2014 showing the cruise ship 'Mein Schiff 3' (lit: My Ship 3) with logo of the TUI travel group at its funnel, Hamburg, Germany. Reports state Europe's largest travel company on 09 February 2016 saying they have been hit by lower bookings for summer holidays in Turkey, with bookings suffering of a 40 per cent drop, mainly because of security concerns. The company also said they are suffering from lower sales of north Africa holidays. The company still expects to reach the expected 10 per cent growth in profit for full year. EPA/CHRISTIAN CHARISIUS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βρετανία, Ρωσία και Σκανδιναβία παραμένουν κλειστές και οι κρατήσεις είναι "περιορισμένες" λέει ο ΣΕΤΕ - Ακυρώσεις από TUI UK.

Μόνο τυπικά φαίνεται να έχει επανεκκινήσει ο τουρισμός μέχρι σήμερα αφού βασικές αγορές παραμένουν κλειστές ενώ ενδεικτικές είναι οι ακυρώσεις ταξιδιωτικών πακέτων σε σειρά προορισμών, μεταξύ των οποίων και 10 στην Ελλάδα, στις οποίες προχώρησε η βρετανική TUI με χθεσινή της ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου και λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, ο τουρισμός τυπικά μόνο έχει επανεκκινήσει, αφού βασικές μας αγορές όπως η Βρετανική, η Ρωσική και οι Σκανδιναβικές αγορές, παραμένουν κλειστές. Οι κρατήσεις είναι “περιορισμένες” και παραμένει άγνωστο αν ακόμη και αυτές μετουσιωθούν σε πραγματικές αφίξεις, αφού ακόμα δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις των συγκεκριμένων αγορών, ούτε τα χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις που αυτές θα λειτουργήσουν. Μάλιστα ο ΣΕΤΕ σε επιστολή του για το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία στους αρμόδιους υπουργούς επαναλαμβάνει ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού θα έχει σημαντική χρονοκαθυστέρηση, αφού πάνω από το 90% του τουριστικού εισοδήματος το 2019 ήταν εισόδημα από το εξωτερικό.

Προς επιβεβαίωση της αβεβαιότητας που συντηρείται στο περιβάλλον ήρθε χθες η ανακοίνωση για τις ακυρώσεις διακοπών μέσω της TUI UK. “Να είστε βέβαιοι, εάν οι διακοπές σας έχουν ακυρωθεί, θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας για να συζητήσουμε τις επιλογές σας”, σημειώνει ο γνωστός tour operator τονίζοντας ότι το επιτελείο του εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να κρατά ενήμερους τους πελάτες του.

Οι ακυρώσεις από την TUI UK αφορούν διακοπές, συμπεριλαμβανομένων κρατήσεων μόνο για πτήσεις και διαμονή, στη Ζάκυνθο που πρόκειται να αναχωρήσουν μέχρι τις 28 Ιουνίου 2021 καθώς και διακοπές, συμπεριλαμβανομένων κρατήσεων μόνο για πτήση και διαμονή, που πρόκειται να αναχωρήσουν έως και τις 4 Ιουλίου 2021 για Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Θάσο και Κρήτη (Χανιά).

Στις ακυρώσεις συμπεριλαμβάνονται επίσης προορισμοί σε Ιταλία, Τζαμάικα, Μάλτα, Ισπανική ενδοχώρα, Μαγιόρκα, Ίμπιζα, Μινόρκα και Φορμεντέρα, καθώς και Βαλεαρίδες Νήσους, Λα Πάλμα και Κανάριους Νήσους.

Όπως εξηγεί η TUI, φέτος το καλοκαίρι επιδιώκει να προσφέρει στους πελάτες της ευελιξία και επιλογές, επομένως σε όσους προορισμούς τα σύνορα είναι ανοικτά και το βρετανικό υπουργείο επιτρέπει τα ταξίδια, θα πραγματοποιεί κανονικά τα πακέτα διακοπών επανεξετάζοντας τον προγραμματισμό της ανάλογα με τις νεότερες ανακοινώσεις κάθε τρεις εβδομάδες. Η επόμενη αναθεώρηση αναμένεται στις 24 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο έρχεται μερικές εβδομάδες μετά τα στοιχεία του πολυτελούς brand διακοπών της TUIairtours, για σημαντική αύξηση κρατήσεων. Στις αρχές Ιουνίου ο επικεφαλής του brandSteffen Boehnke, σημείωνε ότι οι κρατήσεις είχαν απογειωθεί, αναφέροντας ενδεικτικά ότι οι περιορισμοί και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν αποθαρρύνουν την εμπειρία πολυτελών διακοπών. Μάλιστα τα στοιχεία έδιναν προβάδισμα στην Ελλάδα αναδεικνύοντας ειδικά στην Κρήτη ως προορισμό υψηλής ζήτησης για πολυτελείς διακοπές.

Είναι γεγονός ότι η σεζόν δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και το περιβάλλον παραμένει ασταθές. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος μιλά για ζοφερή κατάσταση στον κλάδο ζητώντας οικονομική στήριξη των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων, που καλύπτουν άλλωστε το 50% της τουριστικής κίνησης.

Επίσης σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με τη συμμετοχή του ΣΕΤΕ και των Υπουργών κ.κ. ΣταϊκούραΣκυλακάκη και Χατζηδάκη και τους ΓΓ κ.κ. Πετραλιά και Στρατινάκη, είχε επισημανθεί η ανάγκη στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων (του συνόλου αυτών – εποχικής και συνεχούς λειτουργίας) μέχρι τουλάχιστον τις 30 Σεπτεμβρίου.